Το savoir vivre των πανηγυριών! Το καλό πανηγύρι σύμφωνα με τον «Αυτοκράτορα» του κλαρίνου, Γιώργο Μάγκα



magkas_giorgos3453404

Όπου και αν βρεθείτε φέτος για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είτε σε νησί, είτε σε κάποιο χωριό, παραθαλάσσιο ή μη, όλο και σε κάποιο πανηγύρι θα πάτε. Πέρα από τη διασκέδαση, το άφθονο κρασί και τις τοπικές λιχουδιές, είναι ευκαιρία να τεστάρετε και τις χορευτικές σας ικανότητες. Ωστόσο, πολλές φορές όταν επισκεπτόμαστε ως τουρίστες ένα μέρος, αναρωτιόμαστε τι είναι σωστό και τι όχι, σε ένα πανηγύρι.

Συνηθίζεται ακόμα να πετάς χρήματα (αν υποθέσουμε ότι έχεις) στους μουσικούς ή θα τους προσβάλεις; Αν δεν είσαι ντόπιος, μπορείς να σύρεις το χορό πάνω στο μεράκλωμά σου; Μέχρι τι ώρα μπορείς να κάτσεις;

Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια καταλληλότερος να λύσει αυτές τις απορίες, από τον άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα στα πανηγύρια και έγινε ο βασιλιάς τους, από τον γητευτή του κλαρίνου, Γιώργο Μάγκα.

– Κύριε Μάγκα, αν δεν είμαι ντόπιος σε ένα μέρος μπορώ να σύρω το χορό;
Ασφαλώς! Δεν λέμε όχι στον ξένο. Κάποτε, όποιος έδινε τη χαρτούρα (σ.σ. λεφτά) η μπάντα έπαιζε για αυτόν και αυτός ήταν που έσερνε το χορό. Τώρα δεν έχει τέτοια, γιατί δεν έχει ο κόσμος λεφτά.

– Αν έρθει κάποιος και πετάξει χαρτονομίσματα σε εσάς και τους μουσικούς σας, θα σας προσβάλει;
Καθόλου! Η χαρτούρα υπάρχει από καταγωγής κόσμου, τι να με προσβάλει, φυσικά και μπορεί, αν έχει.

– Παραγγελιές επιτρέπονται;
Βέβαια!

– Πότε πρέπει να σχολάει ένα καλό πανηγύρι;
7 το πρωί και 8 άμα έχει κόσμο, εγώ προσωπικά δεν τους αφήνω να φύγουν εύκολα. Μόνο σαν κουραστούμε θα πω, «Θα παίξουμε τρία τραγούδια ακόμα και θα πάμε κι εμείς σπίτια μας».

– Ποια είναι η ιδανική ροή σε ένα πανηγύρι;
Ένας μουσικός πρέπει να είναι ενημερωμένος. Δεν γίνεται να παίζει μόνο ένα πράγμα. Εγώ είμαι ενημερωμένος. Σε ένα πανηγύρι θα παίξω πέντε καλαματιανά, πέντε συρτά, πέντε νησιώτικα, δύο ζεϊμπέκικα, αν δω κι έχει Κρητικούς θα παίξω κι ένα κρητικό, αν έχει Πόντιους θα παίξω και δυο ποντιακά… Όλοι πρέπει να φύγουν από το πανηγύρι χαρούμενοι.

– Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνει κάποιος που έρχεται σε ένα πανηγύρι;
Να διασκεδάσει! Να πιει τη μπυρίτσα του, να φάει το μεζέ του, σαν έρθει η ώρα να χορέψει. Το πανηγύρι δε το κατηγοράει κανείς. Είναι θρησκευτικό πράγμα, δε γίνεται να μην πας.

Από το athensvoice.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.