Επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της Ογκολογικής κλινικής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο – Επιστολή Σταύρου Γιαννακίδη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας



giannakidis_stauros3245345Επιστολή με θέμα τη στελέχωση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με δύο Ογκολόγους-Παθολόγους, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη.

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Γιαννακίδη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Στελέχωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για την Ογκολογική κλινική με δύο Ογκολόγους-Παθολόγους

Ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην Πτολεμαΐδα προκαλείται από καρκίνο! Αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας  με την πρόσθετη  επιβάρυνση των Λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες ! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%.

Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65.

Η Παθολογική Κλινική, με 37 κλίνες, λειτουργεί με 3 Παθολόγους   εκ των οποίων 2  με βαθμό Επιμ. Β και 1 με βαθμό Επιμ. Α και επίσης διορίστηκε και  Δντης Παθολόγος.

Από το 2008 λειτουργεί τμήμα Ογκολογίας-Χημειοθεραπείας με 1 Επιμ Α  Παθολόγο – Ογκολόγο και 1 Επικουρική Παθολόγος και τον 2/2017 διορίστηκε Επικουρικός Παθολόγος – Ογκολόγος Επιμ Β.

Ωστόσο ο μόνιμος Παθολόγος Ογκολόγος και η Επικουρική Παθολόγος διορίστηκαν σε Νοσοκομείο της Θεσ/νίκης, όπου αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του Ογκολογικού τμήματος.

Το  μοναδικό Ογκολογικό τμήμα της ΠΔΜ που έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί   ασθενείς από την Π.Δ.Μ. και λόγου του αυξημένου αριθμού των περιστατικών παρουσιάζεται αδυναμία αντιμετώπισης τους,μάλιστα νοσηλεύονται αρκετά από αυτά τα βαριά περιστατικά στην ήδη υποστελεχωμένη Παθολογική Κλινική με τους περίπου 10 νοσηλευτές, όπου και αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της .

Zητούμε άμεσα την τοποθέτηση 2 Ογκολόγων – Παθολόγων και Αιματολόγων Ιατρών για την στελέχωση της Ογκολογικής κλινικής έτσι ώστε με την ορθή και άρτια λειτουργία της να μην χρειάζεται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε πλησιεστέρα νοσοκομεία,  όπως της Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Είναι σαφές ότι το 80% περίπου τον περιστατικών πηγαίνει αναγκαστικά σε Κεντρικά Ογκολογικά κέντρα (ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους αλλά και την πολύ μεγάλη συμφόρηση των παραπάνω κέντρων. Είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της Ογκολογικής κλινικής Δ. Μακεδονίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο  για του λόγους που σας προανέφερα.

O Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας
& Κοινωνικής Συνοχής
Σταύρος Γιαννακίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.