ΔΕΗ: Πωλείται το 40% της επιχείρησης – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους – Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών



dei_ergostasio

– Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για πώληση εδώ και τώρα
– Το παλιό σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” βγαίνει από το συρτάρι
– Θέλουν πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων οι τροϊκανοί

Ξεχάστε τη ΔΕΗ όπως την ξέρατε είναι το μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση μπαίνει πλέον στη διαδικασία πώλησης της επιχείρησης, όχι στο σύνολό της, αλλά με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο μονάδων και με βάση τη συμφωνία για απελευθέρωση της ενέργειας.

Η ΔΕΗ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς τα χρέη έχουν εκτοξευθεί και έχει αδυναμία ακόμη και στη συντήρηση των μονάδων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της.

Οι τροϊκανοί πιέζουν για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής της εταιρείας και έτσι με δεδομένα τα προβλήματα πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ακόμη και κίνδυνο κατάρρευσης.

Το Μαξίμου επιθυμεί να βάλει πωλητήριο σε λιγνιτικές μονάδες, και κυρίως μονάδες για τις οποίες υπάρχει ήδη πρόβλημα συντήρησης καθώς το κόστος είναι μεγάλο.

Στην παγκόσμια αγορά ενέργειας όμως η χρήση λιγνίτη έχει τάση μείωσης και έτσι οι πιέσεις είναι αφόρητες και για την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Το παζάρι έχει ξεκινήσει και έχει προχωρήσει για τα καλά. Από το συρτάρι κάποιοι έβγαλαν φαίνεται ως και το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” το οποίο η κυβέρνηση είχε “ξεχάσει” επί δύο χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους που είναι στις μονάδες στις οποίες θα μπει πωλητήριο. Αν θα συνεχίσουν να εργάζονται, αν θα μείνουν όλοι στις εργασίες τους και ποιες θα είναι οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα έχουν με το νέο καθεστώς.

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η ΔΕΗ θα πρέπει να παραχωρήσει βάσει μνημονίου μεγάλο μέρος του πεδίου της ενέργειας σε ιδιώτες, να παραχωρήσει ουσιαστικά το μισό της πελατολόγιο την ώρα που είναι εκατοντάδες χιλιάδες όσοι έχουν χρέη απέναντι στην επιχείρηση.

Ταυτόχρονα με την πώληση μονάδων η ΔΕΗ θα χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης παραγωγής της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει όπως ως σήμερα μερίδιο στην αγορά και έτσι τα ερωτήματα για την ίδια την επιβίωση της επιχείρησης πολλαπλασιάζονται.

Πηγή: newsit.gr

9 σχόλια στο άρθρο “ΔΕΗ: Πωλείται το 40% της επιχείρησης – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους – Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών

  1. ηδη με την μειωση των μισθων, η αγορα της πτολ/δας καθως κ της κοζανης βουλιαξε. φαντασου “ανωνυμε” τι θα γινει, εαν αρχισουν και οι απολυσεις…. και οπως πολυ σωστα γραφει και ο αλλος ανωνυμος …. Καλύτερα να ευχόμαστε να βελτιωθεί η δική μας η ζωή , παρά να καταστραφεί των άλλων.!!!!!

  2. Η οικονομική ανάπτυξη της Κοζάνης στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στη ΔΕΗ! Ο ιδιωτικός τομέας της πόλης δεν παρήγαγε ούτε δημιούργησε πλούτο απλά υπήρξε κρατικοδίαιτος! Το αν ήταν αυτό ο ορθός τρόπος ανάπτυξης ή ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο στελέχωσης του δυναμικού της ΔΕΗ τώρα έχουν ΕΛΑΧΙΣΤΗ σημασία! Η πόλη φυτοζωεί και συντηρείται στα χρόνια της κρίσης από τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις (αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, βιοτεχνίες ή τουρισμός δεν υπάρχουν). Τη δεδομένη λοιπόν στιγμή κινήσεις σαν αυτή θα προσφέρουν απλά τη χαριστική βολή! Κάποιοι λένε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να προκύψει κάτι νέο και οικονομικά υγιές. Θα δείξει… Αυτό που δεν βλέπω να αλλάζει είναι η νοοτροπία του μίσους και του φθόνου προς το γείτονα! Καταστραμένες ψυχές ψάχνουν την παρηγοριά και τη λύτρωση στη συμφορά και εξόντωση του άλλου που απλά τυχαίνει να έχει ακόμη κάτι!

  3. ασ σασ ειχε πιασει κ εσασ η φτοχεια στο σπιτι, με 2 παιδια σπουδαγμενα ανεργα, να μην εχουν δουλεψει ποτε στη δεη και ασ αναπνεουν την ιδια τεφρα με τουσ ποντιουσ, και θα σασ ελεγα κ εγω μετα τα ιδια που λετε κ εσεισ. απλα το επυθετο τουσ δεν ειναι ιδησ η ογλου!
    αντε γεια!

  4. Μια χαρα τα λες φιλε ανωνυμε γιατι δεν λες οτι η ΔΕΗ καταστραφηκε απο τις παχυλες αποζημιωσεις στους πληττωμενους που πλεον ζουν σε βιλαρες και θελουν να μπαινουν οικογενειακος σε ολες τις θεσεις στην Δεη και οι υπολοιποι περιμενουν στην ανεργια μπας και γινει ενα θαυμα να μπουν εστω ενα οχταμηνο η εστω διμηνο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.