Καιρικά φαινόμενα με ιδιαίτερη ένταση τις επόμενες μέρες – Πότε βελτιώνεται ο καιρός – Δείτε την αναλυτική πρόγνωση



vroxi346534564576345

Πρόσκαιρη αλλά αρκετά αισθητή ανάσα δροσιάς θα μας δώσει ο καιρός στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στην αρχή της επομένης με την νέα διαταραχής που μας έρχεται από τα βορειοδυτικά και θα δώσει βροχές και καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές , ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα πέσει περίπου κατά 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Η σχετικά ασυνήθιστη για την εποχή διαταραχή με έντονα τα χαρακτηριστικά του Φθινοπωρινού καιρού θα διαρκέσει έως και την Τρίτη , όμως ο καιρός θα βελτιωθεί ξανά και το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει , όπως και τα Μποφώρ στα πελάγη.

Πέρα από τις χώρες της νότιας Ευρώπης που ακόμα και τώρα παρουσιάσαν υψηλές θερμοκρασίες , όπως στη νότια Ισπανία με τις μέγιστες να ξεπερνούν τους 44 βαθμούς Κελσίου , αλλά και την Ιταλία / Σικελία με +40C , και στη χώρα μας είχαμε υψηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να φτάνει τους 38-40 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα.

Αντίθετα στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη , ο καιρός εξακολουθεί να διατηρείται σε θερμοκρασιακές συνθήκες “Φθινοπώρου” με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 20-22 βαθμούς Κελσίου.

Ένα μέρος αυτών των ψυχρών αέριων μαζών της κεντρικής Ευρώπης θα μας επισκεφθεί από τη Κυριακή και θα διαρκέσει έως και τη Τρίτη. Η σχετικά σύντομη παραμονή αυτής της διαταραχής θα είναι και η αιτία που θα ρίξει το θερμόμετρο στη χώρα μας , αρκετούς βαθμούς κάτω από τους 30 και η δροσιά θα είναι αισθητή.

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό για τις επόμενες ημέρες:

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα δώσουν μεμονωμένες μπόρες / καταιγίδες θα αναπτυχθούν από τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι 6 Μποφώρ , τοπικά στο νότιο Αιγαίο και τα 7. Στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις και από το απόγευμα σε βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέσα στη διάρκεια της Κυριακής , πρώτα από τα βορειοδυτικά και στη συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα με εξαίρεση τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα , ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Κυριακής αρχικά στη δυτική – κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες όπου μέχρι και το μεσημέρι θα επεκταθούν στη δυτική Στερεά Ελλάδα , τη Θεσσαλία , τη δυτική – κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν ένταση και διάρκεια στο μεγαλύτερο διάστημα της Κυριακής στις προαναφερθείσες περιοχές με πιθανή την χαλαζόπτωση και την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Από το απόγευμα και μέσα στη νύχτα της Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα επηρεάζοντας την ανατολική Θεσσαλία , κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα , βόρεια – ανατολική Πελοπόννησο , τις Σποράδες και τη Θράκη. Και εκεί κυρίως στη Θεσσαλία , τη Μακεδονία , τη Θράκη και τις Σποράδες τα φαινόμενα αναμένονται να είναι έντονα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν από βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τοπικά τα 7 Μποφώρ. Στο Ιόνιο από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική – κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να καταγράφει βουτιά άνω των 10 βαθμών Κελσίου. Η πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα θα γίνει το βράδυ της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Παραμένει ο άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο , όπως επίσης και τη Θεσσαλία , τη Μακεδονία , τη Θράκη , τις Σποράδες και τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με λίγοτερη ηλεκτρική δραστηριότητα όμως με αρκετή βροχή.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα κυρίως στο ύψος της Θεσσαλίας – Σποράδων και τη κεντρική Μακεδονία.

Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τη νύχτα και από τα δυτικά ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 Μποφώρ. Αντίστοιχα και στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα , περίπου 6-10 βαθμούς πιο κάτω από τις φυσιολογικές τιμές , με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 26-28 βαθμούς στη μέγιστη τιμή του. Περισσότερη ζέστη αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα θα συνεχίσει να κάνει στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με το θερμόμετρο εκεί να φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Τη Τρίτη 18 Ιουλίου οι βροχές θα σταματήσουν στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών με εξαίρεση κάποιες βροχές στην Θράκη , την ανατολική Στερεά Ελλάδα – Εύβοια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , τις Κυκλάδες και τη Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο (το γνωστό μελτέμι) θα εξακολουθούν να πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει με το θερμόμετρο να δείχνει μέγιστες τιμές κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η συνέχεια της εβδομάδας δείχνει την επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη τη χώρα , όμως με πολύ ενισχυμένους τους ανέμους στο Αιγαίο όπου θα φτάσουν τα 7 με 8 Μποφώρ προς το τέλος της εβδομάδας.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης – meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.