Το «άτμισμα» υπολογίζεται πως βοήθησε 6,1 εκατομμύρια καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, υποστηρίζει μελέτη



867ro6o76e7oei75wi65wi65wi6

Ο υπολογισμός, βασισμένος στις απαντήσεις στην έρευνα, δείχνει πόσο λίγο κατανοούμε το «άτμισμα» ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Υπολογίζεται πως 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σταματούν το κάπνισμα στρεφόμενοι στο «άτμισμα», σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα στο «Addiction».

Αν και είναι μόνο μια εκτίμηση, η μελέτη δείχνει την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για το πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι το «άτμισμα» για τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς νέοι κανονισμοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ – κανόνες που πολλοί λένε πως απειλούν όλη τη βιομηχανία του e-cigarette.

Στο δημοσίευμα οι ερευνητές έκαναν μια πλήρη ανάλυση των δεδομένων που συνελέγησαν από το 2014 και δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Βρέθηκε ότι μόνο 2% όσων απάντησαν χρησιμοποιούν τώρα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ μόνο 14% κατόρθωσαν να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα στρεφόμενοι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πάντως αυτά τα στοιχεία αφορούν οποιονδήποτε δοκίμασε έστω και μία ρουφηξιά από ηλεκτρονικό τσιγάρο (όχι ακριβώς μια διαρκή προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος). Στην εφημερίδα «Addiction» («Εξάρτηση») οι ερευνητές ανέβασαν λίγο παραπάνω τα νούμερα και ανακάλυψαν ένα πολύ πιο εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας.

Κοιτάζοντας απλώς τους ερωτώμενους που τώρα χρησιμοποιούν e-cigarette, διαπιστώνεις ότι το 35% είναι πρώην καπνιστές που κατάφεραν να το κόψουν με επιτυχία. Και υπάρχει ένας συσχετισμός που μπορεί να χρησιμεύσει περαιτέρω: Από τους ερωτώμενους που «ατμίζουν» καθημερινά, το 30,6% έχει σταματήσει το κάπνισμα, συγκρινόμενο με το 8,9% των ερωτωμένων που «ατμίζουν» μία φορά τη βδομάδα ή λιγότερο.

Για να θέσουν αυτά τα στοιχεία σε προοπτική, οι ερευνητές ανήγαγαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολόγισαν ότι 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα μέσω του καπνίσματος και 9,2 κατάφεραν να περιορίσουν το κάπνισμα έχοντας γίνει χρήστες και των δύο ειδών τσιγάρου.

Φυσικά, με την ίδια λογική εκατομμύρια άλλοι Ευρωπαίοι έχουν προσπαθήσει και αποτύχει να το κόψουν χρησιμοποιώντας e-cigarette, αλλά αυτό είναι εξίσου αληθές για όλες τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα -η πιο αποτελεσματική βοήθειά μας στο κόψιμο του τσιγάρου- είναι αποτελεσματικά κατά 23%, ενώ θεραπείες όπως τα επιθέματα ή οι τσίκλες νικοτίνης λειτουργούν κάθε φορά μόνο κατά 6%.

Το φθινόπωρο του 2015 εκπρόσωποι της Pfizer μού είπαν ότι το φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος Chantix έχει συνταγογραφηθεί για 22 εκατομμύρια μοναδικούς ασθενείς σε όλον τον κόσμο αφότου βγήκε στο εμπόριο, με ποσοστό αποτελεσματικότητας 23%. Αυτό σημαίνει ότι 5 εκατομμύρια υπολογίζεται πως σταμάτησαν το κάπνισμα παίρνοντας το φάρμακο, κάτι που εξισώνει το «άτμισμα» με μερικές από τις καλύτερες επιστημονικές μεθόδους μας διακοπής του καπνίσματος.

Δυστυχώς όμως για τους κήρυκες του «ατμίσματος», η ανάλυση αυτού του είδους έχει τους περιορισμούς της. Τα έξι εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπολογισμός που προκύπτει από αναγωγή. Η καταμέτρηση έγινε με τη συνέντευξη μόνο 27.801 ανθρώπων και, αφού έγινε σε στιλ συνέντευξης, χαρακτηρίζεται από πλήρη αυτοαναφορικότητα. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της ανάλυσης, «παρόλο που οι καταμετρήσεις και οι μελέτες των χρηστών έχουν δείξει ότι πολλοί καπνιστές κατορθώνουν να κόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει μέτρια αποτελέσματα και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή και στη μείωση του καπνίσματος έχουν αμφισβητηθεί».

Τα αντικαπνιστικά οφέλη του «ατμίσματος» είναι μακριά ακόμη από κάποια αδιάσειστη, «μαγική» απόδειξη, ωστόσο οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν αν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, και ίσως πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

«Δεν είναι λογικό να περιμένουμε από τον πειραματισμό ή από την περιστασιακή χρήση να είναι ουσιαστικά αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος» έγραψαν οι συντάκτες. «Άλλες καταμετρήσεις απέτυχαν να κάνουν διάκριση ανάμεσα στην τακτική και στην περιστασιακή χρήση ή στον πειραματισμό, που καταλήγει στον υπερεκτίμηση της χρήσης τους και στην υποεκτίμηση της αποτελεσματικότητας των e-cigarettes στην υποκατάσταση του καπνίσματος».

Πηγή άρθρου: 310.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.