Τοπική αυτοδιοίκηση και απλή αναλογική – Του Βασίλη Μαρκόπουλου



arthrografia1Του Βασίλη Μαρκόπουλου:

Το σημερινό εκλογικό σύστημα δίνει στο συνδυασμό του Δημάρχου ή του Περιφερειρειάρχη τα 3 / 5 των εδρών του Δημοτικού η Περιφερειακού Συμβουλίου.Ετσι έχουμε το φαινόμενο συνδυασμός του 25% των ψήφων του 1ου γύρου να αποκτά πλειοψηφία των 3 / 5 των εδρών , επειδή ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης εκλέχτηκε με το 50+1 τη 2η Κυριακή. Η αδικία δεν είναι μόνο στην εκπροσώπηση , η όλη στρέβλωση συνεχίζεται και στη διάρκεια της θητείας , που καθώς το σύστημα είναι Δημαρχοκεντρικό ή Περιφερειαρχοκεντρικό , ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης που έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία του Συμβουλίου , ενεργεί και δρά κατά το δοκούν , φορες αυθαίρετα , φορές αντιδημοκρατικά , η δε αντιπολίτευση έχει ένα αδύναμο και διακοσμητικό ρόλο.

Μπορεί όμως η καθιέρωση της απλής αναλογικής να συμβάλλει σημαντικά στη ευ-ρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ; Η απλή αναλογική θα δώσει τη δυνατότητα να εκφραστεί ο καθε συνδυασμός σε εδρες στο συμβούλιο , ανάλογα με τις ψήφους που έλαβε από το εκλογικό σώμα.Αρα από την αποψη αυτή είναι λογικό , γιατί αποτυπώνει τη λαϊκή θέληση στα αρμόδια συμβούλια.

Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζονται συνδυασμοί , ο καθένας με το δικό του πρόγραμμα και προτάσεις και διεκδικεί τις ψήφους των εκλογέων.Πώς θα εκλεγεί όμως ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης ; Θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού που πλειοψήφισε ;

Θα εκλεγεί με το 50+1 τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πλειοψηφισάντων ή από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο με το 50+1 των εδρών του Συμβουλίου ; Θα πρότεινα προσωπικά την τελευταία λύση : δηλαδή να εκλέγεται από το Συμβούλιο με το 50+1 του όλου αριθμού των εδρών των Συμβουλίου (όχι των παρισταμένων).

Με τον τρόπο αυτό εκλογής ο μεν δημότης αναλαμβάνει την ευθύνη για τον ποιόν συνδυασμό και ποιόν σύμβουλο θα ψηφίσει ( μόνο μία ψήφο ) , ο δε σύμβουλος αναλαμβάνει την ευθύνη να ψηφίσει Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη το πρόσωπο που θα τον πείσει για το πρόγραμμά του , τις θέσεις του και τις ικανότητες να διοικήσει σωστά και αποτελεσματικά.Φυσικά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες το αρμόδιο Συμβούλιο , έτσι που ο ρόλος του να είναι ουσιαστικός κι όχι διακοσμητικός.

Καταλυτικό ρόλο στη μετα την καθιέρωση της απλής αναλογικής λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα διαδραματίσει το πολιτικό κλίμα που θα κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αν επικρατεί πόλωση , τότε αυτή διαχέχεται μέχρι και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν επικρατεί κλίμα συναίνεσης , τοτε αυτό επηρεάζει θετικά και προς κάτω όλη την κοινωνία και τους κοινωνικούς θεσμούς και θα δοθεί η δυνατότητα να ανανεωθεί σημαντικά με νέα πρόσωπα και ιδέες το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ αυτονόητο ότι θα μεταφερθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες και οικονομικοί πόροι τόσο στον 1ο , όσο και στο 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης , έτσι που η Δημοτική Αρχή να είναι στην ουσία η τοπική Κυβέρνηση στα όρια της δικαιοδοσίας της και η Περιφερειακή Αρχή αντίστοιχα. Απο μόνη η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν αρκεί για να αναβαθμίσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.