Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το εργατικό δυστύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς



orixeio_dei1

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για το εργατικό δυστύχημα το Σάββατο 19/8/2017 στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ ΑΕ στην ΠΕ Κοζάνης.

Ένα ακόμα θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ, μεγαλώνοντας περισσότερο τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 19/8, εργαζόμενος σε εργολάβο στη ΔΕΗ ΑΕ, έχασε τη ζωή του όταν ανετράπη το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν και καταπλακώθηκε.

Όπως διαπιστώθηκε από την αντιπροσωπεία Επιθεώρησης Μεταλλείων, ο εργάτης, χειριζόταν το μηχάνημα, παρότι ήταν δηλωμένος ως ανειδίκευτος εργάτης, για εργασία μόνο Δευτέρα και Πέμπτη, ενώ το δυστύχημα σημειώθηκε Σάββατο. Επιπλέον, το μηχάνημα δεν είχε άδεια κυκλοφορίας ενώ δεν ήταν δηλωμένο στη ΔΕΗ.

Οι ευθύνες βαραίνουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες, ακολουθεί την πολική της ΕΕ, πολιτική της ιδιωτικοποίησης – απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γερασμένο προσωπικό εξαιτίας της πολιτικής στις συντάξεις (οδηγεί εργαζόμενους να παραμένουν σε μεγάλη ηλικία στη δουλειά), προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπά την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, όπως και έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους, κ.ά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, που σκοπό έχουν το κέρδος, οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες; Να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου;
Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς;
Κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα;
Σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Χαρακτηρισμού Εργατικών Ατυχημάτων;
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.