Ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων Κρήτης «Αροδαμός» φιλοξενήθηκε από τους «Μακεδνούς» το τριήμερο της Μικρής Αποκριάς



eyuketuykeytukreyukryukryu

ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «οι Μακεδνοί» είχε την χαρά, την μικρή Αποκριά, να φιλοξενήσει για ένα τριήμερο τον φίλο Χορευτικό Όμιλο Χανίων Κρήτης «Αροδαμός»!

Η παράδοση δεν είναι στατική, ταξιδεύει απ’ άκρο σε άκρο της χώρας μας, και όχι μόνο, ισορροπώντας τις διαχρονικές αξίες της με την διαρκώς μεταλλασσόμενη πραγματικότητα του κόσμου..Και είναι η τέχνη του χορού, που ,με την προσθήκη του στοιχείου του λαϊκού μας πολιτισμού, εκφράζει έντονα συναισθήματα για τον τόπο και το λαό, την ιστορία του και την λεβεντιά του..!

Όμορφες φορεσιές, λεβέντες νέοι και λυγερόκορμες κοπέλες εκτελούσαν περήφανα αρχέγονες φιγούρες και οι χοροί διακρίνονταν για την ιδιαίτερη αισθητική τους, την ρυθμικότητα, τον συντονισμό ποδιών και χεριών, αλλά και την αισιόδοξη και χαρούμενη διάθεση χορευτών και θεατών, με τους τελευταίους να παρακινούνται από την ψυχή και το θυμικό τους σε διαδικασία κίνησης και χορού..!!

Κάπως έτσι οι Κρήτες, παίρνοντας χρώματα από την παλέτα του κόσμου, ζωγράφισαν τον ιστό της δικής τους ιστορίας και λαϊκής παράδοσης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης το βραδάκι της μικρής Αποκριάς. Κουβαλούσαν μέσα τους τόση συμπυκνωμένη ομορφιά, που δύσκολα να άφησαν κάποιον ασυγκίνητο! Κινητήρια δύναμη της ζωής ο χορός, δημιουργία και συνάμα ταξίδι, ένα πραγματικό φευγιό από όλα , όσα έχουν κάνει κατάληψη στην καθημερινότητά μας..

twjytyjwtjyejetyjetyjtΕντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της πόλης μας ,των ιστορικών εκκλησιών, των σπουδαίων μουσείων ,της γαστρονομίας, βίωσαν παράλληλα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αυθεντικότητα της Κοζανίτικης Αποκριάς, με το άναμμα της φωτιάς, το χορό ,την ντοπιολαλιά και το μοναδικό χιούμορ..!!

Φωτεινή ηλιαχτίδα η παρουσία τους στη συννεφιά του κόσμου..γιατί, όταν η παράδοση συναπαντά την παράδοση, φιλιώνει και ενώνει τους ανθρώπους, προσδίδει την ειδική σημειολογία και έτσι παραμένει ζωντανή στα βήματα και στην ψυχή μας..!!

Για όλα αυτά τα ωραία… Ευχαριστούμε από καρδιάς:

-Τον Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τον δήμαρχό μας κο Ιωαννίδη Λευτέρη για την στήριξη και την θερμή και εγκάρδια υποδοχή των Κρητών στο Δημαρχείο, όπου του αφιέρωσαν και μία πολύ όμορφη μαντινάδα.!

-Τον Ο.Α.Π.Ν Δήμου Κοζάνης και την πρόεδρο κα Φτάκα Φάνη για την καλή συνεργασία και την ένταξή τους στις εκδηλώσεις της Αποκριάς.!

-Τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων «Αροδαμός» για τις μοναδικές στιγμές παράδοσης, χαράς, αγάπης και φιλίας που βιώσαμε μαζί!

-Τον Σύλλογό μας «οι Μακεδνοί», γιατί, με σεβασμό πάντα στις αξίες του πολιτισμού μας, κατάφερε να σταθεί με ήθος σε όσα επιτάσσει η φιλοξενία και η αγάπη στον άνθρωπο..!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.