Δήμος Κοζάνης: Αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά – Δράσεις Ευαισθητοποίησης



kytdkytdytsyjsrjysy6js6jyrsy6jΟ Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, οργανώνει αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από 10 έως 12 Μαρτίου 2017, περιλαμβάνει:

Παρασκευή 10 Μαρτίου
Κοβεντάρειο ώρα 19:00
Προβολές Εθνογραφικών Ντοκιμαντέρ (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου).

Σάββατο 11 Μαρτίου:
2ο – 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, ώρα 9.30
Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης με θέμα την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαιδευτική πράξη.
Κοβεντάρειο, ώρα 17:30
Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης. Εορταστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση του εθίμου.

Χαιρετισμοί
-Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης
-Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας
-Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης.
-Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού.
-Ζήσης Σκαμπάλης, Δ/ντής Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.

Εισηγήσεις
18:00 – 18:15 Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας, εισηγήτρια του θέματος των Μωμόερων για την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
18:15 – 19:30 Εκπρόσωποι των 8 κοινοτήτων (Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης και Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών Εορδαίας).
19:30 – 20:30 Διάλειμμα- Μπουφές με ποντιακά εδέσματα, παρασκευασμένα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των κοινοτήτων.
Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης, ώρα 20:30
Εορταστική εκδήλωση για την ένταξη των Μομόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χαιρετισμοί:
-Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης
-Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης
-Κώστας Αλεξανδρίδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόεροι»
Το δρώμενο των Μωμόερων

Κυριακή 12 Μαρτίου
Κοβεντάρειο, ώρα 10:30
«Ζώσα Πολιτισμική Κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης»
Χαιρετισμός Αρετής Χονδρογιάννη – Μετόκη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Εισηγήσεις
10:45 – 11.00 Φανή Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος ΟΑΠΝ «Οι Φανοί της Κοζάνης και οι Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά: δυο τοπικά λαϊκά δρώμενα με διαχρονική αξία».
11:00-11:15 Ζωή Μάργαρη, εντεταλμένη ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Ζώσες παραδόσεις και άυλη πολιτισμική κληρονομιά: Προκλήσεις και προοπτικές του 21ου αιώνα»
11:15 – 11:30 Ελένη Μπίντση, λαογράφος Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης «Το μανούρι της Βλάστης»
11:30 -11:45 Αντώνιος Παπαϊωάννου, κροκοπαραγωγός, μέλος Δ.Σ Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης «Ο κρόκος της Κοζάνης»
11:45 -12:00 Ματίνα Τσικριτζή –Μόμτσιου, συλλογέας λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού «Οι Φανοί της Κοζάνης: Μακροβιότητα και Νεανικό Σφρίγος»
12:00 – 12:15 Γρηγόρης Κοντός, φιλόλογος «Οι Λαζαρίνες της Αιανής: λειτουργικότητα και συνέχεια στον χρόνο»
12:15 – 12:30 Διάλειμμα
12:30 Χαιρετισμός Έλενας Κόρκα, Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού
12:45 – 14:00 Στρογγυλό τραπέζι: Έλενα Κόρκα, Σταυρούλα Φωτοπούλου, Φάνη Φτάκα, Ματίνα Μόμτσιου, Ελένη Μπίντση, Ζωή Μάργαρη. Πρόεδρος, Ζωή Μάργαρη. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων (Λαζαρίνες Τσιαρτσιαμπά, Φανοί Κοζάνης, κ.ά) αλλά και πολίτες.

Τέλος Αφιερώματος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.