Ολοκληρώθηκαν και φέτος οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης



srtyjsrtjsrtyjtsyjytsytjyt

Με τη λήξη του σχολικού έτους ολοκληρώθηκαν και φέτος οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε επιλεγμένους χώρους της αρμοδιότητάς της.

Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της Αρχαιότητας οι μαθητές γνώρισαν τον αρχαίο πολιτισμό και τα επιτεύγματά του και μυήθηκαν στην καθημερινότητα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της αρχαιολογικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, 2000 περίπου μαθητές, από 40 Σχολεία όλων των βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κοζάνης και άλλων γειτονικών νομών, ξεναγήθηκαν στην μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, στην περιοδική Έκθεση Αρχαίου DNA και στον Αρχαιολογικό χώρο, ενώ συμμετείχαν και στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την αρχαία ενδυμασία, τη διατροφή, την αγγειοπλαστική, τον αθλητισμό και την εκπαιδευτική ανασκαφή.

Μαθητές με προβλήματα όρασης και ακοής είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την Αρχαιότητα μέσω του Συστήματος Braille και Αφής επιλεγμένων αρχαιοτήτων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Ξεχωριστή υπήρξε η επίσκεψη των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης Αθήνας. Τους μαθητές υποδέχτηκαν με κεράσματα ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αιανής.

Φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης είχε τη χαρά να παραδώσει και νέους επισκέψιμους χώρους στο ευρύ κοινό, εμπλουτίζοντας τις πολιτιστικές διαδρομές του νομού από την Προϊστορία έως την Νεότερη ιστορία.

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης ξεναγήθηκαν και μετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα 400 και πλέον μαθητές, που αποτύπωσαν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους από την προϊστορική και ιστορική ζωή του νομού.

Τα Αρχοντικά Βούρκα στην Κοζάνη και Πούλκως στη Σιάτιστα άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους και υποδέχτηκαν τους μικρούς μαθητές που ξεναγήθηκαν στην νεότερη ιστορία του τόπου.

Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς – συνοδούς για την συμμετοχή τους στις παραπάνω εκπαιδευτικές δράσεις.

Το προσωπικό της Εφορείας θα συνεχίσει να εργάζεται σταθερά στην κατεύθυνση δημιουργίας αρχαιολογικής παιδείας, καθώς θεωρεί ότι η νέα γενιά θα είναι ο θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της οποίας η προστασία και ανάδειξη δύναται να αποτελέσουν βασικό αναπτυξιακό παράγοντα του τόπου.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Υπενθύμιση: Η περιοδική Έκθεση «ΑΡΧΑΙΟ DNA ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Στην Έκθεση, εκτός από πληροφορίες γενικότερου ενδιαφέροντος που παρέχονται, όπως οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, η ιστορία των ασθενειών, οι διατροφικές μας συνήθεις και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μας, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων ανθρωπολογικού υλικού από τις ανασκαφές στις προϊστορικές θέσεις του νομού Κοζάνης (Ξηρολίμνη, Μαυροπηγή, Κλείτο, Κρεμαστή κ.ά.), ο οποίος πρωτοπορεί στον τομέα αυτό της έρευνας, λόγω του πλούσιου ανασκαφικού υλικού που ήρθε στο φως την τελευταία εικοσαετία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.