Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη σχετικά με το θέμα της ΑΕΠΙ

moumoulidis_vouli2«Η αυστηρή αντιμετώπιση περιπτώσεων παρόμοιων με αυτή της ΑΕΠΙ, αποτελεί ισχυρό ισοδύναμο για μείωση του ΦΠΑ στο χώρο των μουσικών σκηνών και συναυλιών».

Συνέντευξη του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη για την ΑΕΠΙ στο ΚΟΚΚΙΝΟ και στη δημοσιογράφο Φωτεινή Λαμπρίδη

Φωτεινη Λαμπρίδη: Καλησπέρα σας κ. Μουμουλίδη. Το θέμα της ΑΕΠΙ, είναι το θέμα των ημερών στο χώρο του πολιτισμού. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος, της έρευνας δηλ. που είχε διατάξει το Υπ. Πολιτισμού για την ΑΕΠΙ από ορκωτούς λογιστές. Να μην ξαναλέμε τι έφερε στο φως αυτό το πόρισμα, να επισημάνουμε μόνο εδώ, τα υπέρογκα ποσά των αμοιβών των μελών του ΔΣ, που είναι ποσά που στην πραγματικότητα ανήκουν στους δημιουργούς, ας πάμε λίγο στο δια ταύτα, στην επόμενη μέρα. Κάνατε μια παρέμβαση με μία δήλωσή σας, στην οποία μεταξύ άλλων ζητάτε την επαναφορά του θεσμού του επιτρόπου ,του κρατικού επιτρόπου που υπήρχε .

Θέμης Μουμουλίδης:Το προέβλεπε το πρώτο νομοσχέδιο Μπαλτά. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πέρσι τον Ιανουάριο και μετά για κάποιο λόγο αποσύρθηκε και στη συνέχεια τροποποιήθηκε και προτάθηκε η ύπαρξη εποπτικού συμβουλίου , προβλέπεται και ορισμός Επιτρόπου « σε περίπτωση που…» Εκτιμώ ότι η ΑΕΠΙ αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που πιθανά να επιβάλλεται η ύπαρξη επιτρόπου. Το πρόβλημα της ΑΕΠΙ δεν είναι σημερινό, είναι γνωστό για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Είναι γνωστό πως έχει απασχολήσει χιλιάδες Ελλήνων δημιουργών, αλλά και χιλιάδες Ελλήνων επαγγελματιών, γιατί νομίζω πως η ΑΕΠΙ , με την ανοχή κάποιων έχει λειτουργήσει αυθαίρετα , αυταρχικά και ως «κράτος εν κράτει» και είναι προς τιμήν αυτής της κυβέρνησης και του τέως Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη που επανέφερε το θέμα και το οδήγησε στον έλεγχο των ορκωτών λογιστών. Είναι κοινός τόπος πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό το καθεστώς αυθαιρεσίας, για κανένα χρονικό διάστημα και είναι χρέος της Πολιτείας να παρέμβει.

Ορθά η Υπουργός Πολιτισμού παρέπεμψε το θέμα στην ελληνική δικαιοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι -αν θέλουμε να μιλάμε και να υπερασπιζόμαστε κάθε έννοια διαφάνειας- οφείλουμε να βάλουμε το δάκτυλο επί «των τύπων των ήλων». Και στην περίπτωση αυτή και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Δεν μπορεί όλοι οι παρηκούντες την Ιερουσαλήμ, και εγώ και εσείς, να γνωρίζουμε τι συμβαίνει επί δεκαετίες από έναν Οργανισμό που λειτουργεί με τρόπο όπως βλέπετε αυτοκρατορικό και να σιωπούμε. Δεν γίνεται τα πνευματικά δικαιώματα του Τσιτσάνη να γίνονται ιδιωτική «επένδυση»!

Έχουμε υποχρέωση όλοι να δώσουμε λύσεις.
Βεβαίως την επόμενη εβδομάδα απ’ όσο γνωρίζω έρχεται το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα , στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σε αυτό προβλέπονται άρθρα τα οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ωστόσο το πρόβλημα του να μην χαθούν χρήματα για τους Έλληνες δημιουργούς παραμένει καθοριστικό και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.

Φωτεινή Λαμπρίδη: Σε σχέση με τη συνέχεια της εταιρείας εννοείτε;

Θέμης Μουμουλίδης: Βεβαίως.

Φωτεινη Λαμπρίδη: Κύριε Μουμουλίδη σήμερα έβγαλε μια νέα ανακοίνωση, τη διαβάσατε;

Θέμης Μουμουλίδης: Κυρία Λαμπρίδη, η εταιρεία έχει αναπτύξει μία δική της «τεχνική» και επικοινωνιακή πολιτική. Πριν κάποιους μήνες εκβιάζοντας προσπάθησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο και όταν συνάντησε αντιδράσεις, ανακάλεσε την επιλογή της αυτή. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως σκέφτονται άνθρωποι οι οποίοι με τα χρήματα των Ελλήνων δημιουργών παίρνουνε επισήμως περίπου 550 – 600 χιλιάδες ετήσιες αποδοχές σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Ώστε λοιπόν η υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι μια «οικογενειακή υπόθεση»;

Mε τα χρήματα των Ελλήνων δημιουργών, δηλαδή πάνω στη σκέψη και το δημιουργικό ταλέντο των άλλων, αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων μεγαλουργούν και χτίζουν το μέλλον τους;

Eπιτρέψτε μου να είμαι εξαιρετικά δύσπιστος σε σχέση με τις προθέσεις επανόρθωσης από την πλευρά της ΑΕΠΙ. Υπάρχει ένα ταμειακό έλλειμμα το οποίο αγγίζει τα 20 εκατομμύρια και επομένως δεν έχει παρά να καταβληθεί άμεσα και όχι μέσω ανάπτυξης νέων «τεχνικών».

Φωτεινή Λαμπρίδη: Μόνο στην περίοδο 2011-2014 αφορά η έρευνα…δεν θα πρέπει να διαταχθεί έρευνα και για τα προηγούμενα έτη;

Θέμης Μουμουλίδης: Πιστεύω πως δίκαιο είναι να γίνει μία σαφής εκκαθάριση της θέσης της ΑΕΠΙ και να δοθεί μια οριστική και δίκαιη για τους έλληνες δημιουργούς λύση στο κεφάλαιο ΑΕΠΙ .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.