«Συναγερμός» στον κάμπο του Βελβεντού – Αφανισμός μεγάλου μέρους δεντροκαλλιεργειών σε ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια



velvento45365346

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο συνεταιρισμούς της περιοχής, με 400 μέλη και τζίρο 15 εκατ. €.

Μόλις ένα τέταρτο σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ήταν αρκετό για να αφανίσει μεγάλο μέρος του καρπού στις δενδροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια στον Βελβεντό της Κοζάνης, μία από τις πιο γνωστές παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι αγρότες, παρότι έσπευσαν το ίδιο κιόλας βράδυ καθώς και την Κυριακή του Πάσχα για να ψεκάσουν με σκευάσματα χαλκού και μυκητοκτόνα, προκειμένου να «επουλώσουν» τις πληγές στα δέντρα, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε ένα κομμάτι, από την Μπράβα μέχρι το φράγμα Πολυφύτου, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

«Κάναμε Ανάσταση στα χωράφια, αλλά είναι άγνωστο τι θα σώσουμε», λέει στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς, προσθέτοντας ότι αν το χαλάζι, που έπεφτε σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και «άσπρισε τον τόπο», διαρκούσε περισσότερο, η ζημιά θα ήταν ανυπολόγιστη.

Στον κάμπο του Βελβεντού καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, ενώ υπάρχουν μικρότερες καλλιέργειες με κεράσια, βερίκοκα, μήλα και δαμάσκηνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 60-70% των καλλιεργειών έχει πληγεί από τη χαλαζόπτωση και από αυτό το ποσοστό περίπου το 30% έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Σε τέσσερα σημεία το χαλάζι έπεφτε με δύναμη για 15 λεπτά (17.00-17.15) και ήταν μεγάλο σε μέγεθος, σε άλλες περιοχές η έντασή του δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Οι αγρότες βγήκαν αμέσως στα χωράφια με τα ψεκαστικά τους. Οπως ανέφερε στον «Αγρότη» ο γεωπόνος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Δημήτρης Τσαμής, «μετά το χαλάζι πρέπει τα δέντρα να ψεκαστούν με μυκητοκτόνα.

Τα μυκητοκτόνα λειτουργούν ως επουλωτικά, για να μη μένουν ανοιχτοί οι καρποί και εισχωρούν σε αυτούς οι επικίνδυνοι μύκητες, έτσι σώζονται από τη σήψη».

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο συνεταιρισμούς της περιοχής, με 400 μέλη και τζίρο κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ ιδρύθηκε το 1917. Διακινεί περίπου 12.000 τόνους επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και περίπου 2.000 τόνους μήλα, βερίκοκα και δαμάσκηνα. Η κύρια δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η συσκευασία και η διακίνηση του γνωστού επιτραπέζιου ροδάκινου Velvita. Το 60% της παραγωγής διατίθεται στην εγχώρια αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία), ενώ μετά το εμπάργκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία τα προϊόντα κατευθύνονται και στην Ουκρανία αλλά και στην Αίγυπτο και στη Σαουδική Αραβία.

Η διοίκηση του ΑΣΕΠΟΠ επενδύει κάθε χρόνο περίπου 100.000 ευρώ στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ άλλα τόσα χρήματα δίνονται για τη διαφήμιση των προϊόντων και την προβολή του σε διεθνείς εκθέσεις στη Γερμανία, στην Ουκρανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στελέχη του εκπροσωπούν την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη πυρηνόκαρπων που γίνεται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

«Σε περίπου 15 μέρες θα έχουμε μια καλή εικόνα για την καταστροφή της φετινής παραγωγής, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τη ζημιά στις εξαγωγές, αφού εμείς διαθέτουμε καλό ποιοτικά ροδάκινο. Φοβόμαστε ότι παραδοσιακοί πελάτες μας θα αναγκαστούν να στραφούν σε ανταγωνιστές μας και όπως συμβαίνει πάντα, μια αγορά που χάνεται δύσκολα ανακτάται ξανά», μας λέει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Αντώνης Σίνγκος.

Σε περιοχές όπου η χαλαζόπτωση ήταν πολύ σφοδρή τα δέντρα έμειναν γυμνά ακόμη και από τα κλαδιά τους. Ο καρπός ήταν αυτό το διάστημα στο «δέσιμό» του και όσα δέντρα έχουν πληγεί δεν θα έχουν παραγωγή.

Ο δεύτερος μεγάλος συνεταιρισμός του Βελβεντού είναι ο ΑΣΟΠ «Δήμητρα», με περίπου 170 μέλη και παραγωγή κοντά στους 6.000 τόνους σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 50% της παραγωγής κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά και το άλλο 50% εξάγεται στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, στην Αίγυπτο και στη Σαουδική Αραβία.

«Είμαι 55 χρόνων, πρώτη φορά είδα τέτοιο χαλάζι. Ασπρισε ο τόπος. Έπεφτε με απίστευτη μανία, σαν να ήθελε να καταστρέψει τα πάντα. Είναι ευτύχημα που κράτησε τόσο λίγο, το δυστύχημα για μας είναι ότι προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά. Αν ήταν πιο μικρό σε μέγεθος, διαρκούσε περισσότερο και έπεφτε μετά από 15 μέρες, όταν οι καρποί θα ήταν μεγαλύτεροι, θα μιλούσαμε για ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ «Δήμητρα», Δημήτρης Κοσμάς.

Όπως λέει ο κ. Κοσμάς, εκείνο που προβληματίζει τώρα τους αγρότες είναι η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται από το Σαββατοκύριακο. «Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό, αλλά ο φετινός σκληρός χειμώνας και η άνοιξη με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μάς φέρνουν σε απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεργεία του ΕΛΓΑ έκαναν αυτοψία τις προηγούμενες μέρες στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε 10-15 μέρες θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις από τους παραγωγούς, προκειμένου να πάρουν, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ότι χάθηκε η φετινή παραγωγή, αλλά ότι η ζημιά θα επηρεάσει τα δέντρα για τα επόμενα δύο χρόνια. Αναφέρουν μάλιστα ότι μετά τη χαλαζόπτωση του Μεγάλου Σαββάτου δεν θα έχουν απλώς λιγότερη παραγωγή, αλλά και χαμηλής ποιότητας φρούτα, γεγονός που θα τους δυσκολέψει να τα διαθέσουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – ethnos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.