Μέτρα αντιμετώπισης των ζημιών από τη χαλαζόπτωση στο Βελβεντό – Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή



akluyftlufrlukutrekiluio

Με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού και τη συνδρομή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του συλλόγου με την παρουσία των βουλευτών, Δημητριάδη Μίμη, Θεοφύλακτου Γιάννη, Μουμουλίδη Θέμη και Ντζιμάνη Γιώργου. Αντικείμενο της τα προβλήματα από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες στο Βελβεντό, την παραμονή του Πάσχα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη και εκπρόσωποι των δυο αγροτικών συνεταιρισμών του Βελβεντού και στέλεχος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Κοζάνης.

Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει σε όλους κατανοητό το πρόβλημα που προέκυψε από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να γίνει έγκαιρα η καταγραφή των ζημιών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες, όσον αφορά την έκταση που επλήγη, αλλά και τα υψηλά ποσοστά σε σχέση με τη προσδοκώμενη παραγωγή και ποιότητα.

Από τους φορείς του Βελβεντού τονίστηκε ιδιαίτερα η ανησυχία τους, για μια χρονιά προβληματική, τόσο για το εισόδημα των παραγωγών, όσο και για τις επιπτώσεις στις αγορές, παρόλο που η καλλιεργητική περίοδος είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η διαμαρτυρία των παραγωγών δεν αφορούσε όμως μόνο το συγκεκριμένο γεγονός.

Αφορούσε επίσης, τη μη πληρωμή των ζημιών προηγούμενων ετών (2015 και 2016) και πάλι από θεομηνίες, εκ μέρους του ΕΛΓΑ.

Έγινε επίσης αναφορά σε ένα χρόνιο αίτημα, για την επέκταση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και στη περιοχή του αγροκτήματος του Βελβεντού.

Τονίστηκε η επιθυμία για την άμεση εκκίνηση του νέου προγράμματος ενεργητικής φυτοπροστασίας (αντιχαλαζικά δίχτυα), με την κατά προτεραιότητα ενίσχυση τόσο των καλλιεργητών, όσο και των ομάδων παραγωγών του Βελβεντού και της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ΕΛΓΑ έγινε σαφές το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών, που αφορούν κυρίως την αναγγελία της ζημιάς, την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών, καθώς και στις παραπέρα διαδικασίες, της έκδοσης των πορισμάτων και τελικά των πληρωμών των παραγωγών.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη δοκιμαζόμενη κοινωνία του Βελβεντού, δεσμευόμενοι να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών τόσο στον Υπουργό Γεωργίας, όσο και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, με στόχο τη πληρωμή των προηγούμενων ετών άμεσα καθώς και τη πληρωμή των πρόσφατων ζημιών εντός του 2017.

Υποσχέθηκαν να είναι κοντά στους παραγωγούς και τους παραγωγικούς φορείς σε όλες τις παραπέρα διαδικασίες, ανανεώνοντας το ραντεβού για οτιδήποτε και όποτε χρειαστεί.

Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.