Μείωση της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα – Σχεδόν ολική καταστροφή στην Καστοριά



mila-tipopoihsh-696x444

Πτώση αναμένεται για τη φετινή ελληνική και ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, κυρίως την εποχή της ανθοφορίας. Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή θα σημειώσει μικρή πτώση λόγω των καταστροφών σε Ευρώπη και Νότια Αφρική, ωστόσο η Χιλή, που πήγε πολύ καλά, και οι νέες φυτεύσεις στην Κίνα αναμένεται να αυξήσουν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής.
Στην Ελλάδα

Η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα σε αρκετές περιοχές αναμένεται σημαντικά μειωμένη, εξαιτίας του παγετού την εποχή της ανθοφορίας και της χαλαζόπτωσης, που έπληξε ζώνες παραγωγής. Μικρή μείωση σε σχέση με την περυσινή παραγωγή, της τάξης του 10%-15%, εκτιμά ο Διονύσης Βαλασσάς, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ, ότι θα έχει η Ζαγορά, καθώς ορισμένοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιές από τοπικό χαλάζι και ανεμοθύελλα. Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι οι καύσωνες των τελευταίων εβδομάδων ενδέχεται να επηρεάσουν την εμπορική αξία των μήλων, εξαιτίας της ποιοτικής τους υποβάθμισης.

Μεγαλύτερες καταστροφές λόγω παγετού τον Μάιο εκτιμάται ότι έχει η Καστοριά, όπου ήδη οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ειδικά στα παραλίμνια χωριά. «Η χρονιά προμηνυόταν ιδιαίτερα παραγωγική για την περιοχή, αλλά όταν τα δέντρα βρίσκονταν σε πλήρη ανθοφορία τον Μάιο έπεσε παγετός, με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχαμε και χαλαζόπτωση», λέει στην «ΥΧ» ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής.

Καταστροφή στο 90% της σοδειάς των παραγωγών, που έχουν ποικιλία Σκάρλετ στην Πέλλα, αναφέρει ο λογιστής και υπεύθυνος του Συνεταιρισμού Άρνισσας, Κωνσταντίνος Μπαϊρακταρίδης. Η καταστροφή οφείλεται στον παγετό, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους -5 βαθμούς Κελσίου στις 21 και 22 Απριλίου. Επίσης, χαλάζι έπληξε κάποιες μικρές ζώνες στην περιοχή. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαϊρακταρίδης, η συγκεκριμένη ποικιλία αφορά μικρή έκταση, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής μήλων στην Πέλλα δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά. «Ήδη, στα δέντρα έχουν γίνει αραιώσεις», τονίζει.

Για ζημιές στην παραγωγή, που προβλέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%, κάνει λόγο στην «ΥΧ» και ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς, «Ο Κίσσαβος». Βασική αιτία των καταστροφών ήταν ο παγετός που έπληξε την περιοχή πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για την Ελλάδα και τον κόσμο στο ypaithros.gr

Το είδαμε στο fouit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.