Το Ziad Rajab Trio στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική στην Αίθουσα»



kytdo7i6d7idi76di65ddi5

Την τέχνη σε κάθε της μορφή και τρόπο έκφρασης αγκαλιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, διοργανώνοντας μια σειρά συναυλιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική στην Αίθουσα». Μουσική, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, χορός και όχι μόνο προσκαλούν το κοινό της πόλης της Κοζάνης να απολαύσει και να συμμετέχει σε μια γιορτή όλων των αισθήσεων, μια εμπειρία χωρίς σύνορα, μέσα από τους δημιουργικούς δρόμους της τέχνης.

Η έναρξη θα γίνει την Τρίτη 7 Μαρτίου με το Τρίο του Σύριου ουτίστα Ziad Rajab, με μουσική επηρεασμένη από την παράδοση της Ανατολής αλλά και τη Jazz. Συμμετέχουν οι James Wylie στο σαξόφωνο και στα τύμπανα ο Γιώργος Κλούντζος-Χρυσίδης.

Ώρα έναρξης: 21:00 – Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης

Εισιτήρια: 7€ / 5€ μειωμένο (φοιτητικό – μαθητικό) / 25€ εισιτήριο διαρκείας για όλες τις συναυλίες

Πληροφορίες – κρατήσεις στα τηλέφωνα: 24610 24062, 6987991949

Ziad Rajab Trio

O Ziad Rajab μεγάλωσε στο Χαλέπι της Συρίας σε ένα ιδιαίτερα μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, από όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα στο ούτι. Η πόλη αυτή υπήρξε άλλοτε φημισμένο σταυροδρόμι όπου μουσικοί από όλο τον αραβικό κόσμο συνέρρεαν. Εκεί ο Ziad ξεκίνησε το ταξίδι του μέσα στη μουσική.

Η ερμηνεία του είναι πλούσια, αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστική. Όταν εκθέτει ένα Μακάμ (μουσικοί τρόποι της Αραβικής μουσικής), προσπαθεί με σαφήνεια και απλότητα να μεταδώσει την ουσία του, η οποία μπορεί να κατανοηθεί μόνο μέσω του άμεσου βιώματος. Είτε διατηρώντας μια κατανυκτική σιωπή, είτε δημιουργώντας ένα άκρως πληθωρικό και ξεσηκωτικό ηχοτοπίο, η επιτέλεση του Ziad δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που διαπερνά τους ακροατές.

Μαζί του ο James Wylie, ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος μουσικός από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και μυήθηκε στους ήχους της Ανατολής με το σαξόφωνό του, και ο Γώργος Κλούντζος-Χρυσίδης στα τύμπανα, θα δημιουργήσουν ένα ολόφρεσκο πλαίσιο για το ούτι του.

Ziad Rajab

Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί, πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi.

Το 1983 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ουτίστας συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Συλλόγου Καλών Τεχνών του Χαλεπίου “Sabab al arube” και κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικές διοργανώσεις της Συρίας, συνεργαζόμενος με άλλους χαλεπιανούς μουσικούς.

Από το 1988 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τις δικές του μουσικές αναζητήσεις δίνοντας συναυλίες:

Samothraki World Music Festival (2005)

Διεθνής Συνάντηση για το Ούτι – Εν Χορδαίς, Θεσσαλονίκη (2002)

Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου (2008)

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1997)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2016)

Μέγαρο Μουσικής Αθήνας (2008, 2017)

Επίσης, έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό:

Φινλανδία – φεστιβάλ του Ελσίνκι – Helsinki Festival) (1993)

Σερβία – Guitar Art Festival του Βελιγραδίου (2005)

Ιταλία – “Scala di Pescara” (2007)

Ιταλία – Errichetta Festival (2015- ‘16- ‘17)

Γερμανία – Moers Festival (2015)

Αυστρία – Jazz and the City (2015)

Σερβία- Κρατική ραδιοτηλεόραση Βελιγραδίου (2017)

1989-1990: “Λαβύρινθος” (Διεύθυνση: Ross Daly).

