Ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στην ενέργεια – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



DSC_0012aqeghyaehygearetg

Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κοζάνη το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου 2017.

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος ανέφερε:

«Η δραματική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, οι απολύσεις εργαζόμενων, οι εργολαβίες, η αύξηση της ανεργίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη Δυτική Μακεδονία είναι γνήσια τέκνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της απελευθέρωσης της ενέργειας.

Το 2016 η ΔΕΗ μείωσε τη λιγνιτική παραγωγή κατά 23%, μετά από μια μείωση 14,5% το 2015.

Η πολιτική της απελευθέρωσης, η ανάγκη περιορισμού της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, για να δημιουργηθεί αγορά για τα εναλλακτικά καύσιμα, οδήγησε σε δραστική μείωση της αξιοποίησης του λιγνίτη, δηλαδή, της βασικής, φθηνής, εγχώριας πηγής ενέργειας.

Και φθάσαμε να αξιοποιείται ως στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο, που αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και την σπατάλη ενέργειας.

Οι ιδιωτικοί όμιλοι, που επενδύουν στην ηλεκτροπαραγωγή, προτιμούν το φυσικό αέριο, αφού το μικρό αρχικό κόστος οδηγεί σε μεγαλύτερα κέρδη. Προτιμούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις παχυλές επιδοτήσεις.

Το εισαγόμενο φυσικό αέριο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για απευθείας καύση, για οικιακή χρήση, με προφανή οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση της λαϊκής επιβάρυνσης.

Όμως, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο εκτινάσσεται συνεχώς την τελευταία περίοδο.

Φυσικά, οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της απελευθέρωσης δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Την τελευταία 20ετία όλες οι αστικές κυβερνήσεις στήριξαν τις επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων στην “απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά”, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή κερδοφορία για τις επενδύσεις τους».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του KOZANILIFE.GR από την ομιλία του στην Κοζάνη:

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.