Ανακοινώσεις για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κοζάνη



htrsrhrtshtrhrthtrhtrΚάλεσμα Εργατικής Λέσχης Κοζάνης για την Πρωτομαγιά

Πριν από 131 χρόνια, το 1886 στο Σικάγο θυσιάστηκαν εργάτες στην προσπάθεια τους να κάνουν πράξη το αίτημα τους για 8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ζωή. Προσπαθώντας δηλαδή να βάλουν αυτοί το χρονοδιάγραμμα, και τις ανάγκες τους μπροστά. Στις ΗΠΑ την πρωτομαγιά του 1886 κανονίζεται απεργία για την καθιέρωση του οχτάωρου από πολλά συνδικάτα η οποία ξεκινά στο Σικάγο και φτάνει τις 65.000 απεργούς ενώ δεκάδες χιλιάδες απεργούσαν σε όλη την Αμερική, ως μια κορύφωση ενός μαζικού εργατικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντιμέτωποι με μια εντυπωσιακή απεργία σε όγκο και δύναμη οι μεγάλοι επιχειρηματίες και βιομήχανοι αποφασίζουν να την συντρίψουν. Τη Δευτέρα, λοιπόν, 3 Μάη στο εργοστάσιο McCormick που οι εργάτες απεργούσαν για την απόλυση 1400 εργατών που ζητούσαν να σταματήσει η δίωξη συναδέλφων τους για συνδικαλιστική δράση, ξεσπάνε επεισόδια μεταξύ απεργών και απεργοσπαστών  και η αστυνομία βρίσκει την ευκαιρία να επέμβει σε βάρος των πρώτων. Οι συγκρούσεις και οι ταραχές ήταν ανεξέλεγκτες (χαρακτηριστική είναι η χρήση όπλων και από τις 2 πλευρές) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τον θάνατο εκατοντάδων εργατών και αστυνομικών.

Αυτά τα γεγονότα κατέστησαν την πρωτομαγιά ημέρα μνήμης και αγώνα για το εργατικό κίνημα. Στην Ελλάδα η πρωτομαγιά έχει μια ιδιαίτερη  ιστορική σημασία. Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη και το 1893, 2000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης με τις καταλήψεις εργοστασίων όπου η επίθεση της χωροφυλακής οδήγησε σε αρκετούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών, και ιδιαίτερα ο θρήνος μιας μάνας πάνω από το νεκρό κορμί του γιού της αποτέλεσαν την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τον “Επιτάφιο”. Την Πρωτομαγιά του 1944 ο κατοχικός στρατός των Γερμανών σε αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, 200 Έλληνες κομμουνιστές.

Η Πρωτομαγιά του 1886 έγινε το σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργατών ενάντια στην αστική τάξη, για το δικαίωμα στη δουλειά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου. Έδειξε ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Το εργατικό κίνημα, η νεολαία και οι αγώνες τους μπορούν να αλλάζουν τα πράγματα, να αντιστέκονται, να δημιουργούν ρήγματα στην κυριαρχία τους. Από αυτή την σκοπιά οφείλουμε να δούμε και τα νοήματα που έχει η Πρωτομαγιά στο σήμερα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει.
Τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην επιστήμη και στην τεχνολογία δίνουν την δυνατότητα στους εργαζομένους του σήμερα:

Να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες.
Με πιστή εφαρμογή των κανονισμών Υγιεινής και ασφάλειας. Για δραστική μείωση των Εργατικών ατυχημάτων
Με λιγότερες ώρες εργασίας. Η Τεχνολογία και η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα για δραστική μείωση του χρόνου εργασίας
Με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα του εξασφαλίζουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.
Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για τον εργαζόμενο να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα
Κόντρα στο δουλεμπόριο της ανεργίας και της επισφάλειας.
Σήμερα έχουν την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησής του.

