Συνεχίζεται η «φάμπρικα» με… ελληνικά δόντια στα Σκόπια! Πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα



odontiatros4564564645654

Το θέμα είχε αναδείξει το KOZANILIFE.GR  πριν 2,5 χρόνια, με αφορμή την περίπτωση που 14χρονη κινδύνεψε έπειτα από επίσκεψή της σε οδοντιατρείο των Σκοπίων – Κλικ εδώ

“Χρυσές” δουλειές κάνουν τα Σκόπια, με πολλούς Έλληνες που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα για να φτιάξουν τα δόντια τους. Άνθρωποι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που θέλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα τους και να αναβαθμίσουν την εμφάνιση τους προσέρχονται στην ΠΓΔΜ για να φύγουν με… καλύτερη οδοντοστοιχία και λιγότερο πόνο.

Το “κλειδί” είναι οι τιμές που προσφέρουν οι επαγγελματίες της ΠΓΔΜ, αφού οι πελάτες αποκαθιστούν τις όποιες ατέλειες στο στόμα τους, χωρίς να τους ξεδοντιάζουν με τον τελικό λογαριασμό.

Τα Σκόπια έχουν μετατραπεί την τελευταία 10ετία σε “παράδεισο” για πολλούς Έλληνες που υποφέρουν από χαλασμένα και προβληματικά δόντια ή επιζητούν απλώς την τέλεια οδοντοστοιχία. Σε περιοχές κοντά στα σύνορα, οδοντιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με μεγάλες ευανάγνωστες πινακίδες στα ελληνικά, σύγχρονα μηχανήματα και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων φύτρωσαν σαν μανιτάρια. Οδοντίατροι, χειρουργοί, οδοντοτεχνίτες, γναθοχειρουργοί και ακτινολόγοι συνεργάζονται στο ίδιο κτίριο, παρέχοντας στους Έλληνες πελάτες τους δελεαστικά πακέτα, με δυνατότητα πάμφθηνης διαμονής μέχρι και δωρεάν μεταφορές!

Στην ιστοσελίδα γνωστής οδοντιατρικής κλινικής προβάλλεται -στα ελληνικά παρακαλώ- η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των πελατών όλες τις ώρες τις ημέρας από πόλεις της Β. Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Βέροια, η Κατερίνη, η Καβάλα, η Δράμα, το Πολύκαστρο κ.ά.

Παρά τις οχλήσεις των ιατρικών ομοσπονδιών προς τα αρμόδια υπουργεία, και τις καταγγελίες για τριτοκοσμικά οδοντιατρεία που παρέχουν αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής υπηρεσίες, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα, ώστε οι Έλληνες γιατροί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί από τους συναδέλφους τους εκτός συνόρων. Στους τιμοκαταλόγους των οδοντιατρείων στις παραμεθόριες πόλεις των Σκοπίων βρίσκει εμφύτευμα με 400 ευρώ, σφράγισμα με 20 ευρώ, εξαγωγή δοντιού με 40 ευρώ, την ώρα που στην χώρα μας οι αντίστοιχες τιμές (στο περίπου) είναι 1.200 ευρώ, 60 ευρώ και 100 ευρώ.

«Εκεί προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες στο ένα τρίτο του κόστους, δεν μπορούν οι δικοί μας οι γιατροί να τους ανταγωνιστούν. Εγώ έπρεπε να φτιάξω 11 δόντια και να βάλω γέφυρες. Στην Φλώρινα, μου ζητούσαν 200 ευρώ για το ένα δόντι, ενώ στα Σκόπια μου έκαναν τη δουλειά με 720 ευρώ», λέει η Φ.Π, η οποία επισκέπτεται Σκοπιανούς οδοντίατρους πάνω από 10 έτη.

Όσες εκκλήσεις και να έκαναν διακεκριμένοι Έλληνες οδοντίατροι, προειδοποιώντας ότι τα κρούσματα ασθενών με σοβαρά προβλήματα έπειτα από οδοντιατρικές επισκέψεις στις γειτονικές χώρες αυξάνονται, οι Βορειοελλαδίτες επιμένουν να προτιμούν τα Σκόπια!

