Πολλές ανακοινώσεις και δηλώσεις φορέων για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ



dei_agios_dhmhtrios_0

ΔΑΚΕ – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Παναγιωτάκη

Η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
Οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύονται μοιραίες για την μεγαλύτερη Δημόσια Επιχείρηση Στρατηγικού χαρακτήρα.
Σε σχέση με το σαφώς μικρότερο κακό της «μικρής ΔΕΗ» και το αναπτυξιακό σχέδιο των συνεργασιών με ιδιώτες, φτάσαμε μετά από ακόμα μία «Σκληρή Διαπραγμάτευση» τύπου Τσίπρα, τελικά να πουλάμε τα μισά Εργοστάσια, την μισή Εμπορία, ολόκληρο τον ΑΔΜΗΕ μετά την συνειδητή καθυστέρηση πιστοποίησης του, ακολουθεί το 17% εναπομείναντος ομίλου ΔΕΗ και Οσονούπω ο ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα εργάζονται με σχέδιο για να «επιτύχουν» την απαξίωση τη Επιχείρησης που οδηγεί στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της, αφού πρώτα της προκάλεσαν οικονομικό στραγγαλισμό μέσω του καταστροφικού μοντέλου ΝΟΜΕ και την αδιαφορία είσπραξης των οφειλομένων χρηματικών ποσών από την Διοίκηση που είχε ως αποτέλεσμα την ΔΙΑΛΥΣΗ της, καθώς είναι γνωστό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρέη προς την ΔΕΗ έχουν διπλασιαστεί – τριπλασιαστεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ.
Τέτοια «επιτυχία» σε διαπραγμάτευση και σε σχεδιασμό Κυβέρνησης και Διοίκησης είχαμε να γνωρίσουμε από την εποχή που μαζί σκίζανε τα Μνημόνια….»

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΜΙΣΗ ΔΕΗ, ΟΣΟ-ΟΣΟ στα βαποράκια (Σκουρλέτης)

Ενώ οι δανειστές απαιτούν αίμα, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου και η Διοίκηση Παναγιωτάκη μαζί με το υπουργείο ενέργειας και τους «πρόθυμους», όλοι μαζί για πολλοστή φορά παίζουν το προσφιλές σε αυτούς θέατρο σκιών, για το οποίο διακρίνονται στα δυο χρόνια που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Χώρας και της Επιχείρησης.
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως μοναδικός τους σκοπός εξ’ αρχής ήταν μόνο ένας , να αποπροσανατολίσουν τους «ιθαγενείς» τραμπαλίζοντας επικίνδυνα και μοιραία την Ελληνική Κοινωνία και τους 18.000 Εργαζόμενους και παράλληλα να «κατοχυρώσουν» την κοινοβουλευτική ισχύ των 153 βουλευτών τους .
Την ΔΕΗ, την Επιχείρηση του Ελληνικού Λαού, όπως αυτή έλεγαν, την έχουν θυσιάσει έως την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ για να εξασφαλίσουν ακόμα λίγο πολιτικό χρόνο και τις θέσεις που κατέχουν, ικανοποιώντας έτσι τις εμμονικές ιδεοληψίες τους εις βάρος όλων μας.

«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΟΣ»

Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφε και συναγωνιστή υπήρξατε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς και μάλιστα με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, πολλά χρόνια εργαζόμενος στη ΔΕΗ και τα τελευταία χρόνια Πρόεδρος Ομίλου ΔΕΗ. Μέχρι πρότινος, αυτό ήταν το «παράσημο» της προσωπικής σας πορείας και αυτό χρησιμοποιούσατε για να αποδείξετε τις φιλεργατικές και όχι μόνο αριστερές σας πεποιθήσεις.

Σήμερα σαν Διευθύνων της ΔΕΗ, την στιγμή που η Επιχείρηση μετά από 65 χρόνια ιστορίας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της λαμπρής διαδρομής της, αφού ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ έναντι πινακίου φακής, αφού χάνει τη μάχη, επιλέξατε να κρυφτείτε σαν τον Ναπολέοντα λίγο πριν το Βατερλό του !!
Θα πρέπει να γνωρίζετε κύριε Μανώλη Παναγιωτάκη πως η σοφία του απλού λαού γι΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν λανθάνει ποτέ.

«ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ»
Έστω και τώρα βγείτε και αποδείξτε ότι δεν είστε ούτε πρόθυμος ούτε ένοχος. Παραιτηθείτε……. για την υστεροφημία σας .
Κύριε Τσίπρα η μύτη του Πινόκιο μεγαλώνει, ο λογαριασμός του ψεύδους και της πολιτικής εξαπάτησης μεγαλώνει….. Μετά το σκίσιμο των Μνημονίων, την πρωτοφανή «βάπτιση» του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, που έγινε ΝΑΙ σε όλα, την υπογραφή 3ου και 4ου Μνημονίου ήρθε να προστεθεί και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Της Επιχείρησης που δηλώνατε και δεσμευόσασταν ότι η πώληση της είναι ανεπίτρεπτη, γιατί αφορά την προοπτική, την ανάπτυξη και την ασφάλεια αυτής της χώρας. Η ΔΕΗ ανήκει στον Ελληνικό Λαό που για 65 ολόκληρα χρόνια με το υστέρημά του έχτισε.

Ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα αυτός να αποφασίσει, εάν θα εκποιήσει το Δημόσιο Πλούτο που λέγεται ΔΕΗ, την άρση της κυριαρχίας μας ως χώρα και την ενεργειακή της αυτάρκεια της Επιχείρησης για την οποία προκαλούσατε να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, (Δηλώσεις Α. Τσίπρα Αμύνταιο 2014, video ΓΕΝΟΠ ).
«ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ»

Εσείς βαράτε τα νταούλια και οι αγορές χορεύουν από τη χαρά τους, που θα αρπάξουν κοψοχρονιά μια Επιχείρηση αξίας 50 δις ευρώ στην εξευτελιστική τιμή κάποιων εκατομμυρίων ευρώ!!! που όλοι συνομολογείτε.

«Όταν κάποτε βαράγατε σφυριά και βάζατε κόκκινες γραμμές»
Με ποιο αντάλλαγμα; Να παραμείνετε στις καρέκλες εξουσίας;
«ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»
Να αποφασίσει ο ΛΑΟΣ όπως εσείς λέγατε , Όχι άλλο ψέμα

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ


Γ. Μανιάτης: «Αποκαλύπτονται τα ψέματά τους στη Δ.Ε.Η.»

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη Δ.Ε.Η. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το ξεπούλημα του 40% της ΔΕΗ με μηδενικό αντάλλαγμα.

Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Σταθάκης, όταν αποκαλύψαμε στη Βουλή ότι στη συνέχεια έχουν υπογράψει την ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ άλλου 17%, μας κατηγόρησαν ότι λέμε ψέματα. Σήμερα, οι πραγματικοί ψεύτες αποκαλύπτονται. Το ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή 31/3/2017 επανέλαβε την υπογραφή των ίδιων Υπουργών του ΚΥΣΟΙΠ (Μάιος 2016) για ιδιωτικοποίηση του 17%.

Τους παραδώσαμε μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις € και την κατάντησαν να έχει 0,5 δις €. Τους παραδώσαμε μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 6 δις € και υπέγραψαν να συρρικνωθεί στα 3,5 δις €. Μείωσαν κατά 40% τον κύκλο εργασιών και απαιτούν από την εταιρεία να επιβιώσει με τα ίδια δάνεια, τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια κόστη λειτουργίας. Πραγματικό οικονομικό θαύμα που μόνο δήθεν αυταπατώμενοι πολιτικοί ψεύτες μπορούν να το καταφέρουν.

Ξεπέρασαν και το ίνδαλμά τους τον Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Με τη «Μικρή» ΔΕΗ, έργο ΠΑΣΟΚ, που είχα την τιμή ως Υπουργός Ενέργειας να εισηγηθώ και να υπερασπιστώ στη Βουλή, όχι μόνο ενισχύονταν ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και η ΔΕΗ με την εισροή στα ταμεία της πόρων από τη διάθεση του 30% θα έκανε μια καινούργια αρχή, με τρόπο δοκιμασμένο σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τώρα στα τηλεπαράθυρα απελπισμένα μιλάνε για «βαποράκια» των δανειστών, προφανώς κοιτώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Προσπαθούν να κρύψουν στο ντουλάπι τους σκελετούς που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τους επαναλαμβάνουμε ότι αν η ΔΕΗ καταρρεύσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.


888zzyjtdikytdekytd7kfr87o


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στις 31 Μαρτίου 2017. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους θεσμικούς φορείς της περιοχής ανέφερε τα εξής:

Η επιχειρούμενη εκποίηση της ΔΕΗ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή αλλά και για την εθνική οικονομία. Είναι αναγκαία η αποτροπή αυτής της εξέλιξης, στοιχείο που για να γίνει εφικτό απαιτείται η συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής και την σφυρηλάτηση της ενότητάς τους.

Είναι αναγκαίο η ΔΕΗ να παραμείνει υπό Δημόσιο έλεγχο γιατί σε καιρούς κρίσης η ενέργεια και το νερό αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Η συγκεκριμένη επιλογή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ας έχουν υπόψη ότι διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες μας.

