Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης για την υποβάθμιση των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση



sxoleio_adeia_aithousa-min

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης εκφράζει την ανησυχία του για την αναστάτωση που προέκυψε ύστερα από τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στη Β΄ Λυκείου. Μετά την κατάργηση της διδασκαλίας στη Γ΄ Λυκείου του «Επιτάφιου Λόγου του Περικλή», ενός ύμνου προς τη Δημοκρατία, ύστερα από τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και τον εξοβελισμό τους από τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, ήρθε κι η σειρά της «Αντιγόνης».

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων για την κατάργηση της «Αντιγόνης». Ωστόσο, η συνεχιζόμενη τάση υποβάθμισης των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο στους φιλολόγους, αλλά και σε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες. Το ζήτημα δεν είναι στενά συντεχνιακό ούτε εξαντλείται στη μείωση κάποιων ωρών διδασκαλίας από το ωράριο των φιλολόγων. Το διακύβευμα είναι ευρύτερο· αφορά τον προσανατολισμό που δίνουμε στην παιδεία μας σε μια δύσκολη περίοδο, την ώρα που η βαθιά πληγωμένη ελληνική κοινωνία αποζητά κάποιο όραμα.

Κατανοούμε ότι κάτω από το βάρος μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης οι περιττές δαπάνες πρέπει να μειωθούν στον δημόσιο τομέα. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η εποχή μας προτάσσει τις τεχνολογικές δεξιότητες στα πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, η ανθρωπιστική παιδεία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποβαθμιστεί κάτω από την πίεση μιας στεγνά διαχειριστικής και τεχνοκρατικής λογικής. Έχουμε ανάγκη να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αξίες, όπως η ηρωική εμμονή της Αντιγόνης στο δίκιο, η αντίστασή της στο άδικο της εξουσίας και η δύναμη του έρωτα που υψώνεται ως η δημιουργική δύναμη του ανθρώπου απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Έχουμε ανάγκη αυτές τις αξίες, για να αποφύγουμε τον σκοταδισμό, τη βαρβαρότητα, την κάθε μορφής υποδούλωση στους άλλους και στα ταπεινά μας ένστικτα. Έχουμε ανάγκη την ουσιαστική συνομιλία με τις ιδέες και τις αξίες των αρχαίων ελληνικών κειμένων μέσα από την αναβάθμιση της διδασκαλίας τους στα ελληνικά σχολεία. Άλλωστε, η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως πολιτισμική και δευτερευόντως οικονομική.

Ως Έλληνες διαθέτουμε το προνόμιο σε σχέση με άλλους λαούς να επικοινωνούμε αμεσότερα με ορισμένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης και του πολιτισμού, όπως είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ας μην σπαταλήσουμε αυτό το μοναδικό μορφωτικό και πολιτισμικό κεφάλαιο που φέρει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποιες ώρες διδασκαλίας. Θεωρούμε ότι το ελάχιστο οικονομικό όφελος, που πιθανότατα θα προκύψει, δεν αντισταθμίζει τον πνευματικό ακρωτηριασμό που θα υποστούν οι επόμενες γενιές. Τα παιδιά μας και η ελληνική κοινωνία αξίζουν κάτι παραπάνω. Επομένως, κάθε σκέψη ή προσπάθεια αποψίλωσης της εκπαίδευσης από τα διαχρονικά μηνύματα των αρχαίων ελληνικών κειμένων θα μας βρίσκει αντίθετους ως φιλολόγους, ως γονείς, ως δημοκρατικούς πολίτες και ως κληρονόμους μιας αδιάλειπτης ελληνικής παράδοσης αιώνων.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου              Γεώργιος Δελιόπουλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.