Τρεις αεροπορικές τραγωδίες, μία κάθε είκοσι χρόνια, στους ορεινούς όγκους Καμβουνίων – Πιερίων



111wq4w45yw45y45

– Τρεις αεροπορικές τραγωδίες, μία κάθε είκοσι χρόνια (1976, 1997, 2017)
– Ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη και στις τρεις περιπτώσεις, σε τρεις διαφορετικές εποχές, Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνα.

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η χώρα μας έπειτα από το τελευταίο αεροπορικό δυστύχημα το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017 σε ορεινή περιοχή των Καμβουνίων, λίγο έξω από το Σαραντάπορο.

Τέσσερις νεκροί Αξιωματικοί του Στρατού και μία Αρχιλοχίας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός, έπειτα από την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Huey κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ένα περίπου χιλιόμετρο πριν το Σαραντάπορο, λίγα μέτρα δίπλα από την Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας.

Χαρακτηριστικό των συνθηκών ήταν η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε το πρωί της Τετάρτης ενώ οι πληροφορίες του KOZANILIFE.GR κάνουν λόγο πως στο σημείο που κατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστο αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε στα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε. Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Το συγκεκριμένο αεροπορικό δυστύχημα δεν είναι το μόνο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

41 χρόνια πριν, στις 23 Νοεμβρίου 1976, λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν το σημείο συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη προσέκρουσε στον ίδιο ορεινό όγκο των Καμβουνίων, λίγο πάνω από το χωριό Μεταξάς, στην περιοχή των ραντάρ (περιοχή Ντοβρά). Ο απολογισμός τραγικός: νεκροί οι 46 επιβάτες καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους. Και σε αυτό το συμβάν οι καιρικές συνθήκες ήταν παρόμοιες, με την πυκνή ομίχλη να δυσχεραίνει την πορεία του αεροσκάφους.

Να υπενθυμίσουμε πως 20 χρόνια πριν, στις 17 Δεκεμβρίου 1997, άλλη μία αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει το Πανελλήνιο. Ένα Ουκρανικό αεροσκάφος Γιάκοβλεφ συνετρίβη σε ορεινή περιοχή των Πιερίων, λίγα χιλιόμετρα δίπλα από τα ορεινά των Καμβουνίων, όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη, στον Δήμο Πέτρας σε υψόμετρο 1200μ στην τοποθεσία «Ντίτσιος». Και οι 72 επιβάτες του Ουκρανικού αεροσκάφους εντοπίστηκαν νεκροί, με το σημείο να θυμίζει κρανίου τόπο. Οι καιρικές συνθήκες και σε αυτό το δυστύχημα ήταν πάρα πολύ άσχημες, με ιδιαίτερα έντονη χιονόπτωση την ημέρα εκείνη στην ευρύτερη περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και στα τρία αεροπορικά δυστυχήματα, δίνουν την αφορμή για να σκεφτεί κανείς αν στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες καιρικές που καθιστούν μία μεγαλύτερη επικινδυνότητα ή αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.