Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Αφιέρωμα στο θρίλερ της 10ετίας του 30 «Το πιο επικίνδυνο παιχνίδι» και «Η νήσος των χαμένων ψυχών»



zzjtrsdjytrsjtrshtrsjtdrjyduuΈνα αφιέρωμα στο θρίλερ της 10ετίας του 30 κάνει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης αυτή την Τετάρτη 12-7-2017, στις 9:30 μ.μ., στην αυλή του Φιλοπρόοδου, συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές του προβολές, με δύο αριστουργήματα του είδους, που ενώ έχουν επανεκτιμηθεί από κοινό και κριτική παγκοσμίως, στην Ελλάδα παραμένουν απρόβλητες, εδώ και πολλές δεκαετίες. Χαρακτηριστικό των ταινιών θρίλερ της εποχής εκείνης, ήταν η υποβλητική ατμόσφαιρα, το κλιμακούμενο σασπένς και το σφιχτοδεμένο μοντάζ-η χρονική τους διάρκεια πολλές φορές έφτανε ή ξεπερνούσε κατά λίγα λεπτά την ώρα. Οι δύο ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

1. «Το πιο επικίνδυνο παιχνίδι» (The Most Dangerous Game -1932)
Σκηνοθεσία: Έρνεστ Μπόμοντ Σέντσακ, Έρβινγκ Πίτσελ.
Ηθοποιοί: Λέσλι Μπάνκς, Τζόελ Μακ Κρέι, Φέι Ρέι, Ρόμπερτ Άρμστρονγκ.

Ένα πλοίο που ταξιδεύει στη θάλασσα της Μαλαισίας ακολουθώντας μέσα στο πυκνό σκοτάδι ένα φάρο, πέφτει σε ύφαλο και βυθίζεται. Από τους επιβάτες του θα σωθεί μόνο ο κυνηγός άγριων ζώων Μπόμπ Ρέινσφορντ, όπου θα κολυμπήσει και θα βρει καταφύγιο σε ένα μικρό νησί με πλούσια βλάστηση. Εκεί θα φτάσει σε έναν πύργο όπου ανήκει στον εκκεντρικό κόμη Ζάροφ. Ο Μπόμπ θα γνωριστεί στο νησί με δυο άλλους ναυαγούς από ένα άλλο ναυάγιο, την Ιβ Τράουμπριτζ και τον αδερφό της Μάρτιν. Από αυτούς θα μάθει ότι ο Ζάροφ επίτηδες δημιουργεί ναυάγια με τον φάρο, όπου όποιος γλιτώνει από αυτά γίνεται το παιχνίδι του…

Αρχετυπικό θρίλερ, το οποίο γυρίζονταν παράλληλα, με το ίδιο καστ και στο ίδιο στούντιο με την ταινία «Κινγκ Κονγκ». Έτσι βλέπουμε τα σκηνικά της ζούγκλας αλλά και την τεράστια πύλη του Κινγκ Κονγκ (η ίδια που κάηκε 6 χρόνια μετά για τις ανάγκες του γυρίσματος της πυρκαγιάς της Ατλάντα, στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»). Τα άγρια σκυλιά που εμφανίζονται στην ταινία, τα δάνεισε στους παραγωγούς ο Χάρολντ Λόιντ! Τολμηρή και πρωτόγνωρη για την εποχή, με συγκλονιστικές σκηνές αγωνίας και τρόμου που κόβουν στην κυριολεξία την ανάσα (και χωρίς ειδικά εφέ), η ταινία γυρίστηκε πριν την επιβολή του κώδικα Χέιζ, και σε αρκετές σκηνές το ντύσιμο των πρωταγωνιστών είναι αρκετά… ελαφρύ, με αποτέλεσμα μετά το 1934 να απαγορευτεί για πολλά χρόνια η προβολή της.

2. «Η νήσος των χαμένων ψυχών» (The Island of Lost Souls -1932)
Σκηνοθεσία: Έρλ Κέντον
Ηθοποιοί: Τσαρλς Λότον, Ρίτσαρντ Άρλεν, Λάιλα Χίαμς, Μπέλα Λουγκόζι, Κάθλιν Μπεργκ.

Ο ναυαγοσώστης Έντουαρντ Πάρκερ σώζεται από ένα φορτηγό που μεταφέρει ζώα σε ένα απομονωμένο νησί της Νότιας Θάλασσας που ανήκει στον Δόκτορα Μορό. Όταν ο Πάρκερ διαμαρτύρεται για την απάνθρωπη συμπεριφορά του καπετάνιο του φορτηγού που κακοποιεί έναν περίεργο επιβάτη, ο καπετάνιος πετάει τον Πάρκερ μέσα στο πλοίο του Δόκτορα Μορό, που τον οδηγεί στο νησί του διακεκριμένου επιστήμονα. Εκεί θα διαπιστώσει τα περίεργα πειράματα του Μορό μέσα στην άγρια ζούγκλα.

Η πρώτη μεταφορά στην οθόνη του βιβλίου του Γούλες (ο οποίος θεώρησε ότι η ταινία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόμο επισκίασε το βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα της ιστορίας), η οποία είχε απαγορευτεί αρκετές φορές κυρίως από τη βρετανική λογοκρισία για τις πρωτόγνωρα σαδιστικές σκηνές ανθρώπινου τεμαχισμού, καθώς και για τη φράση του Τσαρλς Λότον “Ξέρεις τι σημαίνει να νιώθεις σαν τον Θεό;” σε κάποια σκηνή της ταινίας. Μια υποβλητική, σκοτεινή, απόκοσμη ιστορία, πάνω στην παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, που έδωσε την ευκαιρία στον Λότον να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη προσωπική επιτυχία της καριέρας του -αν και ο ίδιος δήλωσε αργότερα χιουμοριστικά ότι μετά το γύρισμα της δεν ξαναεπισκέφτηκε ζωολογικό κήπο στη ζωή του. Αρκετά σοκαριστική για το κοινό της εποχής, στάθηκε τεράστια επιτυχία και ακολούθησαν δύο-κατώτερα- ριμέικ, το 1977 με τον Μπαρτ Λάνγκαστερ και το 1996 με τον Μάρλον Μπράντο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9:30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 στις 9.30 μ.μ. στην αυλή του Φιλοπρόοδου.

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.