Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης στο Βελβεντό για τη λειψυδρία και άλλα θέματα



1e6u7yked67uke6ke67k6e7k67uuΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Εμείς οι κάτοικοι και δημότες του Βελβεντού, μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» και μέλη της άτυπης Επιτροπής Αγώνα για την ανεξαρτησία του Δήμου Βελβεντού, καθώς και απλοί πολίτες, στην λαϊκή συνέλευση-ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, στις 24 Ιουλίου 2017, σχετικά με το θέμα της εντονότατης και συνεχιζόμενης για πολύ καιρό λειψυδρίας στον οικισμό Βελβεντού και για μερικά ακόμα προβλήματα καθημερινότητας, ενημερώνουμε φορείς, υπηρεσίες και κοινό για τα εξής:

Α. Εδώ και δυο μήνες παρόλο που υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό στα Πιέρια, έχουμε φαινόμενα πολύωρων διακοπών νερού εντός του οικισμού Βελβεντού, επειδή ο Καλλικρατικός Δήμος Σερβίων-Βελβεντού, παρά τις πολλαπλές επισημάνσεις μας σε κοινές συναντήσεις, δεν σπεύδει να διορθώσει τις βλάβες του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης που υπάρχουν στον ορεινό όγκο αδιαφορώντας για την καθημερινή υγιεινή, και την ποιότητα ζωής σε μια δημοτική κοινότητα, που πληρώνει τα μεγαλύτερα ανταποδοτικά τέλη σε σχέση με άλλες εντός του Δήμου. Σημειωτέον ότι υπάρχει ακόμα σε μερική λειτουργία αμιάντινος εξωτερικός αγωγός νερού, παρόλο που το Βελβεντό διαθέτει καινούργια δημοτική υποδομή μεταφοράς νερού από το έτος 2009.
Για το θέμα της λειψυδρίας εντός του οικισμού διαπιστώσαμε από μόνοι μας τις πλέον πιθανές αιτίες και μέσα από συναντήσεις και κοινές με εκπροσώπους του Δήμου επισκέψεις στις πηγές επισημάναμε τις λύσεις του προβλήματος. Παρόλη την καλή μας διάθεση διαπιστώνουμε από τις 28/6/2017 την ολιγωρία του Δήμου.

Στην σημερινή συνέλευση ομόφωνα αποφασίσαμε τα εξής:
α. Να καλέσουμε εγγράφως και με δημόσια ανακοίνωση στα ΜΜΕ τον Καλλικρατικό Δήμο Σερβίων-Βελβεντού να αντιμετωπίσει το σημερινό άμεσο πρόβλημα, με δύο ενέργειες.
i) Με την αποκατάσταση του σπασμένου αγωγού στο σημείο υδρομάστευσης των πηγών του Μπιτζινίσιου.
ii) Με την τοποθέτηση ενός πρόσθετου αγωγού στο σημείο των κατολισθήσεων του Μπιτζινίσιου για να δεχτεί ο πρόσθετος αυτός αγωγός και την υπόλοιπη ποσότητα πόσιμου νερού που σήμερα χάνεται στο ρέμα. Αυτός ο αγωγός θα αναπληρώσει τον παλιό αγωγό που έσπασε λόγω των κατολισθήσεων, σε οδικό τμήμα της επαρχιακής οδού Βελβεντού-Καταφυγίου και δεν επισκευάστηκε ποτέ και παραμένει θαμμένος κάτω από τα μπάζα.

β. Για την μόνιμη μελλοντική επίλυση του προβλήματος αποφασίσαμε να καλέσουμε τον Καλλικρατικό Δήμο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του ανωτέρω δρόμου προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο βοηθητικός δασικός δρόμος που είναι σκεπασμένος από τα χώματα των κατολισθήσεων και ο οποίος φιλοξενεί τους εξωτερικούς αγωγούς ύδρευσης, που σήμερα είναι θαμμένοι ή να κατασκευαστεί νέα προσπελάσιμη όδευση, όπου να τοποθετηθούν οι απαραίτητοι αγωγοί. Δεν νοείται να μην υπάρχει πρόσβαση στην όδευση των υπόγειων αγωγών στο βουνό διότι σε μια χειμερινή ή μια οποιαδήποτε ακραία ζημιά το Βελβεντό θα απομείνει χωρίς νερό επί πολλές βδομάδες.

