Εγκαίνια Μνημείου – Μουσείου για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στον Γράμμο



yioiyyuifuyfluyflufjijfdhmdh

Εγκαίνια Μνημείου – Μουσείου για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί,
στο χωριό Θεοτόκος του Γράμμου

Στις 19 Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου Μνημείου – Μουσείου για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στο χωριό Θεοτόκος του Γράμμου, στις 11:00 π.μ.
Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του νέου Μνημείου – Μουσείου, δρομολογεί λεωφορεία.
Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και στα τηλέφωνα:
Κοζάνη: 6943969145
Πτολεμαΐδα: 6988772489
Φλώρινα: 6978773444
Καστοριά: 6936189983
Γρεβενά: 6947423402
Από την Κοζάνη η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 8.00 π.μ. από την Κεντρική Πλατεία.

Από το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Το νέο αυτό Μουσείο και Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου χώρων μνήμης για τη δράση του ΔΣΕ.

Αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ΔΣΕ.
Το Μουσείο και Μνημείο στήθηκε χάρη στην προσφορά του χώρου και του σπιτιού από την οικογένεια Ζούνη και την εθελοντική δουλειά δεκάδων φίλων και συντρόφων.

Σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του στη Θεοτόκο είναι η διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ’ αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτήν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές, είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947 που αναφέρει πως «οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε» ή η επίσης είδηση ότι «η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια», παρμένα από την εφημερίδα «Εξόρμηση» της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα – ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας.
Στο μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ όπως αυτή καταγράφηκε σ’ αυτά εδώ τα βουνά (στον Γράμμο, τον Σμόλικα και το Βόιο).

Το Μουσείο φιλοδοξεί να παρουσιάζει στην εξέλιξή του όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του λαού που πήρε τις τύχες του στα χέρια του.
Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ’ αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ τα ένοπλα τμήματα του λαού μας πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό.

Στον περίβολο του Μουσείου, αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που έπεσαν στη μάχη για μια καλύτερη ζωή.

Παραδίδουμε αυτό το Μουσείο στο λαό της περιοχής, σαν ελάχιστη αναγνώριση του ηρωικού αγώνα και σας καλούμε να αποδώσουμε μαζί τις απαραίτητες τιμές σ’ όσους έπεσαν στη μάχη για μια πατρίδα λεύτερη, δημοκρατική, σοσιαλιστική.

Το χωριό Θεοτόκος βρίσκεται πάνω στον παλιό Εθνικό δρόμο Ιωαννίνων Κοζάνης, στο κέντρο των Μαστοροχωρίων με εύκολη και σύντομη πρόσβαση από Κόνιτσα, Νεστόριο, Γρεβενά.

5 σχόλια στο άρθρο “Εγκαίνια Μνημείου – Μουσείου για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στον Γράμμο

  1. Ας δούνε πρωτα πως ζουσαν οι λαοι πισω απο το σιδηρουν παραπετασμα και να ξυπνησουν. Να αφησουν τα μνημεια μισους γιατι την Ελλάδα αλλοι την εσωσαν. Αρκετα με την προκλητικη προπαγανδα.

  2. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΕΛ.ΑΣ ΔΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    1. ΥΓ ΒΛΕΠΩ ΠΩς ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΑΚ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΟΡΝΕΙΑ Ε ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

    2. ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5Ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.