Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο και η Εκδήλωση τιμής για την προσφορά του αείμνηστου Αρχαιολόγου Σωτήρη Κίσσα στο Σισάνι



ewtryewrthwrethyrt

Στο Σισάνι πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Αυγούστου, με ιδιαίτερη επιτυχία, το Μνημόσυνο και η ειδική Εκδήλωση τιμής για το έργο και την προσφορά του αείμνηστου Αρχαιολόγου Σωτήρη Κίσσα (1948-1994) που διοργανώθηκαν από την Τοπική Κοινότητα Σισανίου του Δήμου Βοϊου και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σισανίου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μέλη της οικογένειας του Σωτήρη Κίσσα, εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος με την ακολουθία του και παρακολούθησε πλήθος πιστών. Εκφράζουμε στο σημείο αυτό και δημόσια τη λύπη μας γιατί η εκδήλωση αυτή δεν αποτέλεσε ευκαιρία για την τέλεση επετειακής λειτουργίας στον Επισκοπικό Ναό καθώς δεν βρέθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία τρόπος να υλοποιηθεί το γενικότερο αυτό αίτημα το οποίο εκφράστηκε και ως επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και ως έγκαιρα διατυπωμένη πρόταση του Συλλόγου. Ευελπιστούμε σύντομα να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης του δίκαιου αυτού αιτήματος τόσο της εκκλησιαστικής αρχής όσο και της τοπικής κοινότητας Σισανίου.

Στην εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σχολείου, το επιστημονικό έργο και την προσφορά του αείμνηστου αρχαιολόγου Σωτήρη Κίσσα ανέλυσαν έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας όπως οι ομότιμοι καθηγητές του Α.Π.Θ., ο Βυζαντινολόγος Βασίλης Κατσαρός και ο Σλαβολόγος Ιωάννης Ταρνανίδης. Στο ανασκαφικό έργο του Σωτήρη Κίσσα που έφερε στο φως τον μεγαλοπρεπή Επισκοπικό Ναό Σισανίου αναφέρθηκαν, με εποπτικό υλικό, η δρ. Αρχαιολογίας και Συντηρητής Ξανθή Σαββοπούλου-Κατσίκη, στενή συνεργάτιδα του Σωτήρη Κίσσα, και ο δρ. Αρχαιολογίας Κων/νος Κατσίκης. Στη γενικότερη παρουσία και στην προσφορά του τιμώμενου ως ανθρώπου αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου.

Ευγνώμονες, καταληκτικά, για την προσφορά του Σωτήρη Κίσσα ως αρχαιολόγου και ως ανθρώπου η Τοπική Κοινότητα και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σισανίου αποφάσισαν να δώσουν το όνομά του στο δρόμο που συνδέει το χωριό με το Μοναστήρι της Παναγίας και τον Επισκοπικό Ναό για να μείνει ανεξίτηλη η μνήμη του και στις επόμενες γενιές. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο και τη σύζυγο του αείμνηστου αρχαιολόγου Αγγελική Κίσσα.

Δημήτρης Ζιώγος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου Σισανίου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.