Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου από κάθε άλλη χρονιά εορτάστηκε το Πάσχα στην Πτολεμαΐδα



sjr6st6jk5tk5tykstyktyk

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και παρουσία των τοπικών αρχών και δεκάδων πιστών πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή η αποκαθήλωση του Κυρίου, μια από τις πιο Iερές στιγμές της Χριστιανοσύνης, η κορυφαία τελετή του Θείου Δράματος.

Τα λατρευτικά εγκώμια, η Zωή εν τάφω, Ω γλυκύ μου Έαρ και το Άξιον Εστί, ακουγόταν στην περιφορά του επιταφίου, που συνόδευαν με θρησκευτική ευλάβεια και περισυλλογή οι πιστοί.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ενορίες του Δήμου Εορδαίας , συναντήθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, συνοδεία της Φιλαρμονικής , όπου με βαθιά κατάνυξη και συγκίνηση, μέσα σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα, με το άρωμα των επιταφίων ν’ απλώνεται παντού και όλους τους Iερείς με μπροστάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας Αυγουστίνο Αυξωνίδη και το Σύλλογο Ιεροψαλτών να ψάλλουν δεήσεις, ενώ μικροί και μεγάλοι κρατώντας στα χέρια τους αναμμένες λαμπάδες συμμετείχαν στην «κορυφαία» αυτή εκκλησιαστική τελετή.

Πρόκειται για την αναβίωση του παλαιότερου εθίμου της συνάντησης των επιταφίων και των πιστών όλων των ενοριών στην Κεντρική Πλατεία της Πόλης.

Η βραδιά της Ανάστασης ήταν από τις ομορφότερες βραδιές της φετινής Άνοιξης.
Πλήθος κόσμου, παρουσία και των τοπικών αρχόντων, συγκεντρώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας Πτολεμαΐδας, αλλά και σ’ όλες τις εκκλησίες της περιοχής, για ο χαρμόσυνο Μήνυμα της Ανάστασης, το «Χριστός Ανέστη».

Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του Ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Το αναστάσιμο φως οι πιστοί μετέφεραν στα σπίτια τους, ανανεώνοντας το φως του καντηλιού.

Όταν ο Ιερέας έψαλλε το «Χριστός Ανέστη», η ατμόσφαιρα άλλαξε με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και τους πιστούς να ανταλλάσουν ευχές τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά.

Την Κυριακή του Πάσχα με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη οι συμπολίτες μας παρακολούθησαν την διπλή Ανάσταση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδας, που τελέστηκε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοκλήτου παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.