Συμμετοχή σε συναυλίες.

Το 1993 στη Φινλανδία συνέθεσε μουσική για το μυθιστόρημα “Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ” του Albert Camus, μια παραγωγή της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Φινλανδίας (YLE).

Το έργο παρουσιάστηκε και απο την Κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας (SR).

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Βασίλης Σούκας, Haig Yazjian, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Εστουδιαντίνα.

Το 2000 εκδόθηκε το CD “Mawjet Tarab” με δικές του συνθέσεις.

Μαθήματα – διδασκαλία (Ούτι)

Έχει κάνει σεμινάρια ερμηνείας στο ούτι μεταξύ άλλων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ωδείο «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» master classes, στο Μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου κ.α. Επίσης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ουτιού σε αρχάριους και προχωρημένους.

Δισκογραφία

Το 2000 κυκλοφόρησε το CD “Mawjet Tarab” με δικές του συνθέσεις από την FM Records.

Το 2009 κυκλοφόρησε το CD “Mediterranean Voices” στο οποίο ο Ziad Rajab και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύουν ένα παραδοσιακό τραγούδι της Συρίας, “Nawet Asibak”.

Οργανοποιία

Από το 1994 ο Ziad Rajab ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή και επιδιόρθωση ουτιών. Έως σήμερα, ως οργανοποιός, έχει κατασκευάσει δεκάδες ούτια στο εργαστήριο που διατηρεί στην Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα ξύλα και δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην ποιότητα του ήχου αναζητεί νέους τρόπους και μεθόδους στη κατασκεύη, με στόχο την τελειοποίηση του οργάνου αισθητικά και την καλύτερη δυνατή απόδοση από πλευράς ήχου.

Κριτικές

“οι αυτοσχεδιασμοί του μας θύμισαν εικόνες απο τις χίλιες και μία νύχτες… /—/ εξαιρετικές φράσεις σαν αραβουργήματα … συναρπαστικές παύσεις και δυναμικές αντιθέσεις απο αυτό το νεαρό μουσικό… “

HELSINGIN SANOMAT, 24.07.1993

“Μία μελωδική υπερχείλιση με ήχους ανατολικούς για τους εραστές «της Ασιάτιδος Μούσας», περικλείει στους ψηφιακούς του κωδικούς ο πρώτος δίσκος του Ziad Rajab «Mawjet Tarab». Ένα μουσικό ρεύμα, το οποίο σε παρασύρει χωρίς την χρήση ψυχοτρόπων και εξτασιογόνων ουσιών σε ένα ιδιαίτερο μουσικό κόσμο και τοπίο, που ο ίδιος παντρεύει σε ένα αρμονικό, πρώτα από όλα ενιαίο, σύνολο χωρίς να υποκύπτει σε ανάγκες της τρέχουσας μόδας”

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, 3 Δεκεμβρίου 2000 (Εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

“Tο ταλέντο του Ziad Rajab, τόσο ως συνθέτη /—/ όσο και ως ενορχηστρωτή, βιρτουόζου ουτίστα και τραγουδιστή, ξεδιπλώνεται ποικιλοτρόπως σε αυτόν το δίσκο.

ΔΙΦΩΝΟ (για το CD Mawjet Tarab), Τεύχος 64, Ιανουάριος 2001

James Wylie

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς, δίνοντας παραστάσεις σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Jerry Bergonzi, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί με τους Anthony Coleman, Gunther Schuller, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Ziad Rajab, Μιχάλης Σιγανίδης, Mike Majkowski, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Matthias Bauer, Jorrit Djikstra, Anna Webber, Bob Moses, Cecil McBee, Russ Garcia, Frank Carlberg, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.

Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και “just” συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός – εκπαιδευτικά και εκτελεστικά – στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων του Ιραν, της Ελλάδας, και της Εγγύς Ανατολής.

