Τιμώμενη περιοχή η Δυτική Μακεδονία φέτος στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» – Απολαυστική παρουσία, μοναδικά προϊόντα



85a4re5yaruyhrastuyhrsturt

Τιμώμενη περιοχή εφέτος, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, μια πανέμορφη περιοχή με πληθωρικό και εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό και μοναδικές γεύσεις που αξίζει να γνωρίσουμε…

Mετράμε μέρες για το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» όπου εκτίθενται τα πιο καινοτόμα και ποιοτικά delicatessen μικρών παραγωγών ολόκληρης της χώρας (Τεχνόπολη, 5 –7 Μαΐου). Τιμώμενη περιοχή εφέτος, η Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, μια πανέμορφη περιοχή με πληθωρικό και εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό που περιλαμβάνει τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών και που σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε και να την ανακαλύψετε. Επειδή, όμως, αυτό φαντάζει λίγο σύνθετο και σίγουρα δεν προσφέρεται για μια απόφαση της στιγμής, το φεστιβάλ φρόντισε για εσάς και σας περιμένει για να πάρετε μια πρώτη γεύση της περιοχής.

Τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής
Τα μελίσσια του Κτήματος Χρόνη

Τα μελίσσια του Κτήματος Χρόνη

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά και το έδαφος της Δ. Μακεδονίας, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς μοναδικών τοπικών προϊόντων, όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, τα μανιτάρια Γρεβενών, τα εξαιρετικά φασόλια (απλά, φασόλια γίγαντες απλά και έγχρωμα και τα φασόλια ελέφαντες), ο κρόκος Κοζάνης, τα μήλα, τα τυριά Φλωρίνης και Κοζάνης, τα αλλαντικά, τα αρωματικά βότανα, το μέλι. Στο πεδίο του οίνου και των αποσταγμάτων, είναι πασίγνωστη η οινοποιητική ζώνη Αμυνταίου, με κυρίαρχο το ξινόμαυρο. Τα κρασιά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην οινοποιητική ζώνη του Αμυνταίου, αλλά απλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία, μέχρι την Κοζάνη, τη Σιάτιστα και την Καστοριά.

Εστιατόριο

Εστιατόριο “Ναουμίδης”

Εκτός από τα πρωτογενή ποιοτικά προϊόντα, η Δ. Μακεδονία έχει να επιδείξει και δημιουργικούς, ταλαντούχους σεφ, που αξιοποιούν τις χαρακτηριστικές πρώτες ύλης της περιοχής τους και στήνουν εστιατόρια –προορισμούς, γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όπως ο «Ναουμίδης» στον Άγιο Παντελεήμονα, ο «Κοντοσώρος» στο Ξινό νερό και ο «Θωμάς» στο Σκλήθρο, όλοι τιμημένοι με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το Αθηνόραμα.
Ας γνωρίσουμε, όμως, πιο καλά τους παραγωγούς από τη Δυτική Μακεδονία που θα δείτε εφέτος στο φεστιβάλ μας, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου θα δοκιμάσουμε τα σούπερ προϊόντα τους και τις φοβερές τους σπεσιαλιτέ:

ΝAOYMIΔΗΣ –ΟΛΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

Στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας στη Φλώρινα, η οικογένεια Ναουμίδη καλλιεργεί βιολογικά τη γνήσια πιπεριά Φλωρίνης µε σπόρους από δικά τους σπορεία και την μεταποιεί δημιουργώντας προϊόντα όπως η μουστοπιπεριά, δηλαδή πιπεριά τουρσί γεµιστή µε λαχανικά, πρωτότυπες αλοιφές (ακόμα και με ψάρια της λίμνης,), πιπερόμελο και λιαστό πιπερόκαµα.
www.piperiesflorinis.gr

ΚΤΗΜΑ ΧΡΟΝΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Δημήτρης Χρόνης, στο ορεινό χωριό Άνω Κλεινές Φλώρινας, έχει δημιουργήσει τη μοναδική εγκεκριμένη και πιστοποιημένη επιχείρηση βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων στη Δ. Μακεδονία. Εκτός από το μέλι και τα προϊόντα του, παράγει και το πολύ τονωτικό «Ελιξίριο», μια δική του συνταγή με βασιλικό πολτό, γύρη και μέλι.
www.facebook.com/Ktima-Chroni-Organic-Honey-Products-103782913115957

Α.Σ.Φ.Ε.Δ. ΠΡΕΣΠΩΝ “ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ”

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών  «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στοχεύει στη σωστή καλλιέργεια των διάσημων φασολιών των Πρεσπών, στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης και έχει κατοχυρώσει την ονοµασία «φασόλι Πρεσπών» ως Ονοµασία Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
www.prespabeans.gr, www.facebook.com/pg/prespabeans, info@prespabeans.gr

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΗΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η εταιρία του Φώτη Παρασκευαΐδη στα Γρεβενά παράγει 120 διαφορετικά προϊόντα, που περιλαμβάνουν αλμυρά και γλυκά εδέσματα με μανιτάρια και τρούφα (από ριζότο και σούπα μέχρι λικέρ μανιτάρι) και 30 είδη ζυμαρικών φτιαγμένα με μανιτάρια, ενώ διαθέτει το ειδικό τεράστιο  τηγάνι για να φτιάχνει θεαματικά τα ζυμαρικά του και τα ριζότι του. https://www.facebook.com/Manitaroproionta.GR

