Κοζάνη: Διαστημική τεχνολογία προς όφελος της γεωργίας – Δημιουργία ομάδας παραγωγών αρωματικών φυτών



Lomonosof-satellite

Στην υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης στα Βαλκάνια για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα μέσω εφαρμογών παρατήρησης της γης που παρέχει η διαστημική τεχνολογία, συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια κατά την διάρκεια της 1ηςΣυνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στην Βλάστη Εορδαίας Κοζάνης. Ειδικότερα αποφασίστηκε η δημιουργία μιας σημαντικής σύμπραξης (cluster) για την χρήση δεδομένων στην πρωτογενή παραγωγή μέσα από συνέργιες που θα συζητηθούν και θα εξειδικευτούν και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε και θα συνεχιστούν οι επαφές.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, θέλει να σηματοδοτήσει την περιοχή ως έναν χώρο όπου η διαστημική πληροφορία βρίσκει εφαρμογή στον αγροτικό χώρο και την κτηνοτροφία και μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην ανάπτυξη.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Μαγκλάρας υπογράμμισε πως δια μέσου της διαστημικής τεχνολογίας προσεγγίζεται και μπορεί να αναπτυχθεί η γεωργία ακριβείας που θα δώσει μια νέα δυναμική με εξοικονόμηση κόστους, καλύτερα και ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας από την πλευρά του επεσήμανε πως η προσέγγιση με την τεχνολογία θα βελτιώσει την παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας και στον πρωτογενή τομέα.

Στην άμεση δημιουργία οργάνωσης παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή της Εορδαίας, κάλεσε τους νέους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από την Βλάστη. O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2017 οι διαδικασίες, προκειμένου η υπό δημιουργία ομάδα νέων αγροτών να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε καθεστώτα ενισχύσεων. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι θα παραχωρηθούν καταρχήν 1.000 στρέμματα σε 100 νέους αγρότες της Εορδαίας, που θα καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά.

Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν σε κατά κύριο επάγγελμα νέους αγρότες, ακτήμονες και ανέργους, με οικονομικά και παραγωγικά κριτήρια και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται οργανωμένοι σε ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμούς. Πρόκειται για εκτάσεις των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη του λιγνίτη, έχουν αποκατασταθεί από τη ΔΕΗ και είναι έτοιμες για καλλιέργεια. Ορίσθηκε Ειδική ομάδα Επιχειρησιακής υποστήριξης του νέου παραγωγικού φορέα, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και του Δήμου Εορδαίας, από όπου θα προέρχονται οι νέοι καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.