Γιώργος Κλούντζος-Χρυσίδης

Ο Γιώργος Κλούντζος-Χρυσίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα τύμπανα το 2001 στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2008 μετακόμισε στην Νίκαια της Γαλλίας για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Conservatoire de Nice. Παίζοντας σε διάφορες local bands αυτά τα χρονιά σε και με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως: Nice Jazz Festival, Jazz a Vienne, Nuits du Sud κλπ, είχε την τύχη να γνωρίσει τον Αμερικανό ντράμερ Leon Parker με τον οποίο τα τελευταία δυο χρόνια ξεκίνησε μαθήματα γύρω από το drumset και το ρόλο που έχει σε διάφορα μουσικά ιδιώματα. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως: David Lynch, Olivier Gatto, Diego Rivera, Marc Abrams, κ.α

Πρόγραμμα «Μουσική στην Αίθουσα»

Τρίτη 28 Μαρτίου – Κiss me good night

Οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θέτουν την όρεξη τους το ταλέντο τους και το μεράκι τους, και ενώνουν τις δυνάμεις με τους μουσικούς Γιώργο Τζούκα, Νίκο Βαλταδώρο και Δημήτρη Ζαχαράκη… Δέκα ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. χαρίζουν τις φωνές τους στην πόλη που τους αγκάλιασε, την Κοζάνη…

Mια βραδιά εμπνευσμένη από το cabaret και από ήχους μιας άλλης εποχής,μια βραδιά γεμάτη τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδίσει και ταξιδέψει με το άκουσμα τους..

Όταν ο Αττικ συναντάει την Janis Joplin ,τον Nat King Cole. την Nina Simon ,τον Frank Sinatra, την Jessica Rabbit, τον Michael Buble, την Cher την Peggy Lee και πολλούς άλλους τότε κάτι μαγικό συμβαίνει..

Σας περιμένουμε να τραγουδήσετε μαζί μας!!!Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τρίτη 4 Απριλίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φιλοξενεί το Christos Sidiropoulos Quartet. Θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις, με στοιχεία από τη Jazz της Βόρειας Ευρώπης, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την κλασική μουσική. Παράλληλα με τους τέσσερις μουσικούς, μία ομάδα φοιτητών από τη Σχολή Καλών Τεχνών, θα ζωγραφίζει μετατρέποντας τους ήχους σε εικόνα. Συμμετέχουν Χρήστος Σιδηρόπουλος – κιθάρα, Νίκος Βαλταδώρος – τρομπέτα & φλικόρνο, Βασίλης Σαΐτης – τσέλο, Δημήτρης Τασούδης – τύμπανα.

Τρίτη 2 Μαΐου, η Χριστίνα Μαξούρη με τα «Δανεικά παπούτσια», θα παρουσιάσει μία σόλο παράσταση που θα περιλαμβάνει τραγούδι, θέατρο, ποίηση, με στόχο τη δημιουργία του μοναδικού.

Τρίτη 9 Μαΐου, οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», σε μία συναυλία έκπληξη.

«Η αγάπη του ποιητή», θα τραγουδηθεί μέσα από τις κλασικές συνθέσεις των Μέντελσον και Μπραμς, σε ποίηση του γερμανού ποιητή Χάινριχ Χάινε. Στο σόλο πιάνο και στο τραγούδι θα είναι ο μουσικός Ιάσων Μαρμαράς. Την Τρίτη 16 Μαΐου.

Ώρα έναρξης: 21:00 – Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης

Εισιτήρια: 7€ / 5€ μειωμένο (φοιτητικό – μαθητικό), 25€ εισιτήριο διαρκείας για όλες τις συναυλίες

Πληροφορίες – κρατήσεις στα τηλέφωνα: 24610 24062, 6987991949

Επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Ζαχαράκης, Νίκος Βαλταδώρος, Θέμης Λιάκος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.