Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την Κοζανίτικη Αποκριά 2017



apokria_kozani_3453

Στις αλλαγές των εποχών από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι επικαλούνταν ανώτερες δυνάμεις για να εξασφαλίσουν υγεία, ευημερία και γονιμότητα για αυτούς και για τα ζώα τους. Τα αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας πηγάζουν από αυτή την ανθρώπινη ανάγκη για την εξασφάλιση της ευετηρίας. Επιπλέον, αποτελούν ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης αφού, σύμφωνα με το έθιμο του καρναβαλιού, η σοβαρότητα, η τάξη και οι καθορισμένοι κοινωνικοί ρόλοι αμφισβητούνται και ανατρέπονται.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης, αντιλαμβανόμενοι την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως αναπτυξιακού εργαλείου για την περιοχή και στην προσπάθεια να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας, από την πρώτη στιγμή έδωσαν το στίγμα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική που διαθέτει η Αποκριά της Κοζάνης και επιδιώκοντας τη στήριξή της σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός.

Στοχεύουμε στην ενίσχυση τέτοιου είδους πολιτιστικών δράσεων, μερικές από τις οποίες χάνονται στα βάθη των χρόνων, και σχεδιάζουμε μεθοδικά την προώθησή τους, έχοντας την Κοζανίτικη Αποκριά και παρεμφερή έθιμα, που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Περιφέρεια, ως όχημα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με το μήνυμα “Νιώσε αλλιώς …, Ζήσε αλλιώς …”.

Ευχόμαστε τόσο στους πολυπληθείς επισκέπτες της Κοζανίτικης Αποκριάς όσο και σε όλους τους συμμετέχοντες και εμπλεκόμενους ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για στήριξη του τομέα του πολιτισμού σε διασύνδεση με την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.