Η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Μ. Δημητριάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό



dimitriadis_mimis1Στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο βουλευτής Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Το σημερινό πρόβλημα της επιχειρηματικότητας είναι το πρόβλημα των ‘κόκκινων δανείων’ και η επιχειρηματικότητα που καταδυναστεύεται από το άγχος του χρέους.
Μέχρι σήμερα είχαμε ένα σύνολο νόμων από άλλους πολιτικούς χώρους – που δήθεν κόπτονται για την επιχειρηματικότητα – οι οποίοι, όμως, δεν πρόσθεσαν το παραμικρό στην ρύθμιση των δανείων, αλλά και στο πρόβλημα του χρέους των επιχειρηματιών.

Σίγουρα δεν τους ενδιέφερε και δεν τους ενδιαφέρει η ρύθμιση αυτού του κόσμου – της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Είναι φανερό, ότι οι επιλογές τους αφορούν μόνο μία μερίδα του κεφαλαίου και του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως, του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα δικά τους κέρδη και τίποτα περισσότερο.
Ερχόμαστε λοιπόν, εμείς και φέρνουμε το δικό μας παράδειγμα με ένα δικό μας δημιούργημα.

Ο προηγούμενος αντίστοιχος νόμος του κ. Δένδια, είχε 52 αιτήσεις και 3 μόνο ρυθμίσεις σε ένα σύνολο προβλήματος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που είναι στο κόκκινο.

Εμείς με αυτό τον νόμο φέρνουμε και επιθυμούμε να δώσουμε και θα δώσουμε χειροπιαστή λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα.
Απευθυνόμαστε σε 400.000 επιχειρήσεις. Δημιουργούμε 120 γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων και εγγραφής, οι οποίες έχει σημασία ότι θα γίνονται από τον δανειολήπτη.

Δημιουργούμε με λίγα λόγια, μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Στοχεύουμε σε δύο κυρίως πράγματα.
Το πρώτο, είναι μια παρέμβαση για την διόρθωση, τη ρύθμιση του χρέους, ανοίγοντας έναν ενάρετο κύκλο οικονομίας, εξορθολογίζοντας την καθημερινότητα του επιχειρηματία. Δηλαδή, η πρώτη μας παρέμβαση αφορά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Το δεύτερο αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας:
Καταρχήν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Η μείωση των «κόκκινων δανείων», η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και η ομαλοποίηση της αγοράς είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια ανάτασης του τραπεζικού συστήματος.

Ενίσχυση όλων των δημόσιων ταμείων που έχουν ζητήματα, διότι εκκαθαρίζει τις εκκρεμότητες και θα εισπράξει νέα έσοδα.
Η επιχειρηματικότητα όπου επανεκκινείται, μπαίνει σε ένα αμιγώς παραγωγικό κύκλο που βοηθάει και τα ταμεία του χώρου της επιχειρηματικότητας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών προς τις τράπεζες, τα ταμεία και το δημόσιο. Οι ρυθμίσεις προς το δημόσιο μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου. Εντάσσονται όλες οι οφειλές και μάλιστα με ελαστικά κριτήρια εθελοντικής ρύθμισης που έχει σημασία. Ρυθμίζονται οι οφειλές επομένως ευνοϊκά για να μας πάει εμπρός.

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά, το δημόσιο διαγράφει χρέη ακόμη και για τη βασική οφειλή για την εξυγίανση των επιχειρήσεων.

Είναι με λίγα λόγια το δικό μας παράδειγμα, η δική μας πρόκληση και πιστεύουμε πως θα ανταποκριθεί σε μια πραγματική ανάγκη των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους που έχουν αυτό το πρόβλημα και είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του εγχειρήματός μας».

ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.