Η τέχνη της γούνας: Διήμερο συνέδριο με θέμα «Ένας παραδοσιακός κλάδος που οφείλει να προστατευθεί»



ij76d57ki657j645su4s56uj4a54yt«Ένας παραδοσιακός κλάδος που οφείλει να προστατευθεί»
Η Τέχνη της Γούνας και τα εργαλεία για την άνθιση του κλάδου

Ο κ. Νικόλαος Ρίζος, οικονομικός σύμβουλος και εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας μίλησε για το διήμερο συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός». Στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητηθούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να προστατευθεί ο κλάδος από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, μιας και η τέχνη της γούνας είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προστατεύεται. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας και την Κυριακή 14 Μαΐου στο Limneon Resort της Καστοριάς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στόχος του συνεδρίου είναι : «Να διαπιστώσουμε την ιστορικότητα της τέχνης της γούνας, την δυναμική της μέσα στο διάβα των αιώνων, όχι μόνο στον πολιτιστικό, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, αλλά και την διεθνή ακτινοβολία που αγγίζει την εθνική αξιοπρέπεια από τα μεταβυζαντινά χρόνια και μετέπειτα».

Την πενταετία 1981-85 αρχίζει η κρίση της γούνας μετά από αλλεπάλληλα γεγονότα. Η είσοδος στην Ε.Ε., η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η άρση των προνομίων της βιοτεχνικής ζώνης όπως ίσχυε στη Βόρειο Ελλάδα άλλαξε την κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Καταρρίπτονται οι προστασίες για έναν παραδοσιακό κλάδο και εμφανίζεται στο προσκήνιο η Κίνα, η οποία συντρίβει την αγορά. Ο κ. Ρίζος τόνισε ότι: «Σε αυτό το κοκτέιλ των συγκυριών, αίρουν και τα τελευταία προνόμια της βιοτεχνικής ζώνης της Σιάτιστας και της Καστοριάς, χαμηλή φορολογία, χαμηλά ασφάλιστρα, και χαμηλό επιτόκιο στις χρηματοδοτήσεις».

Η απαγόρευση των επιδοτήσεων είναι γεγονός, γιατί νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αλλά επιτρέπονται επιδοτήσεις για προώθηση οικονομικής ανάπτυξης περιοχών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και επιδοτήσεις με διατήρηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέχισε. «Η πολιτική κληρονομιά είναι χρέος της ΕΕ. Προβλέπεται από την παγκόσμια συνθήκη της UNESCO για την προστασία των άυλων πολιτιστικών αγαθών». Ένας κλάδος που θίγεται από την παγκοσμιοποίηση λοιπόν σαν αυτό της γούνας οφείλει να αντιμετωπιστεί ως πολιτιστικό προϊόν και να βρεθούν οι δικλίδες για την προστασία του. «Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα, δεν είναι μόνο να αναδείξουμε και αν εντάξουμε την τέχνη της γούνας στο άυλα πολιτιστικά αγαθά της UNESCO, αρχικά στο εθνικό μητρώο του ΥΠ.ΠΟ., είναι να βρούμε τα κλειδιά, τα εργαλεία για να προστατευθεί ο κλάδος από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης».« Όταν θωρακιστεί ο κλάδος είναι ζήτημα χρόνου να έρθει η οικονομική επάνοδος» ,ανέφερε ο κ. Νίκος Ρίζος ζητώντας την επιστροφή των προνομίων της βιοτεχνικής ζώνης.

«Δεν τίθεται θέμα οικολογίας, αλλά νοοτροπίας»

«Η γούνα είναι καθαρά βιολογική, διότι η εμπορία των γουναρικών είναι τα εκτροφεία, δεν είναι τα άγρια θηράματα Αυτά που κλονίζουν ένα οικοσύστημα είναι η θήρευση των θηραμάτων .Δεν τίθεται λοιπόν θέμα οικολογίας, αλλά νοοτροπίας. Το marketing που είχε κάνει μεταπολεμικά αφορούσε στη γυναίκα καταναλώτρια που είχε οικονομική άνεση, αφήνοντας έξω τη νέα γενιά .Αυτό δημιούργησε αρνητικά αντανακλαστικά στη νέα γενιά».

Το συνέδριο διοργανώνουν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας. Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την χορηγία του Δήμου Καστοριάς και της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας. “Η γούνα στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι είδος πολυτελείας, είναι παράδοση”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.