Η 1η Μάη αποτελεί μέρα ταξικής μνήμης ότι η αστική τάξη δεν είναι ανίκητη και έμπνευση και οδηγός για το εργατικό κίνημα που πρέπει να χτίσουμε για να αντεπιτεθούμε απέναντι στη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά που βιώνουμε. Σε αυτή την περίοδο του ασύλληπτου κοινωνικού πλούτου, των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων αλλά και της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και στην χώρα μας, είτε είναι «δεξιές», «κεντροδεξιές» ή «αριστερές» ακολουθούν την ίδια, αντεργατική πολιτική της άγριας λιτότητας της συντριβής των συλλογικών δικαιωμάτων των εργατών – παραγωγών του πλούτου και υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τον «ιερό νόμο» της κερδοφορίας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου. Αυτή είναι άλλωστε η προσπάθεια επιβολής ενός «μόνιμου μνημονίου» στους εργαζόμενους, αλλά  και η πολιτική της Ε.Ε., του ΔΝΤ και όλων των υπερεθνικών οργανισμών και οι όποιες διαφοροποιήσεις χρησιμοποιούνται σαν «αναισθητικά» για την ακόμη πιο αποφασιστική λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων.

Ήρθε η ώρα ενός νέου εργατικού κινήματος που θα συγκροτήσει αντίπαλο δέος στα σχέδια εργοδοσίας – κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.  Ήρθε η ώρα να απομονωθεί ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Για μια συνολική αντεπίθεση και ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης του εργατικού κινήματος. Με ένα εργατικό κίνημα που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, κόντρα στις ανάγκες του κεφαλαίου

Συγκέντρωση Δευτέρα 1/5 στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας για την Πρωτομαγιά

1Η ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΕ-ΔΝΤ
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΣΚΛΑΒΟΙ!

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μνημόσυνο καταπατημένων εργατικών δικαιωμάτων, αλλά προσκλητήριο μάχης των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της εξαθλίωσης, ενάντια στο μονόδρομο των μνημονιών, του κεφαλαίου και της ΕΕ που καταδυναστεύουν τους εργαζομένους για να ξεπεραστεί η κρίση τους στις πλάτες των λαών.Για να σταματήσουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις και την αποσάρθρωση των εργασιακών κεκτημένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για πλήρη προστασία των 1.5 εκατομμυρίων ανέργων. Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια στο ξεπούλημα των νερών, της ενέργειας, των λιμανιών, των δρόμων, κάθε σπιθαμής γης που προωθεί η κυβέρνηση σε ντόπια και ξένα συμφέροντα. Για κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φορολόγηση του πλούτου του κεφαλαίου.

Η απεργία την πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι αυτή η πολιτική δε θα περάσει, ότι θα βρει απέναντι της ένα ισχυρό παλλαϊκό εργατικό κίνημα που θα την ανατρέψει!
Όπως μας έδειξαν τα 7 τελευταία χρόνια μνημονιακής πολιτικής και η πρόσφατη τραγική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε στην υπογραφή του πιο αιματηρού μνημονίου και στην προώθηση της πιο βάρβαρης αντιλαικής πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση στον κλοιό του χρέους, της ΕΕ-ευρώ.

Δύο είναι οι δρόμοι που ανοίγονται στην κοινωνία:
Είτε ο δρόμος της ρήξης και της απελευθέρωσης από τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, τους εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους, το ευρώ και την ΕΕ.
Είτε υποταγή σε αυτή την πολιτική και συνέχεια της πορείας κοινωνικής καταστροφής και της επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής σημαίνει ακύρωση των μνημονίων και των ληστρικών δανειακών συμβάσεων. Μονομερή διαγραφή του χρέους. Έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Κρατικοποιήσεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημιώσεις. Εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Ανάπτυξη των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων των εργαζόμενων και της κοινωνίας κόντρα στα κλεισίματα και τα λουκέτα.
Ένας δρόμος που οδηγεί στο να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.Για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον πλούτο που μας ανήκει!

Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την εξουσία των εργαζομένων!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε αγωνιστικό Σωματείο, συλλογικότητα του αγώνα, εργαζόμενη/ο, άνεργη/ο και νέα/ο που θέλει να παλέψει με μαχητικότητα για να ζήσει ο κόσμος της δουλειάς με αξιοπρέπεια, για να ανατραπούν οι βάρβαρες πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας καλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης στις 10π.μ

Απεργούμε και διαδηλώνουμε:
Ενάντια στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια, για ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο.
Διαγραφή του χρέους, έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ.
Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις – καμία ελληνική συμμετοχή και διευκόλυνση, κάτω η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες, τσακίστε τη φασιστική απειλή της ΧΑ.
Για να περάσει ο έλεγχος, ο πλούτος και η εξουσία  στα χέρια της εργατιάς και του λαού.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά
Συμμετέχει στη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τη μνήμη των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί τους εργαζομένους στον Όμιλο ΔΕΗ να συμμετέχουν ενεργά στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι εμπνεόμενοι από τους αγώνες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος αλλά και τις θυσίες των Ελλήνων εργαζομένων έχουν χρέος να  αντισταθούν στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Να αγωνιστούν ενάντια στη βαρβαρότητα των νέων μέτρων που ετοιμάζονται και να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντεργατικών μέτρων που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τις εργατικές οικογένειες.

Ακόμη, χρειάζεται να αγωνιστούν ώστε να διασφαλιστούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά και ο δημόσιος χαρακτήρας των επιχειρήσεων που τα παρέχουν όπως η ΔΕΗ. Πολύ περισσότερο για τους εργαζομένους στον Όμιλο ΔΕΗ η συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι μια έμπρακτη καταγγελία ενάντια στο σχεδιαζόμενο «εθνικό έγκλημα» του ακρωτηριασμού της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

ΠΑΣΚΕ Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης

1η Μάη 1886 – 1η ΜΆΗ 2017, 131 χρόνια αγώνων, διεκδικήσεων, θυσιών, 131 χρόνια από την πρώτη ηρωική απεργία του Σικάγο,  η εργατική Πρωτομαγιά εξακολουθεί να αποτελεί  σύμβολο αγώνων, ματωμένων πολλές φορές, σύμβολο αντίστασης, διεκδίκησης, ξεσηκωμού, διαμαρτυρίας, ενάντια στην καταπίεση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την εκμετάλλευση.

131 χρόνια μετά και τα στοιχειώδη είναι και πάλι ζητούμενα. Οι ανελαστικές μορφές εργασίας, η αδήλωτη και απλήρωτη εργασία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οι συνταξιούχοι συνθλίβονται και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας οδηγούνται στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

131 χρόνια μετά και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το κράτος πρόνοιας έχουν μπει στην προκρούστρεια κλίνη και πετσοκόβονται.

131 χρόνια μετά και η «πρώτη φορά αριστερά» συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νομοθετεί τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα, υποθηκεύει για 99 χρόνια το μέλλον της χώρας, φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού μέσα σε 2 χρόνια 2 μνημόνια, ξεπουλάει δημόσιες επιχειρήσεις.

Σήμερα 131 χρόνια μετά απεργούμε και τιμούμε τους αγωνιστές του Σικάγο, τους αγωνιστές στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους τις πανανθρώπινες αξίες της λευτεριάς, της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας, μνήμης, αφύπνισης, επαγρύπνησης,  αλλά και απόδοσης τιμής στους αγωνιστές της εργατικής τάξης.

Όλοι μαζί απεργούμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές,  συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ
ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σήμερα που ο νεοφιλελευθερισμός είναι η σκληρή πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι αγώνες  των εργατών στο Σικάγο του 1886, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και η 1η Μαΐου δεν είναι ημέρα απλώς  μνήμης, αλλά ημέρα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία.

Ο κόσμος τη εργασίας βιώνει, τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες, την πιο ακραία επίθεση με στόχο την κατάργηση όλων αυτών των δικαιωμάτων που με αγώνες κατέκτησε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Το παγκόσμιο κεφάλαιο επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας σε μια προσπάθεια να ξαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις έναν αιώνα πίσω, με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας, ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση στην πράξη ακόμα και του 8ώρου και γενικώς κατάργηση κάθε εργασιακού συλλογικού και κοινωνικού δικαιώματος.

