Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Κοζάνη – Τι είπε για το ζήτημα του χρέος της χώρας και για τα γεωπολιτικά θέματα



Kotzias_koz34654256

Η χώρα έχει σχέδιο για να βγει από την επιτροπεία και η Κυβέρνηση παλεύει να ρυθμίσει το ζήτημα του χρέους και της ρευστότητας, επισήμανε χθες το βράδυ (10/6/2017) από την Κοζάνη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του «ΠΡΑΤΤΩ». Όπως είπε χαρακτηριστικά «σε αυτή την αποικία χρέους υπάρχει μια βουνοπλαγιά, από την οποία αντιστέκεται ο ελληνικός λαός και είναι η Κυβέρνηση», ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «εξαιρετικό και ταλαντούχο» και τη συνεργασία του «ΠΡΑΤΤΩ» ως «μεγάλο στήριγμα» στην Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κοτζιάς για «κάποια μικρομεσαία στελέχη Διεθνών Οργανισμών», που όπως τόνισε «έχουν συνηθίσει και θέλουν να το διατηρήσουν να εποπτεύουν και να ελέγχουν τη χώρα μας, καθώς τους φαίνεται ωφέλιμο για τα ίδια συμφέροντα».

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας σήμερα διεθνώς, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή έχει αναβαθμιστεί, σε σχέση με τη θέση που είχε πριν την κρίση, ενώ επισήμανε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η περαιτέρω ενίσχυση της, με τις συνεργασίες που επιδιώκει σε πολλά επίπεδα με άλλες χώρες και μάλιστα ακόμη και με κάποιες, που είναι σε σύγκρουση μεταξύ τους, όπως του Ισραήλ και του Ιράν.

Σχολιάζοντας τις «φιλικές δηλώσεις» της νέας κυβέρνησης της FYROM προς την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς, αφού εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τόνισε ότι θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα με το νέο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συναινέσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αρκεί να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και να συμβιβαστεί στο θέμα του ονόματος.

q465atjua456j5aw6kj56wjki5Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα της Αλβανίας, που όπως τόνισε είναι ιδιόμορφη, καθώς από τη μια λατρεύει την Ελλάδα και από την άλλη την αντιμετωπίζει με καχυποψία. Σε ότι αφορά την τελευταία πρόκληση, που έρχεται από ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να του δώσει αυτή την ικανοποίηση και να απαντήσει, μέχρι να γίνουν οι εκλογές, γιατί όπως τόνισε έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέμα, προκειμένου να πάρει περισσότερες ψήφους.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς έστειλε και το μήνυμα στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «νευρική» και «αναθεωρητική» δύναμη, με «υπεροψία» και «αλαζονεία» στην ηγεσία της, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να «εκλαμβάνει ως αδυναμία» το συνετό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις προκλήσεις της, αλλά ως δείγμα της «ισχυρής προσωπικότητας και της σοβαρότητας» που έχει η χώρα μας.

Σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αφού επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει φυσιολογικό κράτος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ που είναι, τόνισε ότι λύση πρέπει να είναι λύση για την Κύπρο και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της η Τουρκία, όπως ότι δεν πρέπει να έχει στρατεύματα κατοχής, ούτε όμως και κανείς να δικαιούται να επεμβαίνει παριστάνοντας τον εγγυητή.

Την ομιλία του κ. Κοτζιά, στην εκδήλωση του «ΠΡΑΤΤΩ», που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης την παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων: ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι φορέων, όπως και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, υπήρξε για περίπου 7’ γενική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος , τόσο στην αίθουσα όσο και σε αρκετές περιοχές της πόλης της Κοζάνης, από την έντονη κακοκαιρία που επικρατούσε, η οποία παρόλα αυτά δεν εμπόδισε τον υπουργό Εξωτερικών να μιλάει.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.