Διαχειρίζονται τους κόπους και τις περιουσίες χρόνων ενός ολόκληρου λαού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την εισήγηση του Δημάρχου αποφασίζει:
1. Επικαιροποιεί προηγούμενες αποφάσεις επί τη βάσει των οποίων:
α. Δηλώνει σ όλους τους τόνους τη διαχρονική και πάγια θέση του ότι είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, άρα και στην πώληση μονάδων της.
β. Εκφράζει την κάθετη αντίρρησή του στις συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πλήττουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής.
2. Συμμετέχει σε όποιες μορφές αγώνα προκριθούν από τους εργαζόμενους όπως έκανε και στο παρελθόν.
3. Απαντώντας στην πρόταση περί σύστασης συντονιστικού οργάνου, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θετικό και θα συμμετέχει με το Δήμαρχο κ. Ζαμανίδη Σάββα.

Από το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Δήμου Εορδαίας


Το ΠΑΜΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί ακόμα μια απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Έχουν συμφωνήσει και προχωρούν στη νέα μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με την πώληση λιγνιτικών και πιθανά υδροηλεκτρικών μονάδων, προσθέτοντας ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Σ’ αυτή την εξέλιξη συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που προωθείται σταδιακά έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τους μεγαλομέτοχους της ΔΕΗ ΑΕ και τους υπόλοιπους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και το σύνολο των εργατικών και λαϊκών οικογενειών έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες. Ήδη στη ΔΕΗ οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε μια δεκαετία. Μειώθηκαν οι μισθοί, οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες και 4μηνες συμβάσεις στους υπεργολάβους και επιβολή ατομικών συμβάσεων. Ταυτόχρονα, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά γνώρισαν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια ώρα οι ιδιωτικοί όμιλοι αγοράζουν πάμφθηνα μέσω των δημοπρασιών (τύπου ΝΟΜΕ) το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ ΑΕ.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, όποια και να είναι η τελική μορφή της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης. Μεγαλύτερα κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, καθώς και νέες προνομιακές ρυθμίσεις για τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, που θα συνοδευτούν με νέες απώλειες για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους του κλάδου με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, νέες απολύσεις, φθηνότερη και πιο «ευέλικτη» εργασία.

Προφανώς και δεν πρόκειται για «ελληνικό φαινόμενο», ούτε για στρέβλωση του «υγιούς ανταγωνισμού». Οι συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, εντός και εκτός ευρωζώνης, είναι ίδιες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι δήθεν υπάρχει κάποιο «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης, ότι δήθεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης» αγοράς.

Να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης που είναι πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και διαχρονικά έχουν βάλει πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις στη λογική του «μικρότερου κακού». Είναι ενταγμένες στους στόχους «ανάπτυξης» του μεγάλου κεφαλαίου, γι αυτό έχουν αποδεχτεί την ενέργεια ως εμπόρευμα, την απελευθέρωση της αγοράς, αρκεί το αντίτιμο της αγοραπωλησίας να είναι «ικανοποιητικό» ή το «πλειοψηφικό πακέτο» να μείνει στο κράτος – επιχειρηματία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα. Έχουν συμφέρον να παλέψουν, να βάλουν εμπόδια σε κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης». Έχουν κάθε συμφέρον από την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενέργεια, είτε αυτή ασκείται από τα μεγάλα μονοπώλια, είτε από το κράτος τους, όπως συμβαίνει με τη σημερινή ΔΕΗ που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για να διασφαλίζει τα δικά της κέρδη και αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών, σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Να διεκδικήσουν ενέργεια – κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, με κριτήριο παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη.


Η τοποθέτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Εορδαίας, Χόλμπα Αντωνία, στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 31 Μαρτίου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Οι διαρροές και οι πληροφορίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης δείχνουν πως βήμα το βήμα κυβέρνηση και κουαρτέτο διαμορφώνουν το τελικό πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Παράλληλα όσο πλησιάζει η ώρα για τις τελικές διευθετήσεις η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί τους προπαγανδιστικούς μύθους για “μάχη” που δήθεν δίνει προς υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Καλό το παραμύθι, αλλά στο τέλος έχει δράκο.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνει τους προκατόχους της που και αυτοί έκαναν τα ίδια προσπαθώντας να προλάβουν και να ενσωματώσουν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις.