Στη χώρα μας η επίθεση αυτή πήρε ιδιαίτερα άγρια μορφή με τα μνημόνια των τελευταίων 6 ετών όταν, με πρόσχημα την κρίση χρέους που ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες επιχείρησαν την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με μια σειρά μνημονιακούς νόμους –χωρίς καμιά διαπραγμάτευση- οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποταγμένες πλήρως στις επιταγές των δανειστών μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις μέχρι και 50%, απέλυσαν εργαζόμενους στο δημόσιο, διευκόλυναν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας στην ανεργία και χιλιάδες νέες και νέους στη μετανάστευση. Κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, ανέδειξαν την ελαστική εργασία και την ενοικίαση εργαζομένων σε κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο.  Σήμερα δε ως αντιπολίτευση  η ΝΔ ταυτίζεται με τις πιο ακραίες αντιδραστικές απόψεις των δανειστών με διπλό στόχο: 1ον να περιορίσει και να εξαφανίσει  τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους και 2ον να χτυπήσει την σημερινή κυβέρνηση με στόχο την ανατροπή της. Κάτι που δεν σταμάτησε να προσπαθεί –μάταια βέβαια- από την πρώτη μέρα που εκφράστηκε δημοκρατικά ο ελληνικός λαός και έδωσε την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται. Η κυβέρνηση –εγκλωβισμένη και αυτή στις μνημονιακές δεσμεύσεις- προωθεί σχέδια νόμου για επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων, του κατώτερου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυθέντων στο Δημόσιο και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση και οι πιέσεις, οι πολιτικοί εκβιασμοί από πλευράς δανειστών, ξένων και ντόπιων οικονομικών συμφερόντων που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανακατοχύρωσης και προστασίας εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και απαιτούν την πλήρη υποταγή της νέας κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων αποκτά ιδιαίτερα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Μέσα από την ανυποχώρητη σύγκρουση να καταφέρουμε να κάνουμε τον νεοφιλελευθερισμό μαζί με τα αποτελέσματα των μνημονίων παρελθόν. Για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κόσμου της δουλειάς. Για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος.

Με σύμμαχο τον κόσμο της εργασίας η Κυβέρνηση παλεύει για τα δικαιώματα του και οι εργαζόμενοι απαντούν με ενότητα και αγώνα ενάντια στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου.

Την 1η του Μάη όλες και όλοι δίνουμε δυναμικό παρών στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!

ΣΥΡΙΖΑ ΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΚΚΕ

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνι- στές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους  της ταξικής  πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαι- ώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Αντλούμε δύναμη από την ιστορική πεί- ρα, οργανώνοντας τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου  στα συνεχόμενα  αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια κλπ. ενάντια στις ιμπε- ριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, για την ικανοποίηση  των σύγχρονων  αναγκών.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύει σε καλύτερες συνθήκες,  με λιγότερο  γενικό  εργάσιμο  χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπη- ρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επί- πεδο ζωής. Να έχει μόνιμη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζει χωρίς τον εφιάλτη της ανεργί- ας. Να απολαμβάνει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημι- ουργικής αξιοποίησής του.
Αντί για αυτό, ο λαός σήμερα ζει μέσα στη δι- αρκή αβεβαιότητα, όπου τσακίζονται όσα δικαιώ- ματα έχουν απομείνει, οι νέοι εργάζονται και ζουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των προηγούμενων γενιών.
Αυτός  ο  «παραλογισμός»  είναι  η  «λογική» ενός συστήματος που κινείται με κίνητρο το κα- πιταλιστικό  κέρδος. Η αιτία είναι η καπιταλιστι- κή ιδιοκτησία και εξουσία, ο ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή, το ότι μια χούφτα κε- φαλαιοκράτες κλέβουν τον παραγόμενο πλούτο, αποφασίζουν τι και πώς θα παραχθεί. Αυτό είναι το εμπόδιο της κοινωνικής εξέλιξης και γι’ αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση.

Καλούμε  την εργατική  τάξη, το λαό να γυρίσουν την πλάτη στην κοινή προσπά- θεια της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ  και  των  άλλων  κομμάτων  να  υποτά- ξουν το λαό στον «εθνικό στόχο» της επι- στροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Να απομονώσουν  αποφασιστικά  τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει, το μίσος σε βάρος πρωτοπόρων  ερ- γατών, κομμουνιστών, των προσφύγων – θυμάτων του πολέμου.

