Θερινό σινεμά από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης με το έργο «Η κλέφτρα»



w5rtluyfkluyfuklyflkufewsΜε μια χαριτωμένη αστυνομική κομεντί, με στοιχεία θρίλερ, από τις πιο αντιπροσωπευτικές και πρωτότυπες του είδους, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του προβολές, αυτή την Τετάρτη 5-7-2017, στις 9:30 μ.μ., στην αυλή του Φιλοπρόοδου. «Η κλέφτρα» (Gambit -1966), σε σκηνοθεσία του βετεράνου σκηνοθέτη Ρόναλντ Νιμ, με τους Σίρλει Μακ Λέιν, Μάικλ Κέιν, Χέρμπερτ Λομ, Ρότζερ Κάμελ, Τζον Άμποτ.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους διαρρήκτες, ο Χάρι, βάζει ως στόχο του να αποκτήσει ένα κινέζικο αγαλματίδιο ανεκτίμητης αξίας, το οποίο φυλάσσεται στο σπίτι του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, του Σάχμπανταρ. Για να καταφέρει να το κλέψει, θα ζητήσει τη βοήθεια μιας ευρωασιάτισσας χορεύτριας, της Σούζι Τσανγκ, η οποία μοιάζει απίστευτα με την πεθαμένη σύζυγο του πάμπλουτου ιδιοκτήτη του αγαλματιδίου. Ο Χάρι και η Σούζι θα ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή, θα γνωρίσουν τον Σάχμπανταρ και θα καταφέρουν να εισχωρήσουν στο σπίτι του, όμως τα πράγματα θα πάρουν μια ανεξέλεγκτη τροπή…

Πάνω στη μόδα της εποχής που χάραξε το θρυλικό «Τοπ Καπί» του Ζιλ Ντασέν κινείται η εξαιρετική αυτή κωμωδία μυστηρίου, όπως και αρκετές άλλες ανάλογες ταινίες της εποχής, με τη διαφορά όμως ότι η συγκεκριμένη δεν αναμασά απλώς τη γνωστή συνταγή, αντίθετα παρουσιάζει κάμποσες αρετές και πρωτοτυπίες ως προς τη δομή αλλά και την τεχνική της. Γυρισμένη από τον κορυφαίο Βρετανό σκηνοθέτη Ρόναλντ Νιμ – Scrooge(1970), The Odessa File(1974) – η ταινία με ένα αφοπλιστικά αστείο τρόπο καταφέρνει και ξεγελά τον θεατή με την ευρηματική δράση της. Επιπλέον τα έντονα χρώματα ζωντανεύουν τα κωμικά σημεία της, ενώ γίνονται πιο σκοτεινά στα σημεία όπου υπάρχει σασπένς. Η ταινία σχεδιάζονταν να γυριστεί το 1960, πάνω σε ένα σενάριο που είχε γράψει ο Μπράιαν Φορμπς με τον Κάρι Γκραντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος το αρνήθηκε. Τελικά οι παραγωγοί της Universal επανήλθαν σε αυτό 5 χρόνια αργότερα, επιλέγοντας τον Μάικλ Κέιν, που μόλις εκείνη την εποχή είχε έρθει στην πρώτη γραμμή μετά την τεράστια επιτυχία του «The Ipcress File» (1965), βάζοντας ως συμπρωταγωνίστριά του την αρχική τους επιλογή, τη χαριτωμένη Σίρλει Μακ Λέιν, η οποία παίζει αμίλητη στο πρώτο μισάωρο της ταινίας. Η ταινία χωρίς να είναι αριστούργημα, αποτελεί πρότυπο καθαρά ψυχαγωγικού κινηματογράφου, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ως το τελευταίο λεπτό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9:30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 στις 9.30 μ.μ στην αυλή του Φιλοπρόοδου.

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.