Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων για τα εσωτερικά ύδατα και για το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα



limni-polyfytou-rod-pod-carpmatchfishing

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΕΕΑ), Κο. Διονύσιο Μπάστα για το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Σφαλτού

Με γνώμονα την εγρήγορση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τα ζητήματα της αλιείας στην Ελλάδα, πήραμε μια συνέντευξη από τον Κο.Διονύσιο Μπάστα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΕΕΑ). Συζητήσαμε για τα φλέγοντα ζητήματα της υπεραλίευσης, της καταστροφής του ενάλιου πλούτου, το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία στην χώρα μας, την τουριστική αλιεία, και όλα τα γενικά κακώς κείμενα του ψαρέματος.

Ο Κος.Μπάστας δέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας, ενώ οι απαντήσεις του αποδείχθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης άκρως διαφωτιστικές και ενδιαφέρουσες…

Δημήτρης Σφαλτός (Δ.Σ) Κύριε Μπάστα, καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στην πρόσκλησή μας, για αυτή την συνέντευξη. Οι ερωτήσεις που θα ήθελα να σας θέσω, ενδιαφέρουν πάρα πολύ όλο το ψαρευτικό κοινό, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτούν πολλές και εύλογες απορίες εκ μέρους των ψαράδων. Ας πάμε λοιπόν κατευθείαν στο «ψητό», και να θέσω την πρώτη ερώτηση. Ποιά είναι η Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΕΕΑ), και ποιοι οι στόχοι της;

Διονύσιος Μπάστας (Δ.Μ) Να σας ευχαριστήσω και εγώ από την σειρά μου για την ευγενική σας πρόσκληση. Σκοπός της Ενώσεως είναι η ανάπτυξη και διάδοση του ενδιαφέροντος για την ερασιτεχνική αλιεία, η συμβολή στην προστασία του ενάλιου πλούτου της χώρας μας καθώς και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ερασιτεχνών αλιείας με κάθε νόμιμο μέσο (ένδικο και μη) και διαβημάτων ενώπιον των δικαστηρίων (ελληνικών και διεθνών), και ενώπιον των κρατικών θεσμών και αρχών. Η ανάγκη δημιουργίας της Ένωσης προήλθε από την καταφανή πλέον μείωση των ιχθυοαποθεμάτων , η οποία οδήγησε την Ε.Ε στην έκδοση κανονισμών, διατάξεων και οδηγιών , με σκοπό την μείωση της πίεσης στα ιχθυοαποθέματα και την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών , προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα όλα τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να προσαρμόσουν την αλιευτική τους νομοθεσία με τα πρότυπα, τις διατάξεις και τους κανονισμούς που έχει εκδώσει η Ε.Ε , στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΛΠ). Ανάμεσα στους κανονισμούς βρίσκονται και ΕΚ 1967/2006, ΕΚ 1224/2009, ο διευκρινιστικός ΕΚ404/2011, ΕΚ 1380/2013 και πολλοί άλλοι, οι οποίοι υποχρεωτικά θα αλλάξουν την υφιστάμενη αλιευτική νομοθεσία, όπως αυτή την γνωρίζουμε σήμερα.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών της νομοθεσίας, τα κράτη-μέλη θα λάβουν μέτρα και θα ψηφίσουν νόμους, θα εκδώσουν Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, θα καταθέσουν τροπολογίες κτλ, με απαγορεύσεις και αυστηροποιήσεις στην αλιεία , χρονικές, τοπικές/ειδών κ.α, ώστε να συμμορφωθούν με τις υφιστάμενες και υποχρεωτικές κοινοτικές οδηγίες.

Η μικρή αλλά υπαρκτή ευελιξία Εθνικών επί μέρους χειρισμών , που δίνεται από την Ε.Ε στα κράτη μέλη, δημιούργησε τον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης της ερασιτεχνικής αλιείας, σαν το πιο εύκολο θύμα, απέναντι στο Ελληνικό κράτος, με την απαράδεκτη προσπάθεια ψήφισης νόμων και διατάξεων (βλέπε άρθρο 43) και την μεταφορά του συνολικού βάρους των απαγορεύσεων και περιορισμών , σε αυτήν.

Αυτή η ψευδής , ανυπόστατη και ανύπαρκτη διαπόμπευση της ερασιτεχνικής αλιείας, ως μοναδικό και κύριο υπαίτιο της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων, όταν διενεργείται ελεύθερα, χαρισματικά και ανεξέλεγκτα , η πλήρης καταστροφή του θαλάσσιου εθνικού πλούτου, από εκατοντάδες συρόμενα , κυκλικά εργαλεία, και επαγγελματικά εργαλεία , σε συνδυασμό με κάθε είδους απαράδεκτές επαγγελματικές αλιευτικές τακτικές , δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους ερασιτέχνες αλιείς της χώρας μας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο carp-matchfishing.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.