Η πολυπόθητη  για τους καπιταλιστές  και το κράτος τους ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι βασανιστική,  αβέβαιη και λόγω της κα- τάστασης, των αντιθέσεων στην παγκόσμια καπι- ταλιστική οικονομία. Κι αν υπάρξει, θα είναι ανά- καμψη για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Η ένταση της εκμετάλλευσης και η λιτότητα για το λαό, όχι μόνο δε θα σταματή- σουν, αλλά θα κλιμακωθούν,  με νέα επίθεση σε εργατικά δικαιώματα, νέα φοροληστεία, νέες πε- ρικοπές στις συντάξεις, σ’ ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικές  υπηρεσίες,  μέσω νέων «προγραμμά- των» και μνημονίων,  με την ανεργία στα ύψη, και την επέκταση της δουλειάς – «λάστιχο».
Όποια «αντίμετρα» υπάρξουν, το πολύ πολύ να οδηγήσουν σε μια αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή  ο λιγότερο  φτωχός  να «πληρώνει»  για τον περισσότερο  φτωχό. Το βασικό μέρος των
«αντιμέτρων»  περιλαμβάνει  μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας του και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για να έχει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, με απευ- θείας χρηματοδότηση.
Την καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστι- κότητα υπηρετούν  και εκείνες οι δυνάμεις  – με
«δεξιό»  ή «αριστερό»  ιδεολογικό  στίγμα – που εμφανίζουν ως λύση για το λαό την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα. Ζητούν από το λαό να υποκλιθεί σε τμήματα του κεφαλαίου, εγχώρια ή διεθνή, που -για τα δικά τους συμφέροντα- στη- ρίζουν, άμεσα ή έμμεσα,  ή προσαρμόζονται  σε φυγόκεντρες τάσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέ- ξει ο ίδιος – με τη θέληση και τη δράση του – την έξοδο από την ΕΕ, τη  μονομερή διαγραφή του χρέους, σχεδιάζοντας αλλιώς την παραγωγή, την οικονομία, τις σχέσεις με άλλες οικονομίες. Αυτή η προοπτική και η ρεαλιστική εφαρμογή της απαιτεί να κατακτήσει τα «κλειδιά» της οικονομίας, να πε- ράσει η εξουσία στα δικά του χέρια. Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική, πολιτική και οικονομική, λύση και αξίζει κάθε θυσία.

Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό να ορ- γανώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπε- ριαλιστικούς πολέμους  και  τις  επεμβάσεις. Ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στις αποστολές των Ενό- πλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για την απο- μάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ.
Οι ανταγωνισμοί για νέες αγορές και κέρδη δη- μιουργούν κινδύνους για πιο γενικευμένους ιμπερια- λιστικούς πολέμους, αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων. Αυτό αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία, Αφγανιστάν, η όξυνση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου όταν δεν επαρκούν τα «ειρηνικά» μέσα, με την αναδιάταξη των συμμαχιών των ισχυ- ρών και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργα- ζομένων.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδι- ασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμ- φώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στηρίζει όλα τα επιθετικά ΝΑΤΟ- ϊκά σχέδια.
Ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» είναι ο στόχος του ελληνικού κεφαλαίου, στον αντα- γωνισμό του κυρίως με την τουρκική αστική τάξη στην περιοχή. Για το λαό σημαίνει νέες περιπέτειες και κινδύνους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστο- σύνη προς τη σημερινή ή άλλη αστική κυβέρνηση, καμία αυταπάτη ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι εγγυητές των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Γι’ αυτό και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ειρήνη και προστασία των συνόρων πρέπει να συνδέεται: Με την καταδίκη της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικές επεμ- βάσεις, με το συντονισμό της πάλης με άλλους λα- ούς, με το στόχο της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, για να ζήσουν οι λαοί πραγματικά ειρηνικά.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα  σε  όσους  δεν αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, δεν υπο- κύπτουν στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό.
Τους καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να αναγεννηθεί το εργατικό κίνημα, να συ- γκροτηθεί μια  μεγάλη  κοινωνική συμμαχία ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια.

