Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας



7655iwj5ijuw5uiw5ui5wuj56u5

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου , παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη των Βουλευτών κ.κ .Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Ντζιμάνη και Κασαπίδη, της Αντιπροξένου της Γερμανίας και ομάδας Αντιφασιστών από το Βούπερταλ, Αντιστασιακών Οργανώσεων , στρατιωτικών τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκε στις 2-4-2017 η δεύτερη εκδήλωση μνήμης για του ολοκαύτωμα της τοπικής κοινότητας Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων και σφραγιασθέντων αμάχων πολιτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Άνοιξη του 1944 τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Ηρώο ,ενώ ακολούθησαν η ανάγνωση του ιστορικού της ημέρας , η τεκμηριωμένη ομιλία από το Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστομένη Συγγελάκη Γραμ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών , το προσκλητήριο νεκρών από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Σακελλάρη και η κατάθεση στεφάνων.

Αίσθηση προκάλεσε η απαγγελία ανάλογου ποιήματος από την Πόπη Ξενητοπούλου.

«Σήμερα τιμούμε με σεβασμό τους νεκρούς αυτού του τόπου , ενώ στόχος μας είναι να αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρική η Κοινότητα της Ερμακιάς. Ο φάκελος ήδη έχει ολοκληρωθεί , δόθηκε για νομική τεκμηρίωση και σύντομα θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η Ελληνική Πολιτεία να πράξει το χρέος της αναγνωρίζοντας την Ερμακιά ως μαρτυρική κοινότητα » δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Εορδαίας .

Την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσαν με εμβατήρια και ψαλμούς η Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας και οι Τροβαδούροι Πτολεμαϊδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.