Πού θα συναντήσετε τη «Μαζώχτρα» για θα μάθετε την ιστορία ενός τόπου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης



77dr5ytujhws5rjtysrtyjhsratgrree

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης δίνει ζωή στις γειτονίες της πόλης και των χωριών στα πλαίσια του θεσμού «Λασσάνεια» 2017, με τη «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η αριστουργηματική νουβέλα του Αργύρη Εφταλιώτη βασισμένη σε αληθινά γεγονότα διαδραματίζεται σ’ ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», στα τέλη του 19ου αιώνα. «Η Μαζώχτρα» ερωτεύεται, πληγώνεται και εκδικείται ένα ολόκληρο χωριό σπέρνοντας την καταστροφή. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μπλέκονται, έπειτα, κι οι μουσουλμάνοι Παραμυθιώτες, ενώ μέχρι τότε Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν δίπλα-δίπλα ειρηνικά και ήσυχα…

Οι τρεις ηθοποιοί, καθισμένοι σε τρία σκαμνάκια, λένε μεταξύ τους τι έχει συμβεί πάνω από ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ…Και τότε οι ιστορίες που διηγούνται παίρνουν ζωή. Με ελάχιστα σκηνικά κάνουν έναν μικρό μαραθώνιο επί σκηνής. Χτίζουν γέφυρες, δρόμους, εκκλησίες και πλατείες. Χωρίς κουστούμια, με το σώμα τους, μαντήλες και μια ποδιά, γίνονται Έλληνες και Τούρκοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, σκυλιά και δέντρα, παππάδες, θείες και νέοι του χωριού.

Απλά, λιτά και τίμια, τρεις νέοι ηθοποιοί και ένας νέος σκηνοθέτης, δημιουργούν μια σύγχρονη, εξαιρετική, ανατρεπτική και αναπάντεχα κωμική παράσταση πάνω σε ένα λογοτεχνικό κείμενο με μαγική γλώσσα. Δημιουργούν «καλό θέατρο» στις γειτονιές της πόλης. Μην τη χάσετε. Επισκεφθείτε μια γειτονιά και βιώστε μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία.

Είσοδος Ελεύθερη.

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στα Κοίλα (αυλή κοινοτικού καταστήματος) στις 9:00 μ.μ.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο Καπνοχώρι (χώρος πολιτιστικού συλλόγου) στις 9:00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στην Κάτω Κώμη (πλατεία) στις 9:00μ.μ.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου, στον Άγιο Δημήτριο (αυλή Δημοτικού Σχολείου) στις 9:00μ.μ.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στους Κασμιρτζίδις (περιοχή Σμάθκο) στις 9:00μ.μ.

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.