LS Βότανα –Αιθέρια έλαια

Η επιχείρηση βρίσκεται στην Κοζάνη και παράγει από τα αρωματικά αυτοφυή βότανα της περιοχής 100% φυσικά αιθέρια έλαια (λεβάντας, τριαντάφυλλου και μελισσόχορτου),  100% φυσικό ροδόνερο και φυσικό ανθόνερο λεβάντας και μελισσόχορτου καθώς και τσάι βουνού (σιδερίτης) και ρίγανη.
2461091193,-6948001600, info@bio-lifesecrets.com

SONIADIS ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ & ΟΙΝΟΙ

Ο Σπύρος Σονιάδης παράγει και εμφιαλώνει τσίπουρο διπλής αποστάξεως (με και χωρίς γλυκάνισο) από την ποικιλία ξινόμαυρο, από δικούς του αμπελώνες στην οινοποιητική ζώνη Αμύνταιο καθώς και δύο ξηρά κρασιά, λευκό και κόκκινο, από την ποικιλία ξινόμαυρο.  www.soniadis.gr

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΕΛΙΑ

Η ιστορία της οικογένειας Μπελίδη στο οινεμπόριο άρχισε το 1923, όταν ο προπάππος της οικογένειας έφερε μαζί του από το Νιχώρι ορισμένα κλήματα της ποικιλίας Βουλγάρικο από το οποίο παράγεται τώρα και το ροζέ κρασί τους. Στο σύγχρονο οινοποιείο-αποστακτήριό τους παράγουν οίνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, με το brand «Belias Wines».
www.beliaswines.gr

“ΜΑΤΥΛΛΗ” -ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η οικογενειακή επιχείρηση στην Κοζάνη, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Ν. Σκουτέλα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορεία αλλαντικών κλασικών και μοντέρνων (λουκάνικα σε διάφορες γεύσεις, μπριζόλα καπνιστή, γερμανικό leberkase, ζαμπόν μπούτι βραστό, γαλοπούλα καπνιστή, guanciale, κλπ) ενώ διαθέτει και φρέσκα κρεατικά στο κρεοπωλείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη βιομηχανία. http://www.facebook.com/profile.php?id=100009129647256&fref=ts

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο τυροκόμοι Κώστας και ο Γιάννης Δημητρίου από το ακριτικό χωριό της Φλώρινας Μαρίνα, ανακαίνισαν το εγκαταλειμμένο παραδοσιακό τυροκομείο του χωριού και παράγουν με γάλα από ζώα ελεύθερης εκτροφής μια ολόκληρη σειρά γαλακτοκομικών και παραδοσιακών τυριών και αλλά και το δικής εμπνεύσεως τυρί φλωρινέλα με καπνιστή πάπρικα.
www.fetadimitriou.gr

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗΣ ΖΥΜΗΣ ΑΦΟΙ ΓΚΟΓΚΟΥ ΟΕ

Η εταιρεία Γκογκός (Gogos) ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 να παράγει και να διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη γκάμα από παραδοσιακά προϊόντα ζύμης με πραγματικό χωριάτικο φύλλο (ατομικές πίτες, μίνι και ταψιού), αξιοποιώντας τη μεγάλη παράδοση της περιοχής στην τέχνη του φύλλου και της πίτας.
www.gogospastry.gr

Γεύσεις Δ. Μακεδονίας στο φεστιβάλ
Πέστροφα από το εστιατόριο του Ναουμίδη

Πέστροφα από το εστιατόριο του Ναουμίδη

Εκτός, όμως, από τα ποιοτικά πρωτογενή προϊόντα, η Δυτική Μακεδονία μας συστήνεται και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο.
Ο σεφ Άγγελος Ναουμίδης (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017) δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με τοπικές πρώτες ύλες και κυρίως με ολόφρεσκα ψαρικά της λίμνης. Το μαγειρικό του ύφος, καθορίζεται από τη χρησιμοποίηση των παλιών τεχνικών του τόπου, όπως το κάπνισμα και η ξήρανση των ψαριών που ήταν απαραίτητες για τη συντήρησή τους. Στο φεστιβάλ, θα ετοιμάσει δυο signature πιάτα που έχουν κατακτήσει τους επισκέπτες του εστιατορίου του:
-Κρύα καραβισόσουπα από λιμνίσιες καραβίδες της Βεγορίτιδας μαζί με πιπερόμελο συν αφυδατωμένη πατάτα σε πούδρα για το δέσιμο και σερβίρεται με ελαφριά κρούστα ζάχαρης σαν κρεμ μπριλέ με λίγο κόκκινο πιπέρι
-Ήπια καπνισμένη πέστροφα σε αρωματικά ξύλα (γκορτσιά, και βατομουριά)  και ψημένη,  που σερβίρεται χωρίς την πέτσα μαζί με άγρια αρωματικά βότανα της περιοχής.
Όταν όμως μιλάμε για γεύση και για ποιοτικά προϊόντα είναι γεγονός ότι ακόμα και η καλύτερη περιγραφή δεν είναι αρκετή. Για αυτό, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια ανοιξιάτικη βόλτα στο Γκάζι 5-7 Μαΐου, αφού εκτός από τον εμβληματικό χώρο θα απολαύσετε γεύσεις Δ. Μακεδονίας και όχι μόνο. Και μην ξεχνάτε και το «κερασάκι στην τούρτα»: μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις, που θα κάνουν τη βόλτα σας αξέχαστη.

Από το athinorama.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.