Οι Αντιπρόσωποι της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών για το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ



olme_panoΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΟ3
ΚΑΤΣΙΦΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΕΟ4
ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕ17
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠE17
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ04
ΠΟΖΟΥΚΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΕΟ2
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΟ19
ΧΑΒΔΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΟ2
Καθοριστικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού!
Γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι
Καλλιεργητές πολιτισμού και Παιδείας

Η πρώτη των πρώτων σταθερή άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τους συλλογικούς αγώνες και την κινηματική δράση. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάξει ο φύσει και θέσει παιδαγωγικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού και το σχολείο θα απομειώσει τον κοινωνικό του ρόλο.

Γιατί, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της βαθιάς κρίσης της χώρας μας, ο εκπαιδευτικός οφείλει να εμπνέει και να ενθαρρύνει τους μαθητές και την κοινωνία ευρύτερα.
Σήμερα δεν διακυβεύεται μόνο ο χαρακτήρας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος αλλά και ο πολλαπλά θεσμικός και ουσιαστικός ρόλος της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Δεν έχουμε μόνο την οικονομική στενότητα στο επάγγελμά μας και στη λειτουργία των σχολείων αλλά και την αναδιάρθρωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης, την ήδη προαναγγελθείσα μετά το μεταβατικό στάδιο κατάργηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη συρρίκνωση της εκπαίδευσης για άλλη μια φορά στον αριθμό των σχολικών μονάδων αλλά τώρα και στη μείωση των γνωστικών αντικειμένων και στην κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, στην αλλοίωση της επιστημονικής κατάρτισής μας με την επέκταση των αναθέσεων στα μαθήματα διδασκαλίας, στην ακύρωση των βημάτων που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι απόλυτα αδρανές και πλήρως ακινητοποιημένο. Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το σκηνικό της αδράνειας, του μακάριου εφησυχασμού και του παραταξιακού μονόλογου. Γιατί όλα αυτά πλήττουν την ίδια την ιδέα της συλλογικότητας.

Σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις του κλάδου μας και του κινήματός μας από τη δεκαετία του 1980 μέχρι την περίοδο της κρίσης η παράταξή μας είχε σημαντική συμμετοχή.

Πίστη μας μια βεβαιότητα: δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ συνδικαλισμός χωρίς θέσεις και αποφάσεις.
Μπορούμε να συμβάλλουμε στο ζωντάνεμα του εκπαιδευτικού μας κινήματος, με τη μετριοπάθεια του λόγου μας και τη σχετικότητα των θέσεών μας, με την κουλτούρα μας του πραγματικού διαλόγου να συνδιαμορφώνουμε και να συνθέτουμε κοινές αποφάσεις με τις άλλες παρατάξεις, όπως κάναμε δεκαετίες και δεκαετίες.

Όραμά μας, η μοναδική ομορφιά και η παιδαγωγική αυταξία της μορφωτικής και παιδαγωγικής συλλογικότητάς μας.
Δύναμή μας, η θέλησή μας να συνδημιουργούμε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς το μέλλον μας.
Η Γραμματεία της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.