Σήμερα είμαστε πιο  ώριμοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονες επεξεργασίες, με τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου μας, για να ανταπεξέλθουμε σε πιο σύν- θετες και δύσκολες συνθήκες, να ανοίξουμε ελπιδο- φόρο δρόμο πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου.
Η ιστορία της ταξικής πάλης, η νίκη της Οκτω- βριανής  Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που  φέτος γιορτάζουμε τα 100χρονά της, η πορεία της σοσι- αλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να γίνει η εργατική τάξη, που δημιουργεί τον κοινω- νικό πλούτο, και τάξη που οργανώνει την παραγωγή προς όφελος όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να ηγηθεί και να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Οι εξελίξεις φανερώνουν τα τεράστια, άλυτα αδι- έξοδα του καπιταλισμού, που το μόνο που μπορεί να «προσφέρει» στην ανθρωπότητα, είναι κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Αυτές οι αντιφάσεις του καπιταλισμού είναι που γεννούν την ανάγκη κα- τάργησής του, την ανάγκη να εναρμονιστεί ο κοινω- νικός χαρακτήρας της παραγωγής με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Απ’ αυτό προκύ- πτει η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσι- αλισμού. Η νίκη της αντεπανάστασης δεν αναιρεί την επικαιρότητα κι αναγκαιότητα του σοσιαλισμού
– κομμουνισμού. Τα συμπεράσματα από την πορεία της ταξικής πάλης, κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμη- ση, είναι προωθητική δύναμη για την ανεπίστρεπτη νίκη του κομμουνισμού έναντι του καπιταλισμού.

Η 1η Μάη είναι ημέρα έμπνευσης και διε- θνιστικής αλληλεγγύης.
131 χρόνια μετά το Σικάγο κρατάμε άσβε- στη ελπίδα για την τελική νίκη της εργατι- κής τάξης. Οι λαοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την κατάσταση, να απαλλαγούν από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να γράψουν στη σημαία των σύγχρονων αγώνων τους το σύν- θημα:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν . ΚΟΖΑΝΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 10:00πμ

Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, του Μάη το 1936 της Θεσσαλονίκης, τους εκτελεσμένους της Καισαριανής το 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τους άνεργους της χώρας μας.
Δε συμβιβαζόμαστε με τις συντάξεις – φιλοδωρήματα που μας επέβαλαν με τα μνημόνια όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, σε συμφωνία και συνεργασία με τους εκπροσώπους του ελληνικού και του διεθνούς κεφαλαίου: το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Απαιτούμε και παλεύουμε για να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα πριν από το 2010, για την 13η και 14η σύνταξη, για τη μείωση της φορολογίας και του κόστους κοινωνικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί  σπιτιών λαϊκών οικογενειών.
Απαιτούμε δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, εργαζόμενους και ανέργους, χωρίς καμία διάκριση. Απαιτούμε κοινωνικές παροχές που να αντιστοιχούν στις κατακτήσεις της επιστήμης και στις δυνατότητες της χώρας.
Υποστηρίζουμε τους  εργαζόμενους στους αγώνες τους για:
-συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση ελαστικών ωραρίων, διατήρηση της αργίας της Κυριακής, δικαίωμα στην απεργία. Όχι στις ομαδικές απολύσεις, όχι σε νέα μείωση μεροκαμάτων και μισθών.

Δε θα γίνουμε μισθωτοί δούλοι, δε θα ζήσουμε μια άθλια ζωή για να πλουτίζουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι ελληνικοί και ξένοι.
Απαιτούμε να μη πάρει μέρος η χώρα μας στις πολεμικές συγκρούσεις των ισχυρών κρατών και των πολυεθνικών κολοσσών  που εκπροσωπούν. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή  γίνεται για το μοίρασμα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ορυκτών και των δρόμων μεταφοράς τους. Η εμπλοκή της Ελλάδας με παραχώρηση βάσεων, αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κινδυνεύει να φέρει τον πόλεμο στη χώρα μας.   Ο ελληνικός λαός,  όπως κι άλλοι λαοί, δεν έχει κανένα όφελος από τους πολέμους. Δεν θα εξασφαλίσουμε με το αίμα μας τα κέρδη πετρελαϊκών, εφοπλιστικών και κατασκευαστικών εταιριών ντόπιων και ξένων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.