Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αντώνη Δ. Σκιαθά, «Ευγενία» στην Κοζάνη



qae4htq435hq4h5uy45uhj4ujrw56Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης της Κοζάνης και οι Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δ. Σκιαθά, Ευγενία, το Σάββατο 25 Μαρτίου.

Η Ευγενία κυκλοφόρησε την Άνοιξη που μας πέρασε και σηματοδοτεί την επιστροφή του Αντώνη Δ. Σκιαθά στην ποιητική φόρμα μετά από ηθελημένη σιωπή. Οι τρεις ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο συνομιλούν με παρουσίες και απουσίες προσώπων, συνοδοιπορούν και συνδιαλέγονται με προγόνους της ελληνικής ιστορίας και της λογοτεχνικής παράδοσης, χαρτογραφώντας τόπους, ιστορικές στιγμές, διαδρομές και τραύματα της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Είναι, ως εκ τούτου, ποιήματα ποιητικής, καθώς η συνομιλία που στήνουν με την ίδια την ποιητική τέχνη επιτρέπει στον αναγνώστη να αλιεύσει τις δικές του αναφορές και να ατενίσει τα δικά του βάθη από τα παλίμψηστα της μνήμης. Η ποιητική γλώσσα του Σκιαθά, πλήρης αισθήσεων, δημιουργεί πατρίδες ανάγνωσης για τους έσω τόπους, εμβολίζοντας στο συρρικνωμένο εγώ τη δόξα και την ανάταση του εμείς.

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πείσμων κι επίμονος συνομιλητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από άρθρα, δοκίμια και κριτικά κείμενα, ποιητής μεταφρασμένος σε έντεκα γλώσσες, ενδυναμώνει με την Ευγενία μια σχέση με τους αναγνώστες του, που η εκκίνησή της εντοπίζεται στην έκδοση της συλλογής Παραμεθόριο Νεκροταφείο, το 1983.
Την Ευγενία στην Κοζάνη θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Πορφύρης, ενώ ποιήματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Όλγα Κούρτογλου και ο Γεώργιος Παπαθανασίου.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, στις 7,00 το απόγευμα.
Καφέ «Άνεσις», Γεωργίου Σκανδέρη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.