Η αποκαθήλωση ενός ήρωα: Εξοβελισμός του Γ. Λασσάνη από το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης – Του Γιάννη Κορκά



lassanis_logo234234Του Γιάννη Κορκά:

O Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αντικαταστήσει τον λογότυπο του Δήμου, ο οποίος έφερε τον ήρωα της Επανάστασης, λόγιο και λαμπρό τέκνο της πόλης μας Γεώργιο Λασσάνη, με έναν άλλο λογότυπο. Ως αιτία προβλήθηκε ο «Καλλικράτης», ισχυρισμός βέβαια που αποτελεί απλώς και μόνον πρόφαση. Ο «Καλλικράτης» δεν έχει καμία σχέση με λογότυπα Δήμων, ενώ σε μία δημοκρατική χώρα ο κάθε Δήμος είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος και αυτοδιοικούμενος.

Η απόφαση του Δήμου, λοιπόν, για εξοβελισμό του Λασσάνη από τον λογότυπο αποτελεί απαξίωση για τον επιφανή Κοζανίτη, αλλά περαιτέρω πλήττει την προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας, ο οποίες σεμνύνεται για πολλά μεγάλα τέκνα της, που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο έθνος μας, από την Παλιγγενεσία ως σήμερα. Ο Λασσάνης αποτελεί προσωπικότητα πανελλήνιας διαστάσεως , με μεγάλη προσφορά στον Αγώνα αλλά και στη Λογιοσύνη. Μάλιστα, είναι ευτύχημα που διεσώθη η οικία του, η οποία σήμερα αποτελεί τη Χαρτοθήκη του Δήμου, όπου τοποθετήθηκαν σπάνιοι παλαιοί χάρτες που διαφυλάσσονταν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε παλαιότερα χρόνια (το θυμάμαι ως μαθητής), κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου τα σχολεία κατέθεταν στεφάνια στην οικία Γ. Λασσάνη.

Την επιλογή του λογοτύπου του Δήμου με το πρόσωπο του Λασσάνη είχε αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο επί Μερκούρη Κυρατσού το 1964, και μάλιστα ήταν δική μου πρόταση. Επίσης και στη Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Κοζάνης (όταν ήμασταν διοίκηση) είχαμε συμπεριλάβει στον λογότυπο τον Γ. Λασσάνη. Σεβόμαστε και τιμούμε τους συμπατριώτες μας που προσέφεραν στην πόλη και στο έθνος και που αποτελούν παράδειγμα για όλους. Σχετικά με τη δράση του Γ. Λασσάνη και προς διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα μου επιτρέψετε να παραπέμψω σε ένα βιβλιαράκι που εκδόθηκε το 2008 από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και τη Βιβλιοθήκη. Φωτογραφία του εξωφύλλου.

Όσον αφορά στη στάση αυτή της Δημοτικής αρχής, δεν μπορώ να αντιληφθώ τα κίνητρα. Αντί όμως να αποκαθηλώνουμε τους ήρωές μας, θα έπρεπε να προβάλλουμε την τοπική ιστορία. Δεν καταλαβαίνω, για παράδειγμα, τι απέγινε ο ογκώδης τόμος «Κοζάνη, 600 χρόνια Ιστορίας», ο οποίος περιέχει τα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Κοζάνης, το οποίο έλαβε χώρα στην Κοζάνη, 27-30 Σεπτεμβρίου 2012, και στο οποίο συμμετείχαν και μίλησαν 50 διαπρεπείς επιστήμονες.

Τυπώθηκαν 1.000 αντίτυπα από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, η οποία όμως λόγω των εκλογών δεν πρόλαβε να τα παρουσιάσει, αλλά η νέα Δημοτική δεν ενδιαφέρθηκε για την παρουσίαση αλλά ούτε και για την προώθηση των αντιτύπων, τα οποία στοιβάχθηκαν σε μια γωνιά σε οίκημα του Οργανισμού πολιτισμού. Μόνον μετά από καθυστέρηση η νυν Δημοτική ανάρτησε τον τόμο στο διαδίκτυο. Σημειωτέον, είχα επισημάνει το θέμα και στην πρώην πρόεδρο του ΟΠΑΝ. Το βιβλίο αυτό για την τοπική ιστορία δεν είναι για το υπόγειο, αλλά για τα σπίτια των Κοζανιτών, για τα σχολεία, για τους πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ. Ο τόμος «Κοζάνη, 600 χρόνια Ιστορίας», δηλ. τα Πρακτικά του συνεδρίου για την 100ή επέτειο από την απελευθέρωση, αποτελούν βασικό εγχειρίδιο της ιστορίας της Κοζάνης καθώς εκεί σκιαγραφείται η πορεία της πόλης κάποια σημαντικά σημεία βέβαια από το τον 15ο αιώνα μέχρι το 2012 την πορεία της Κοζάνης.

Όσον αφορά τον Λασσάνη, ο σύνδεσμος Κοζανιτών Αθηνών φέρει την επωνυμία« Γ. Λασσάνης», αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε συλλόγους Κοζανιτών στην αλλοδαπή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους συλλόγους Μελβούρνης, Σίδνεϋ, Αυστραλίας και Τορόντο Καναδά. Στις παρελάσεις που κάνει ο Ελληνισμός την 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου, οι σύλλογοι Κοζανιτών παρελαύνουν με το Λάβαρο τους με φόντο τον Γ. Λασσάνη .

Τα Δημοτικά συμβούλια έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που μένει και μας εμπνέει είναι η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Πόλης, που δεν επιδέχονται καμία παραγραφή η απαξίωση. Και επίσης μένουν και τα μεγάλα έργα που δημιουργεί κάθε δημοτική αρχή.

Υ.Γ. Ο νέος λογότυπος μοιάζει με βεντάλια για έκθεση εικαστικών.

6 σχόλια στο άρθρο “Η αποκαθήλωση ενός ήρωα: Εξοβελισμός του Γ. Λασσάνη από το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης – Του Γιάννη Κορκά

  1. Μια χαρά είναι ο νέος λογότυπος. Κανένας Λασσάνης δεν αποκαθηλώθηκε. Που και που πρέπει να προχωράμε λιγάκι μπροστά, γενικότερα, σε όλους τους τομείς μας.

    1. Μια χαρά ως προς τι είναι ο νέος λογότυπος, μπορείς να μου εξηγήσεις? Ως τι τον κρίνεις μια χαρά, ως επαγγελματίας γραφίστας, ως απλός θεατής και που στηρίζεις αυτή σου την άποψη??

      1. Μια χαρά ως προς την αισθητική μου.
        Και το κρίνω σαν πολίτης αυτής της πόλης.
        Απαγορεύεται ή μόνο η δική σου άποψη έχει βάση;
        Αισθητική είναι το κριτήριο μου… Πειράζει;;;

  2. Έναν ευεργέτη ή έναν ήρωα δεν τον τιμάς απαραίτητα με το να το κάνεις λογότυπο στον Δήμο σου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.