Δεν διαφωνούμε, έδωσε και δίνει μάχη η κυβέρνηση αλλά αυτής της υπεράσπισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, και από κοινού με το κουαρτέτο ράβει το νέο αντιλαϊκό κουστούμι. Έτσι στο τραπέζι βρίσκονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις ύψους 1,8 δις € ετησίως, που θα προστεθούν στις 12 προηγούμενες περικοπές που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Βρίσκεται, επίσης, η μείωση στο αφορολόγητο στα όρια των 6.000€ που σημαίνει λεηλασία ακόμα και των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που ήδη διαβιούν στα όρια της φτώχειας και αφαίρεση από το ισχνό της εισόδημα ακόμα 1,8 δις € κάθε χρονιά.

Ανάμεσα σε όλα, μεθοδεύεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Σημαντικά “βήματα” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα ενεργειακά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουσιαστικά έχει “κλειδώσει” η άρση της “μονοπωλιακής πρόσβασης” της ΔΕΗ στα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, όπως προβλέπει και η σχετικά πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου, αλλά και συνολικά η πολιτική της “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες. Προβλέπει σύμφωνα με διαρροές πώληση λιγνιτικών μονάδων, υδροηλεκτρικών σταθμών και σε όλα αυτά θα προστεθεί και η πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.
Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε στη δεκαετία του ’90 με την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ με τις 4 ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και εργαζομένων την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

“Γνήσιο τέκνο” της ήταν η απελευθέρωση της ενέργειας. Σήμερα όλοι ξέρουμε που οδηγούν: οι στόχοι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Στην περιοχή μας, στη Δυτική Μακεδονία, οδήγησε και οδηγεί στη μεγάλη εγκληματική μείωση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής που συνοδεύεται από απολύσεις εργολαβικών εργατών, αύξηση της ανεργίας, απλήρωτη δουλειά. Μόνο το 2015 μειώθηκε κατά 14,5% η λιγνιτική παραγωγή. Την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι δεν ωφελήθηκαν από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η λαϊκή οικογένεια γνώρισε απανωτές αυξήσεις που ανέρχονται στο 157% τα τελευταία χρόνια και κατέχει τα σκήπτρα στην ΕΕ. Την ίδια ώρα η ενεργειακή φτώχεια αγγίζει το 30%. Το περιβόητο τέλος ανάπτυξης εκτινάχθηκε στα 30€ για κάθε 1.000 KWh κατανάλωσης από 26 λεπτά του €. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τις 36.000 το 1994 και είχαν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, σήμερα ανέρχονται στις 18.000. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ γνώρισαν απανωτές μειώσεις. Τα νέα τμήματα των εργαζομένων του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν με το δημόσιο να κατέχει το 51% της ΔΕΗ. Όμως την ίδια ώρα η ΔΕΗ μετράει κέρδη, ο κύκλος εργασιών της διπλασιάστηκε, η εγκαταστημένη ισχύς αυξήθηκε.

Αποπροσανατολιστικές είναι και οι δηλώσεις του κ. Καρυπίδη ο οποίος είπε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, καθώς η διαπραγματευτική προσπάθεια “θέλει ενίσχυση από την κοινωνία”. Ουσιαστικά λέει “κάντε κινητοποιήσεις για να κλείσει και η αξιολόγηση”. Είναι σε όλους γνωστό ότι η διαπραγμάτευση καθόλου δεν αφορά τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και του λαού. Δεν διαπραγματεύονται να “αρθούν” οι αρνητικές συνέπειες όπως αναφέρονται παραπάνω, χωρίς να σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε το προηγούμενο καθεστώς.

Να κλείσει η αξιολόγηση πιέζουν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ), το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα η ΝΔ συμφωνεί με την πώληση μονάδων, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι θα τη εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που σήμερα εμφανίζεται στα κάγκελα, ενάντια στην κυβέρνηση, έχει στηρίξει με συνέπεια την πολιτική της απελευθέρωσης ιδιαίτερα μετά το 1999 όταν έγιναν πιο αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μερίδιο ευθύνης έχει και η Τοπική Διοίκηση, τόσο το Περιφερειακό συμβούλιο όσο και η πρώην Δημοτική αρχή που ενέκριναν μελέτες περιβαλλοντολογικές, επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων πχ Βέρμιο, Άσκιο, Βούρινο. Μην ξεχνάμε ότι οι ΑΠΕ αποτέλεσαν τον “Δούρειο Ίππο” για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και με σύμφωνα συνεργασίας που υπέγραφαν με τη ΔΕΗ.
Σχετίζεται, επίσης, με τις κόντρες επιχειρηματικών ομίλων από ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας που προσδοκούν σε προνομιακή μεταχείριση από μια ΔΕΗ με ισχυρή κρατική παρουσία, στο όνομα των αναπτυξιακών πολιτικών που σχεδιάζει το κράτος για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα σπασμένα που προκύπτουν για την ΔΕΗ ΑΕ από την πολιτική κρατικής στήριξης άλλων κλάδων της οικονομίας με εκπτώσεις και προνομιακές ρυθμίσεις, μετακυλίονται στο λαό με αυξήσεις στα τιμολόγια, σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν.
Αναμενόμενο είναι επίσης ότι σε μια πιο απελευθερωμένη αγορά ενέργειας όπου περιορίζεται κι άλλο ο ρόλος του κράτους στη διαχείριση της παραγωγής και της διανομής ρεύματος, ο διαμερισμός τέτοιων προνομίων και εκπτώσεων ανάμεσα σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις καθίσταται πλέον πιο δύσκολος. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προέκρινε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω συμπράξεων της ΔΕΗ ΑΕ με άλλα ανταγωνιστικά κεφάλαια, αντί την πώληση σε αυτά παραγωγικών μονάδων, κοιτασμάτων λιγνίτη και δικτύων μεταφοράς.