«Είναι ψέματα, αυτά που λένε πως δεν έχουν καλά ιατρεία και δεν βάζουν καλά υλικά (σσ Σκοπιανοί). Είναι πεντακάθαροι, ευγενέστατοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους πάντα. Και εγώ και ο άντρας μου, τόσα χρόνια που φτιάχνουμε τα δόντια μας εκεί, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σχεδόν όλη η Φλώρινα “ταξιδεύει” στα Μπίτολα (ή Μοναστήρι) για τα δόντια της. Λάθη παντού γίνονται, γιατί μήπως στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν ιατρικά σφάλματα;», συνεχίζει η Φ.Π, η οποία θέλησε για ευνόητους λόγους να κρατήσει την ανωνυμία της.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες οδοντίατροι παλεύουν με την κρίση, τα υψηλά ενοίκια και τα ένσημα των βοηθών τους (όσοι έχουν). Η αβάσταχτη φορολογία τους αναγκάζει να αμείβονται, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, κάνοντας μάλιστα καλύτερες τιμές και ευκολίες πληρωμής που παλιότερα δεν συνήθιζαν.

Όσο όμως και να μειώνουν τον λογαριασμό, πολλοί Έλληνες ασθενείς, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αν στηριχτούν στο ΙΚΑ θα βρουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο όταν θα έχουν χάσει το δόντι τους, ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ, είτε μόνοι -μέσω διαδικτύου- είτε με την βοήθεια τουριστικών γραφείων.

Ωστόσο, αν γίνει στραβή, πάλι στους Έλληνες οδοντιάτρους θα απευθυνθούν. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις εκ των υστέρων, προκειμένου να διορθώσουμε κακοτεχνίες, μολύνσεις και άλλες παρενέργειες οδοντιατρικών υπηρεσιών που έχουν παρασχεθεί σε γειτονικές χώρες», λένε πολλοί γιατροί, χαρακτηρίζοντας ως μύθο την αντίληψη του κόσμου ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στις γειτονικές βαλκανικές χώρες κοστίζουν φτηνότερα. «Οι μεγάλες διαφορές», λένε «οφείλονται κυρίως στη διαφορά ποιότητας και ασφάλειας υλικών».

Άσχετα με το ποιος έχει το περισσότερο δίκιο ή άδικο, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες οδοντίατροι -ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα- έκλεισαν τα ιατρεία τους, λόγω της μειωμένης κίνησης και άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν για να επιβιώσουν.

Μέχρι η κυβέρνηση να μας βγάλει από την κρίση και το ελληνικό κράτος να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία και να επαναπατριστούν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξαν στις τσέπες Σκοπιανών, ίσως θα πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες οδοντίατροι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και να συνεργαστούν, ακολουθώντας το παράδειγμα των γειτόνων.

Μπορούν για παράδειγμα να φτιάξουν ανταγωνιστικά υπερσύγχρονα κέντρα, με πολλές ειδικότητες που θα έχουν πλήρη εξοπλισμό, παρκινγκ, και λιγότερα πάγια έξοδα, αφού θα μοιράζονται το κόστος.

Ας αφήσουν στην άκρη εγωισμούς και έχθρες και ας συνεργαστούν, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, γιατί προβλέπω σε λίγα χρόνια να έρχονται ξένα οδοντιατρικά κέντρα με Σκοπιανούς γιατρούς κι οι δικοί μας να βαράνε μύγες!

Της Άννας Σταματιάδου για το star.gr

10 σχόλια στο άρθρο “Συνεχίζεται η «φάμπρικα» με… ελληνικά δόντια στα Σκόπια! Πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα

  1. και παρα παρα παρα πολυ κανουν και πηγαινουν! τα ματια τουσ μονοι τους εβγαλαν οι οδοντιατροι της β. ελλαδας με τις τιμές που έχουν. η κανω λαθος?

  2. Γιατί; τα 220€ για εξαγωγή φρονιμητη; είναι σχεδόν ο μίσος μισθός μου… και που να τολμήσεις να ζητήσεις απόδειξη…!!!!

  3. Το που θα επιλέξει να πάει ο κάθε ασθενής είναι προσωπική του επιλογή.
    Ωστόσο οι τιμές που λέτε για 50 ευρω σφράγισμα 220 εξαγωγή φρονιμητη, δεν ισχύουν. Είτε έχετε μείνει σε τιμές τις προηγούμενης 10ετιας είτε δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Υπάρχουν αρκετοί οδοντίατροι στην Θεσσαλονίκη με το σφράγισμα να το κοστολογουν 15-20 ευρω και τις εξαγωγες φρονιμητη 40-50 ευρω οπότε μην ομαδοποιουμαι τα πάντα. Τέλος υπάρχει και η οδοντιατρική Σχολή με πολύ προσεγμένη δουλειά τβν φοιτητών με τα σφραγισματα να κοστίζουν 10 ευρω τις απονευρωσεις 20 και τις εξαγωγές 5 ευρω/ δόντι καθως και χειρουργικές εξξαγωγες φρονιμητη απο 50 έως 80 ευρω.

