Εργασίες ανάπλασης στη βρύση των Αγίων Αναργύρων – Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του νερού



5sfghfsghjfghjgfjh

Εργασίες ανάπλασης έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Κοζάνη, οι οποίες δίνουν ένα πολύ καλαίσθητο τελικό αποτέλεσμα. Η βρύση των Αγίων Αναργύρων, είναι το σύμβολο της εκκλησίας, αλλά και της περιοχής ολόκληρης.

Το ζήτημα που προκύπτει όμως δεν αφορά την καλαισθησία της βρύσης η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά την καταλληλότητα του νερού.

Έπειτα από επικοινωνία κατοίκων της Κοζάνης, τέθηκε το ερώτημα για την καταλληλότητα του νερού, αφού στο παρελθόν είχε κριθεί αυστηρώς ακατάλληλο από την Υγειονομική Υπηρεσία Κοζάνης.

Σύμφωνα με την μελέτη που είχε προκύψει, είχαν εντοπισθεί κολοβακτηρίδια και για το λόγο αυτό η βρύση είχε περιφραχθεί με κάγκελα προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα για την δημόσια υγεία. Επίσης υπήρχε σχετική προειδοποιητική πινακίδα στον χώρο της βρύσης.

Έπειτα από επικοινωνία του KOZANILIFE.GR, με τον πάτερ Νικόλαο Βαχτσεβάνο που λειτουργεί στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων τόνισε:

1srtyjhsrtujtryjhyt«Η υγειονομική μελέτη που το νερό δεν ήταν πόσιμο ήταν πολύ παλιά. Τότε, τα σπίτια που βρίσκονταν πάνω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων δεν ήταν συνδεδεμένα σε υπόνομο. Η πηγή του νερού βρίσκεται κάτω από την εκκλησία. Το νερό τότε βρέθηκε ακατάλληλο και περιφράχθηκε η βρύση. Παράλληλα, εκείνη την εποχή, έγιναν και έργα στο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής από τη Δημοτική Αρχή, κάνοντας υπονόμους στα σπίτια πάνω από την εκκλησία που μέχρι τότε δεν είχαν, συνδέοντάς τους με την κεντρική αποχέτευση του Δήμου. Από τότε το νερό εξετάστηκε εκ νέου και βρέθηκε κατάλληλο. Τότε κάποιοι άνθρωποι ανοίξανε την πόρτα που υπήρχε στο κιγκλίδωμα της βρύσης και ξεκίνησαν να παίρνουν νερό, καθώς επίσης βγάλανε και την πινακίδα που υπήρχε. Σήμερα όλος ο κόσμος πίνει νερό από αυτή την βρύση και κανείς δεν έχει πάθει τίποτα. Εμείς με δικά μας έξοδα προχωρήσαμε στην ανάπλαση της βρύσης για να εξωραΐσουμε τον χώρο. Μόλις τελειώσουν οι εργασίες, θα στείλουμε δείγμα στο χημείο του κράτους για να μας πουν αν το νερό είναι πόσιμο. Σε περίπτωση που βγει ακατάλληλο, φυσικά και θα τοποθετήσουμε πινακίδα που να προειδοποιεί τον κόσμο».

Ο Δήμος Κοζάνης, έπειτα από επικοινωνία του KOZANILIFE.GR, αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για το ζήτημα από πολίτες. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι από την ΔΕΥΑΚ, η οποία θα πάρει δείγμα νερού προκειμένου να σταλεί για έλεγχο, αλλά και από την τεχνική υπηρεσία για τα έργα ανάπλασης. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, ότι για τις εργασίες δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμος από την εκκλησία, αλλά κατά τη διάρκεια αυτών.

Μέχρι στιγμής η βρύση των Αγίων Αναργύρων, παρ’όλη την καλαισθησία που προσφέρει στην περιοχή έπειτα από την ανάπλασή της και την καλή διάθεση της εκκλησίας να συμβάλλει σε αυτό, το ερωτηματικό για την καταλληλότητα του νερού παραμένει μέχρι να δοθεί επίσημα η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

4sfghfsghjfgjfgjgf

3sfghnsfgjhfgjhfgj

2dsfghnjfghjghjhg

1srtyjhsrtujtryjhyt

12 σχόλια στο άρθρο “Εργασίες ανάπλασης στη βρύση των Αγίων Αναργύρων – Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του νερού

  1. Για περιμένετε ρε αδέρφια γιατί θα μας τρελάνετε,δηλαδή πρώτα θα πιούμε νερό με η χωρίς κολοβακτηρίδια και μετά θα κάνετε έλεγχο αν πίνετε?????.
    Τι λογική είναι αυτή, “πιέστε τώρα μέχρι σκασμού και αν είναι ακατάλληλο θα βάλουμε πινακίδα?”.

  2. Μην αγχώνεστε όρε συμπολίτες πιέστε άφοβα, αφού ο πάτερ το δήλωσε το νερό βγένη κάτω από την εκκλησία, οπότε και κολοβακτηρίδια να χει είναι αγιασμένα.

  3. Γιατί δεν πινετε το νερό εκεί? Θα είχε πινακίδα αν δεν πινόταν καταρχάς. Και επίσης καθημερινά εδώ και χρονια κοσμος πινει απο εκεί. εχω πιει και εγώ!

  4. Το 1985 η υγειονομική υπηρεσία τις νομαρχίας Κοζάνης σε έλεγχο που έκανε στο νερό βρήκε μεγάλες ποσότητες κολοβακτηριδίων και έδωσε εντολή στον τότε δήμαρχο να σφραγίσει την πυγή ως επικίνδυνη για την υγειά τον κατοίκων.
    Ο δήμαρχος την έκλεισε με σήτα και τοποθέτησε πινακίδα αλλά ο κόσμος την χαλούσε και έπαιρνε νερό, οπότε αναγκάστηκε να βάλει σιδεριές παντού και έτσι σταμάτησε η χρήση της μέχρι πριν λίγα χρόνια που κάποιος έσπασε την κλειδαριά της κεντρικής πόρτας.
    Από τότε δεν δημοσιεύτηκε ποτέ νέα ανάλυση του νερού ούτε ανακοίνωση του δήμου που να λέει ότι τελείωσε η καραντίνα.
    Και έχουμε τώρα έργα ανάπλασης με πρωτοβουλία του παπά των Αγίων Αναργύρων χωρίς άδεια και ενημέρωση του δήμου Κοζάνης οπότε βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

  5. ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ…
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ…

  6. Ειναι στην γειτονια μου,ποτε δεν ακουσαμε καποιος ναρρωστησει επειδη επινε απο την συγκεκριμενη βρυση…αποδειξη ο πατερας μου που ειναι 77 χρονων και πινει μονο αυτο το νερο και δεν σταματησε ουτε με την απαγορευση…το νερο πηγαζει κατω απο τον ναο,υπαρχει ενα στενο περασμα που μπορεις να το δεις…ολα ταλλα ειναι μπουρδες

  7. Συγχαρητηρια στον παπα Νικολα,απο τους ελαχιστους ιερεις που ενδιαφεροντε και μοχθουνε για την ενορια τους και τον ναο της…

    1. Μπράβο αλλά τουλάχιστον να το ανέθετε σε αρχιτέκτονα να μη γίνει αυτό το κιτσαριό…Απο τα υλικαμεχρι το τροπο που θα τοποθετηθουν και τη τεχνικη παιζουν ρολο στο σεβασμο της αρχιτεκτονικης του ναου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.