Η ΔΕΗ ΑΕ συμπράττει με άλλες ηλεκτροπαραγωγούς εταιρίες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αγοράζοντας σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές και διανέμονται μέσα από το δίκτυο της θυγατρικής της το παραγόμενο ρεύμα, θυμίζουμε ΕΤΜΕΑΡ. Είναι φανερό ότι η συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΗ παίρνει σοβαρά υπόψη τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ίδια και στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αναλογιών στο “ενεργειακό μείγμα” της χώρας, με δεδομένη την κατεύθυνση της ΕΕ για μείωση της λιγνιτοπαραγωγής, η οποία αποτυπώνεται στο 3ο Μνημόνιο το οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, και πρέπει να περιοριστεί στο 35%.

Μια τέτοια πολιτική που παρουσιαζόταν ως “εναλλακτική” από την κυβέρνηση κανένα όφελος δεν έχει για τους εργαζόμενους και το λαό. Αντίθετα, εξασφαλίζει ως ένα βαθμό τη “ρυθμιστική” παρουσία του κράτους στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων σε άλλους τομείς της οικονομίας, εντείνοντας παράλληλα την ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα. Οι εκπτώσεις και τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι παρά το προκάλυμμα αυτής της άγριας πολιτικής, στο πλαίσιο της λεγόμενης “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης” που εφαρμόζουν οι ενεργειακοί όμιλοι.
Ο σοβαρότερος όμως λόγος για τον οποίο γίνεται “κλοτσοσκούφι” γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ και την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι τα τεράστια συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε συσσωρευμένα κεφάλαια που ζητούν διέξοδο στην αγορά της Ελλάδας με προσανατολισμό κυρίως τις εξαγωγές μέσα από τη διασύνδεση δικτύων που προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το κερδοφόρο αυτό πεδίο για τα μονοπώλια δεν συνδέεται μόνο με το ποιος θα βάλει στο χέρι το δίκτυο της διανομής, αλλά και με το πώς θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον ο ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή με δεδομένα και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο και τα ανταγωνιστικά σχέδια που υπάρχουν για τη μεταφορά στην Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας. Επίσης με το ποια μορφή θα πάρει η αναλογία στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα (ΑΠΕ, λιγνίτη, φυσικό αέριο) για το οποίο μίλησε πρόσφατα ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας τους πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι φανερό, επομένως ότι πίσω από την κόντρα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ κρύβονται πολύ περισσότερα, με έναν κοινό παρονομαστή: Τι κόντρες ανάμεσα σε ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που υπερβαίνουν τη μικρή εσωτερική αγορά της Ελλάδας και προμηνύουν για το λαό ακριβότερο ρεύμα και για τους εργαζόμενους χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιτευχθεί τελικά η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μπροστά στις εξελίξεις να πάρουμε την οργάνωση του αγώνα στα χέρια μας. Κανένας εφησυχασμός ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει οφέλη για τους εργαζόμενους του κλάδου και το λαό. Να παλέψουμε όχι μόνο να μπει φρένο στα νέα μέτρα αλλά να ανοίξουμε το δρόμο ώστε να αποτελέσει η ενέργεια, κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Στη χώρα μας υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό (τεχνικό, επιστημονικό κλπ), πλούσιος ορυκτός πλούτος που μπορούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια της χώρας μας σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, με εξάλειψη της ανεργίας. Προϋπόθεση είναι όλος αυτός ο πλούτος να μην αποτελεί ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν στόχο το κέρδος, αλλά να είναι λαϊκή περιουσία. Να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος, το δρόμο για την εργατική εξουσία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.