  4. οι τιμες ειναι πολυ φυσιολογικες για Ελλαδα, ±40 για εμφραξη , ±80-300 για φρονιμιτη κλπ. Οι μισθοι κ οι συνταξεις μπορει να μειωθηκαν, αλλα τα κοστη δεν μειωθηκαν σε τιποτα, αντιθετα αυξηθηκαν. Πως θα μειωθει μια παροχη οταν το κοστος δεν μειωνεται; Επιπλεον, το κοστος ζωης στα Σκοπια δεν ειναι το ιδιο οπως στην Ελλαδα. Οσοι θελουν τιμες σκοπιων, ας ζησουν και στα Σκοπια. Θα ηθελαν να πηγαινουν οι οδοντιατροι να κανουν ολα τους τα εξοδα-ψωνια εκει; Επισης, μην περιμενουμε οι πολιτικοι μας να λυσουν το προβλημα με την ονομασια οταν εμεις οι ιδιοι τους ενισχυουμε οικονομικα…. Ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες.

  5. Δε μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα . Οι τιμές στα Σκόπια είναι παρόμοιες με το βιοτικό επίπεδο τους . Ας συγκρίνουμε των υδραυλικό στα Σκόπια, το ψωμί και άλλες πολλές υπηρεσίες. Έχουμε διαφορετική εφορία, ρεύμα , ασφάλεια . Γιατί δεν πάει ο κόσμος να κάνει μία επέμβαση καρδιάς , μία γέννα στα Σκόπια; Και αυτά είναι πιο οικονομικά από εδώ και αρκετά δεν τα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

  6. Εδω μου ζητησαν το 2012 για μια γεφυρα 4 δοντιων (2 στηριγματα και ενδιαμεσα)τα οποια δοντια ταχασα απο γιατρους της κοζανης με τις @@@@@ τους να ειστε σιγουροι οτι δεν ειχα κανενα λογο να παω στα μπιτολα αλλα αν δεν πηγαινα τωρα δε θαχα δοντια μου ζητησαν για τη γεφυρα εδω 2.450 ευρω και πανω εκανα αυτην συν αλλη μια πενταρα 450 ευρω δε μου πηρε λεφτα για μια απονευρωση και 2 σφραγισματα και απο καθαριοτητα και εξοπλισμο δεν το συζηταμε
    Και για πειτε μου οι δικοι μας οι παραπανω που σπουδασανε ?και πως παιρναν τα πτυχια εκει οι δικοι μας?τα τυρια ιο τενεκεδες πηγαιναν σφενδονα θυμαμαι για να περνανε τα μαθηματα οι δικοι μας ενω οι εκει τοπικοι τα περναν με την αξια τους!!!

    1. Βασίλειος Σταθόπουλος

      - Edit

      Απαντήστε

      Ο/η κύριος/α που έγραψε για τενεκέδες τυριά είναι επιεικώς άσχετος με τις γραπτές εξετάσεις που ισχύουν στην Οδοντιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. , αλλά καλύτερα να είναι περισσότερο προσεκτικός διότι είναι εύκολο να προσβάλλεις, δύσκολο να γνωρίζεις τα πάντα. Και στα μεταπτυχιακά μου στις ΗΠΑ, διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που έλαβα στην Ελλάδα. Τέλος για τις σπουδές των Σκοπιανών οδοντιάτρων, εφόσον δεν έχω προσωπική αντίληψη, δεν θα κάνω κρίση, αλλά με παραξενεύει η απόλυτη γνώση του ανώνυμου κριτή για το επίπεδο των σπουδών: ήταν στο διδακτικό προσωπικό της σχολής τους ή έχει διαβάσει τα προγράμματα σπουδών τους;
      θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα για τον ίδιο/ίδια, μήπως ο/η ίδιος σπούδασε με “τενεκέδες τυρί” και έχει τόσο σίγουρη γνώση των Πανεπιστημιακών σπουδών;

  7. ελεοοοοοοος μια γέφυρα απ 4 δόντια 500 ευρό δλδ 125 ευρό το δόντι η τεχνίτες παίρνουν 35 με 40 ευρό το δόντι τα άλλα τί είναι ? μετά φταίνε η Έλληνες που πάνε στα σκόπια και τα κάνουν με το 1/3 την τιμής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.