Εμφανίστηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ακρινή Κοζάνης!



gripiptinon234242

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνουν τους πολίτες και τους Φορείς της Π.Ε. Κοζάνης, ότι έχει εμφανιστεί ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ στην Τοπική Κοινότητα Ακρινής του Δήμου Κοζάνης.

Επιπλέον σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αφορούν σε τύπο του ιού υψηλής παθογένειας, σε εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και σε άγρια πτηνά. Στην Ελλάδα βρέθηκαν και άλλα κρούσματα τόσο σε άγρια υδρόβια όσο και οικόσιτα πτηνά, κάτι που στη δεύτερη περίπτωση οδήγησε στην θανάτωση όλων των πτηνών της εκτροφής.

Υπογραμμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά αφορούν την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των οικόσιτων πουλερικών που εκτρέφουν. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, κ.λ.π) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια. Τα εκτρεφόμενα πτηνά θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά,

γ) Είναι σημαντικό να μην αγοράζονται πτηνά από πλανόδιους εμπόρους για τους οποίους υπάρχει απαγόρευση δραστηριοποίησης τους στην ευρύτερη περιοχή,

δ) Οι εκτροφείς οικόσιτων πουλερικών και άλλων πτηνών πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμόζοντας ιδιαιτέρως καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εργασίες στον ορνιθώνα και χρήση κατάλληλων ρούχων και υποδημάτων, τα οποία πρέπει να αλλάζουν πριν απομακρυνθούν από το χώρο. Αυτονόητη είναι η τήρηση των προαναφερόμενων μέτρων και από τους πτηνοτρόφους κατόχους συστηματικών εκτροφών.

Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, καλούνται οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να ειδοποιήσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία αν παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους ή αυξημένο ποσοστό θανάτων στα πτηνά που εκτρέφουν όπως και σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει νεκρό ή ημιθανές άγριο πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών κλπ.

Επισημαίνεται ότι αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Επιπλέον προληπτικά μέτρα για εκτροφείς πτηνών, οικόσιτων πουλερικών, κτηνιάτρους και καταναλωτές είναι:

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης των κτηνιάτρων, εκτροφέων, σφαγέων και γενικώς ατόμων που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και δεν έχουν εμβολιασθεί,
Τήρηση των κανόνων για την ασφαλή διαδικασία διαχείρισης του κρέατος και αυγών πουλερικών (καλό βράσιμο ή ψήσιμο του κρέατος και των αυγών πριν την κατανάλωση, κανόνες ατομικής υγιεινής με ιδιαιτέρως σημαντικό το καλό πλύσιμο χεριών αν είναι δυνατόν και με αντισηπτικό, που αποτελεί και το καλύτερο μέσο πρόληψης της νόσου),
Ενημέρωση της Διεύθυνσης Υγείας και του Ιατρού σε περίπτωση επαφής με άρρωστα ή νεκρά πτηνά για χορήγηση κατάλληλων οδηγιών και προσοχή για παρακολούθηση κλινικών συμπτωμάτων (γριπώδης συνδρομή με σύνοδα συμπτώματα όπως πυρετός άνω των 38οC, βήχας, δύσπνοια, επιπεφυκίτιδα ή και συμπτώματα αοπ’ το γαστρεντερικό),
Ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με πληροφορίες και οδηγίες για τα μέτρα βιοασφάλειας και πρόληψης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Τμ. Περ/κής Υγιεινής & Υγ. Ελέγχου 2461351119
Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782
Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

5 σχόλια στο άρθρο “Εμφανίστηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ακρινή Κοζάνης!

  1. Ειδοποίηση: (Εμφανίστηκε) «Κρούσμα της γρίπης των πτηνών» στην Ακρινή Κοζάνης!!!.. | ΔΙΚΑΝΝΟ

    1. Τι να πει κανείς...

      - Edit

      Απαντήστε

      Ανάλογα το πουλί είναι.Αν είναι αρσενικό , αν είναι θηλυκό , η ηλικία , αν είναι παντρεμένο ή χωρισμένο , αν έχει κατάθλιψη και πολλά άλλα παίζουν ρόλο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.