Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



ktdutldlkytdkdtktdktddktdkΜε την ονομαστή ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, «Μάρτυρας κατηγορίας» (Witness for the Prosecution – 1957), βασισμένη σε έργο της Αγκάθα Κρίστι, συνεχίζει τις κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 3-4-2017, στις 9:30 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». Ταινία που άφησε εποχή για το αμείωτο σασπένς της, αλλά και για τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του αξιόλογου καστ, που απαρτίζεται από τους Τάιρον Πάουερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Έλσα Λάντσεστερ, Τζον Γουίλιαμς, Ούνα Ο’ Κόνορ.

Ο Sir Wilfrid Robarts είναι ένας περιβόητος δικηγόρος, που όμως λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, του απαγορεύεται να αναλαμβάνει σοβαρές εγκληματικές υποθέσεις, τόσο από τους θεράποντες ιατρούς, όσο και από τη νοσοκόμα που τον προσέχει. Ωστόσο αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Leonard Vole, ο οποίος κατηγορείται για φόνο μίας πλούσιας χήρας που από ότι φαίνεται ήταν τόσο ερωτευμένη μαζί του, ώστε να του αφήσει ολόκληρη την αμύθητη περιουσία της. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην ενοχή του Vole, αλλά ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να του δώσει άλλοθι είναι η Γερμανίδα σύζυγός του Christine Helm. Η τελευταία όμως εμφανίζεται στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας, ομολογώντας πράγματα που στέλνουν το σύζυγο της κατευθείαν στην αγχόνη…

Άλλο ένα αριστούργημα από τον κορυφαίο Μπίλι Γουάιλντερ, μια υποδειγματική ταινία δικαστηρίου, όπου το σασπένς διαδέχεται το βρετανικό χιούμορ, ενώ η ευρηματική σκηνοθεσία, οι ανεπανάληπτες ερμηνείες του σπουδαίου καστ και οι καταιγιστικοί διάλογοι δεν αφήνουν το θεατή να πλήξει ούτε για δευτερόλεπτο.

Η ταινία βασίστηκε σε ένα διήγημα της Αγκάθα Κρίστι, όχι από τα γνωστότερά της, που έγραψε το 1925, κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1948, ενώ το 1953 έγινε θεατρικό έργο στη Μεγάλη Βρετανία, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία (στην Ελλάδα πρωτοανέβηκε το 1957 από το θίασο της Κατερίνας). Το 1957 οι χολιγουντιανοί παραγωγοί Edward Small και Arthur Hornblow Jr. διαθέτουν 450.000 δολάρια προκειμένου να αγοράσουν τα δικαιώματα του βιβλίου. Για τον πρώτο αντρικό ρόλο υποψήφιοι οι Γουίλιαμ Χόλντεν(επικρατέστερος), Τζιν Κέλι, Κέρκ Ντάγκλας, Γκλεν Φορντ, Τζακ Λέμον και Ρότζερ Μουρ, ωστόσο το ρόλο αναλαμβάνει τελικά ο Τάιρον Παουερ, που δυστυχώς θα είναι η τελευταία ταινία που ολοκληρώνει, καθώς θα πεθάνει ξαφνικά την επόμενη χρονιά από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας στη μέση τα γυρίσματα της ταινίας «Solomon and Sheba». Για τον πρώτο γυναικείο ρόλο υποψήφιες η Μάρλεν Ντίτριχ και η Βίβιαν Λι, με την προτίμηση του Γουάιλντερ στην πρώτη, καθώς είχαν ξανασυνεργαστεί στο φιλμ «Φλόγα και πάθος» (1948). Ο Τσαρλς Λότον υπήρξε η αρχική επιλογή των παραγωγών για το ρόλο του Sir Wilfrid Robarts, ενώ προστίθεται ο χαρακτήρας της νοσοκόμας του, που δεν υπήρχε στο αρχικό έργο, την οποία υποδύεται η σπουδαία ηθοποιός Έλσα Λάντσεστερ, σύζυγος στην πραγματική ζωή του Λότον. Παρεμπιπτόντως οι σκηνές του Robarts με τη νοσοκόμα του είναι ότι πιο απολαυστικό υπάρχει στην ταινία, που γυρίστηκε με έναν προϋπολογισμό 3.000.000 δολαρίων(από τα οποία τα 75.000 διατέθηκαν για την κατασκευή του ντεκόρ της αίθουσας δικαστηρίου) και απέφερε πάνω από 9.000.000. Παρά την τεράστια εμπορική της επιτυχία αδικήθηκε κατάφωρα από την Ακαδημία καθώς ήταν υποψήφια για 6 όσκαρ (καλύτερης ταινίας, α’ αντρικού και β’ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας, μοντάζ και ήχου), χωρίς όμως να κερδίσει κανένα.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με τις θερινές του προβολές, καλεί τους σινεφίλ που θα έρθουν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον να παρακολουθήσουν τις χειμερινές προβολές, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για τις ανάγκες συγκρότησης της βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά.

Αυτή τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.