Έναρξη για το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης 2017 την Κυριακή 20 Αυγούστου με το γκαλά των καθηγητών του



hreyrwhhrwyrjtjytjyt

Το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης (ΔΣΜΚ) ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 20 Αυγούστου με την υποδοχή των μαθητών και το Γκαλά των καθηγητών, μια πανηγυρική έναρξη-συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα ανοίγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σεμιναρίου, Διονύσης Μαλλούχος ο οποίος ερμηνεύει συμβολικά τρία από τα 24 Πρελούδια για πιάνο, του γεννημένου στη Μακεδονία συνθέτη Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου (1910 – 1989): Σεληνόφως (αρ. 5), Ακουαρέλα (αρ. 3) και Γαλήνη (αρ. 14).

Στη συνέχεια η σπουδαία σολίστ βιολιού, αλλά και δημιουργός, με συνεχή παρουσία στη διεθνή σκηνή Valerie Pearson από τη Μ. Βρετανία, η οποία διδάσκει στο Σεμινάριο σύνθεση, βιολί και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, ερμηνεύει το έργο Salut d’Amour του Εdward Elgar. Στο πιάνο η Nicola Harrington, οργανίστα από τη Μ. Βρετανία, και ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου Ricercati που ερμηνεύει ένα μείγμα παλαιάς, νέας και δημώδους πολυφωνικής μουσικής.

Στο πρόγραμμα ακόμα:

Franz Doppler: Andante και Rondo με τρεις από τους Κοζανίτες καθηγητές και σολίστ του Σεμιναρίου: Nικολό Δημόπουλο, Α΄ κορυφαίο φλαουτίστα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, ιδρυτικό μέλος του ΔΣΜΚ, Νίκο Παπαπαρασκευά, πρώτο φλαουτίστα της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και μέλος συνόλων με συνεχή δράση στη σύγχρονη μουσική σκηνή, και Δημήτρη Δημόπουλο, πιανίστα με εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο και διεθνή συναυλιακή παρουσία, μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ από το 1999, ιδρυτή (1988) και πρώτο διευθυντή του ΔΣΜΚ.

F. Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο: ( I. Allegro malinconico, II. Cantilena: Assez lent ) με τη Fiona Mancey-Jones από τη Μ. Βρετανία, η οποία συνδυάζει την καριέρα της ερμηνείας του φλάουτου με εκείνη της διδασκαλίας στην Αγγλία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία ενηλίκων, αλλά και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.

F. Poulenc: Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο: II. Romanza (Très calme) με τον κλαρινετίστα Δημήτρη Λεοντζάκο, μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με προσανατολισμό στην ερμηνεία της μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα, και έξι ποιητικές συλλογές από το 2001. Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.

G. Fauré: Élégie, έργο 24 με τον βιολοντσελίστα Ζoran Stepic, μέλος της ΚΟΘ και καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και συγγραφέα του βιβλίου Περί μουσικής διδασκαλίας (Μολύβι 2015), στο οποίο διερευνά συστηματικά τη σύμπραξη της ψυχολογίας, παιδαγωγίας, ανατομίας και κινησιολογίας στη διδασκαλία του βιολοντσέλου. Στο πιάνο ο Παναγιώτης Δημόπουλος, σολίστ πιάνου με δισκογραφική παρουσία σε παραγωγές γνωστών εταιριών του εξωτερικού και συναυλιακή δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο, αλλά και συνθέτης με παραγγελίες και παρουσιάσεις έργων του από σολίστ και σύνολα στην παγκόσμια σύγχρονη μουσική σκηνή. Διευθυντής του ΔΣΜΚ στην περίοδο της αναβίωσής του (2012-2014).

G. Donizetti: Άρια Una furtiva lagrima από την όπερα Ελιξήριο του Έρωτα, με τον τενόρο Filippo Piccolo ο οποίος έχει εμφανιστεί στις σκηνές των πιο σημαντικών λυρικών ιταλικών θεάτρων, αλλά και των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με πολλές ηχογραφήσεις για τη RAI και παραγωγές CD για σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες. Διδάσκει τραγούδι στο Istituto Superiore di Studi Musicale V. Bellini στην Κατάνια. Στο πιάνο η Έμη Τσιούρα, σολίστ πιάνου και έμπειρη διευθύντρια χορωδίας, με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής, των φωνητικών συνόλων, αλλά και της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του ΔΣΜΚ συντονίζει το εργαστήριο «Τραγούδι για Όλους» που απευθύνεται ακόμα και σε ενδιαφερόμενους χωρίς γνώσεις Μουσικής.

