Επιστολή στο Δ.Σ. του Δήμου Κοζάνης του καθηγητή κ. Βέττα για τον Αποκριάτικο στολισμό της πόλης



kozani_zografia

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.

Με λύπη ενημερώθηκα για μια αναφορά-καταγγελία, που υπό μορφή αστυνομικού δελτίου συντάχθηκε και παρουσιάστηκε δημόσια από τον κύριο Μαλούτα.

Αναφέρεται στις υποτιθέμενες πλεκτάνες, που εξυφάνθηκαν προς εμένα και τις συνεργάτριες μου, σχετικά με την ανάθεση του αποκριάτικου στολισμού της πόλης από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Φτάκα*.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτριες μου έχουμε εμπλακεί σε πολιτικές διαμάχες της τοπικής κοινωνίας, που καθόλου δεν γνωρίζαμε και ουδεμία σχέση έχουμε.

Σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 147 της Εφ.της Κυβερνήσεως, 8 Αυγούστου 2016), ανέλαβα απ’ ευθείας την ανάθεση σύνταξης μελέτης, (χωρίς διαγωνισμό), που είχε σχέση με το σχεδιασμό και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διακόσμου των δρόμων της πόλης (του κέντρου) και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του κεντρικού άρματος του καρναβαλιού μαζί με τις συνοδευτικές παραδοσιακές αποκριάτικες φορεσιές.

Η ομάδα που κατά καιρούς έχω την τιμή να συνεργάζομαι αποτελείται από:

α) την κυρία Μαριέττα Πανίδου, αρχιτέκτονα, γραφίστρια, πτυχιούχο θεατρολόγο του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών (γνωστή επαγγελματίας στην Θεσσα­λονίκη πάνω από 30 χρόνια)

β) την κυρία Χαρά Αργυρούδη, πτυχιούχο του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην σκηνογραφία του ιδίου τμήματος

γ) Τέλος, με την κόρη μου Μαρία-Δήμητρα Βέττα, πτυχιούχο των εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.**

δ) Σύμβουλος μελέτης ήταν ο κ. Ι. Βανίδης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη και γνωρίζει πολύ καλά τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου.

Και οι τρεις ασχολούνται συστηματικά (εδώ και χρόνια) με το θέατρο και τις τέχνες του θεάματος, πράγμα που σημαίνει ότι η σχέση τους με την σκηνογραφία είναι προφανής και πηγάζει από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η πρόταση που υποβλήθηκε είχε εισηγητικό χαρακτήρα και αφορούσε αποκλειστικά στο σχεδιασμό.

Όπως γνωρίζετε, το μέρος της πρότασης που πραγματοποιήθηκε φέτος, εκτελέστηκε αποκλειστικά από τα εργαστήρια και τους τεχνικούς της πόλης σας (εκτυπώσεις και συμπληρωματικές κατασκευές ανάρτησης).

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ασχολήθηκα (έμμεσα ή άμεσα) με εργολάβους και εργολαβίες, και σε ό,τι αφορά στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς για αμοιβή έργου 500.000 ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (αφορά στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για τα Χριστούγεννα) αυτά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Για λόγους ηθικής τάξεως παρακαλώ, όπως αναγνώσετε την επιστολή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, επειδή θίγομαι προσωπικά τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτριες μου, ζητούμε να ανακαλέσει δημόσια ο κ. Μαλούτας, ειδ’ άλλως θα αναγκασθώ να προβώ στις κατάλ­ληλες ενέργειες.

Είμαι στην διάθεση σας και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Απόστολος Φωκίων Βέττας
του Νικόλαου και της Μαρίας (το γένος Αποστόλου Τζώνου)

Αρχιτέκτων–Σκηνογράφος
Ομότιμος Καθηγητής Σκηνογραφίας
Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

*Την κυρία Φτάκα την γνώρισα τέλη Νοεμβρίου.
*Ή κυρία Δημοπούλου, την οποία γνωρίζω καλά από το θέατρο, ουδεμία σχέση έχει εδώ και χρόνια με μένα, με το Τμήμα Θεάτρου, ούτε με τις συνεργάτριες μου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.