γ. Ενημερώνουμε με το παρόν Δελτίο Τύπου τον Καλλικρατικό Δήμο και τους λοιπούς αποδέκτες ότι στην περίπτωση που ο Δήμος δεν ανταποκριθεί άμεσα για την ομαλή αποκατάσταση της ύδρευσης ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (ως 30/7/2017), εμείς οι απλοί πολίτες, θα προβούμε σε άλλες ενέργειες για να επανέλθει η καθημερινή ζωή στο Βελβεντό στα φυσιολογικά της όρια.
Οι μέρες είναι ζεστές, οι χειρωνακτικές αγροτικές και άλλες εργασίες στο αποκορύφωμά τους, η επισκεψιμότητα ετεροδημοτών, ομογενών και τουριστών στο καλοκαιρινό Βελβεντό στα ύψη και η λειψυδρία αποτελεί μέγιστο πρόβλημα τόσο στην υγιεινή όσο και στην καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των πολιτών. Αν ο Καλλικρατκός Δήμος δεν βούλεται να σπεύσει για την επίλυση του προβλήματος με μια αναβλητικότητα που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο Βελβεντό, εμείς οι κάτοικοι και δημότες του Βελβεντού δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τον πολιτισμό των πρωτόγονων που εκόντες άκοντες βιώνουμε, ούτε τις δικαιολογίες του Δήμου ότι η λειψυδρία οφείλεται σε υπερκατανάλωση, σε διαρροές και υπόγειες βλάβες. Τα αίτια έχουν επισημανθεί και εν πολλοίς έγιναν αποδεκτά από τις συναντήσεις εκπροσώπων μας με εκπροσώπους του Καλλικρατικού Δήμου. Το πόσιμο νερό χύνεται στα ρέματα των Πιερίων.

Β. Στις 16/7/2017 μετά από έντονη βροχόπτωση είχαμε για πολλοστή φορά πλημμυρικά φαινόμενα σε καταστήματα και σπίτια στο κέντρο του Βελβεντού λόγω έμφραξης του κεντρικού αποχετευτικού δικτύου. Οι λύσεις που δόθηκαν από το Δήμο, πριν δυο ακριβώς χρόνια, με ιδιαίτερες μεγαλοστομίες τότε, δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τα συγκεκριμένα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν υλικές ζημιές χιλιάδων ευρώ στις περιουσίες των πληγέντων.

Γ. Εδώ και πολύ καιρό με μια άνευ προηγουμένου για το Βελβεντό πρακτική η δημοτική αρχή φρόντισε να απομακρύνει τους 200 και πλέον κάδους απορριμμάτων από όλες τις γειτονιές του Βελβεντού, αφήνοντας ελάχιστους για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπλέον τους τελευταίους μήνες η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται σε ακανόνιστα και αδικαιολόγητα αραιά διαστήματα με συνέπεια να συσσωρεύονται απορρίμματα σε διάφορα σημεία του οικισμού και να αποτελούν σοβαρή εστία μόλυνσης για τους κατοίκους. Σημειωτέον ότι και τα τέλη καθαριότητας των ιδιοκτητών ακινήτων του Βελβεντού που είναι ανταποδοτικά, είναι τα υψηλότερα έως και τριπλάσια από αντίστοιχα λοιπών οικισμών εντός του Δήμου. Ωστόσο η ανταπόδοση των τελών μόνο πραγματική δεν είναι.

Το Δ.Σ. της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού»
&
τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα
για την ανεξαρτησία του Δήμου Βελβεντού.
&
Συμμετέχοντες Πολίτες του Βελβεντού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.