W. Bolcom: Graceful ghost rag για σόλο πιάνο με τον Δημήτρη Δημόπουλο,

για το κλείσιμο της πανηγυρικής συναυλίας των καθηγητών του ΔΣΜΚ, με ελεύθερη είσοδο για κάθε φίλο της μουσικής στην περιοχή της Κοζάνης.

Το ΔΣΜΚ είναι ένας ιστορικός θεσμός της πόλης, διεθνούς χαρακτήρα, που έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική ιστορία της. Διοργανώνεται πρώτη φορά το 1988 με αφορμή ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων μουσικών της UNESCO, ενώ η επανεκκίνηση του θεσμού γίνεται το 2012, έτος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ελεύθερης Κοζάνης.. Το ΔΣΜΚ μετράει πάνω χίλιους αποφοίτους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να επιδείξουν μια λαμπρή σταδιοδρομία στη μουσική αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Συνδυάζει τον διδακτικό-εκπαιδευτικό σκοπό των πρωινών μαθημάτων με την καλλιτεχνική εμπειρία των βραδινών συναυλιών οι οποίες φέτος θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, η Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κοζάνης, το Πολιτιστικό Κέντρο Βελβεντού, το Οινοποιείο Καμκούτη στο Βελβεντό, το Τραμπάζειο Γυμνάσια Σιάτιστας, τα Καραούλια της Λευκοπηγής, το Ωδείο Δ. Δημόπουλου και Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.

Η αποδοχή του θεσμού με τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών, καλλιτεχνών σολίστ, σπουδαστών και ακροατών υπόσχεται ένα πλούσιο καλλιτεχνικό τοπίο για τον Αύγουστο στην πόλη της Κοζάνης και τη γύρω περιοχή (Σιάτιστα, Βελβεντός, Λευκοπηγή, Σέρβια κ.α.), με μουσικές που εκτείνονται από την παλαιά μουσική έως τη σύγχρονη εργογραφία. Την οργανωτική ευθύνη του ΔΣΜΚ για το 2017 έχει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Διονύσης Μαλλούχος.

Με μεγάλη χαρά σας κοινοποιούμε το γενικό και αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων και εκδηλώσεων του ΔΣΜΚ. Ενημερωθείτε για τα νέα, το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του ΔΣΜΚ από την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΣΜΚ (https://kozanimusic.com ), την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης (http://dipethekozanis.gr ), καθώς και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες facebook του θεσμού (https://www.facebook.com/seminariomousikiskozanis/ ) και του οργανισμού (https://www.facebook.com/dipethekozanis/).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης μέσα από την διοργάνωση του ΔΣΜΚ εκπληρώνει τον περιφερειακό ρόλο του, ως κέντρο πολιτισμού, με την ανάπτυξη συνεργειών με πολιτιστικούς φορείς της πόλης και της περιφέρειας.

Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης, 20-31 Αυγούστου: 12 ημέρες μουσικής, 15 συναυλίες, 10 διαφορετικοί χώροι διεξαγωγής δράσεων, 5 διαλέξεις, 2 διαγωνισμοί, μαθήματα, εργαστήρια, ηχογραφήσεις.

Κοζάνη και Μουσική. Ιστορία και προοπτική.

Παραγωγή ΔΣΜΚ: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Διονύσης Μαλλούχος

Τηλεφωνικό Κέντρο: 24610-24062
Email: seminaria.dipethekozanis@gmail.com

Έναρξη ΔΣΜΚ: Δημοτικό Ωδείο 17.00-18.30 | Εγγραφή & Γνωριμία καθηγητών-μαθητών

Χορηγοί:

Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (σεμινάριο και συναυλία 30ης Αυγούστου),

Πιάνα Γιαννακίδη (παραχώρηση του πιάνου συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης),

ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.