Σεισμός στην Κω: Το μισό νησί “σηκώθηκε” και το άλλο μισό “βυθίστηκε”!



KOS1_593_355

Είναι γνωστό ότι ο σεισμός κυριολεκτικά μετακινεί περιοχές. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο στη Λευκάδα όπου “περπάτησε” ολόκληρο το νησί, όσο και στα Ιωάννινα, όπου “μετακινήθηκε” το βουνό Μιτσικέλι. Αυτό που συνέβη όμως με τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Κω είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό…

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μετά από επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το νότιο τμήμα του νησιού φαίνεται να υπέστη καθίζηση γύρω στα τρία εκατοστά, ενώ το βόρειο κινήθηκε ανοδικά κατά 10 εκατοστά.

Μάλιστα στην πόλη της Κω υπήρξε παραμόρφωση τριών εκατοστών, ενώ τη μεγαλύτερη εδαφική παραμόρφωση υπέστη το μικρό νησί Καρά Αντά μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο του λιμανιού της Αλικαρνασσού.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ωστόσο και ένα ακόμη στοιχείο. Μετά τον κύριο σεισμό στην περιοχή καταγράφηκαν περισσότεροι από 400 μετασεισμοί με ισχυρότερο εκείνον των 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι 180 είχαν μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ.

Πηγή: newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.