Με επισκέψεις στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Πτολεμαΐδας ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο του Δήμου Εορδαίας



wj5hywrjwtrjjeyturjyt

ΤΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ» ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με επισκέψεις εισηγητών και εκπροσώπων φορέων στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Πτολεμαϊδας ολοκληρώθηκε σήμερα το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: « Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ» , που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Οι διακεκριμένοι Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες , εισηγητές του Συμποσίου , συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , διαπίστωσαν ιδίοις όμασι το σημαντικό βιομηχανικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης των βιομηχανικών μνημείων .

Στον πρώτο σταθμό που ήταν η ΑΕΒΑΛ οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της άλλοτε ανθούσας λιπασματοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων , από το τότε βασικό στέλεχός της τον Χρήστο Μαλλιόπουλο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και γεμάτος αναμνήσεις εξέφρασε την επιθυμία διάσωσης των σημαντικών χώρων του συγκροτήματος.

Ακολούθησε η επίσκεψη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πυρήνες της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής , στη ΛΙΠΤΟΛ, η οποία ήταν πρωτοπόρα ως προς την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του τόπου, όπου την ξενάγηση έκαναν η Διευθύντρια Μελίνα Ανδρεάδου και ο π. Τομεάρχης του βιομηχανικού συγκροτήματος Αντώνιος Λογοθέτης , ενώ υπήρξε και μία στάση στο εργοστάσιο των λιγνιτοπλήνθων .

Ο τελευταίος σταθμός ήταν ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και συγκεκριμένα το κτήριο των στροβίλων και των γεννητριών , όπου η υποδοχή των επισκεπτών έγινε από το Διευθυντή Αναστάσιο Λοβάτση ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό του ΑΗΣ, απαντώντας και σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Πανεπιστημιακούς.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές του Συμποσίου , που περιεργάστηκαν με μεγάλη προσοχή τα συγκροτήματα ΑΕΒΑΛ, ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ έμειναν έκπληκτοι με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος , επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης όλων των μνημείων .

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Εορδαίας τους ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου του Συμποσίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.