Κινητοποιήσεις από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια στο πρόεδρο της ΔΕΗ κατά την επίσκεψή του στην περιοχή

kytkydkysdyksjyrtsjytlujyliu

Αγωνιστική υποδοχή οργάνωσε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια στο πρόεδρο της ΔΕΗ κατά τη παρουσία του στο Ξενοδοχείο Πεντελίδης την Παρασκευή 10/2 στη σύσκεψη που είχε οργανωθεί με την παρουσία συνδικαλιστών της περιοχής. Το σύνθημα « απλήρωτη δουλειά σακάτηδες εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες» που ακούστηκε στη κινητοποίηση ήρθε να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα των εργαζομένων με την εργοδοσία.

Η απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, οι μισθοί πείνας στους εργολαβικούς , τους οκταμηνίτες και νέους του τακτικού προσωπικού, η μεγάλη μείωση μισθών σε όλο το προσωπικό (που αγγίζει το 50%), η εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού, οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα ατυχήματα, οι ασθένειες, ο εγκλωβισμός παλιών συναδέλφων σε ανθυγιεινή εργασία σε προχωρημένη ηλικία λόγω συντάξεων πείνας, είναι ένα μέρος της λίστας της βάρβαρης πραγματικότητας που βιώνουμε και στην οποία δεν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε στην περιοχή μας.

Τα επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε για διατήρηση της κερδοφορίας της μέσα στον ανταγωνισμό με αλλά μονοπώλια, ξέρουμε ότι θα υλοποιηθούν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού . Με νέες μειώσεις μισθών, περιορισμό του κόστους με συνέπεια στην ασφάλεια, με ποιο ακριβή ενέργεια για τα εργατικά-λαικά νοικοκυριά κ.α.

Δεν έχουμε κοινά οράματα με την εργοδοσία.

Αντιπροσωπεία του σωματείου κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα στον κ.Παναγιωτάκη.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς:
Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε
κ.Παναγιωτάκη Μανώλη

ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στον κλάδο και του λαού της περιοχής.

Κύριε Πρόεδρέ,
Η απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προωθήθηκε στην βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση όσο και για το λαό συνολικά και ιδιαίτερα για το λαό της περιοχής μας. Η επιχείρηση σας στον ανταγωνισμό της με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους και προσπαθώντας να σώσει την κερδοφορία της παίρνει σειρά μέτρων ενάντια στα εργατικά –λαϊκά δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτά :

– Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το τακτικό προσωπικό στο ΛΚ-ΔΜ από 9000 περίπου το 1997, σήμερα είναι λιγότερο από 4500 με τάση περαιτέρω μείωσης. Ένα μέρος τους καλύφθηκε από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8μηνες και 2μηνες συμβάσεις) και με εργαζόμενους στις εργολαβίες.

– Οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά. Στο τακτικό προσωπικό με την υπογραφή της τελευταίας Σ.Σ.Ε μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμιων σωματείων με την ΔΕΗ Α.Ε κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, διατηρούνται οι «μνημονιακοί» μηχανισμοί μισθολογικής πειθαρχίας που καθήλωσαν τους μισθούς στο 65% του ύψους του 2009. Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους μετά τη λήξη σειράς κλαδικών συμβάσεων που τους κάλυπταν,(χειριστές, μέταλλο κ.α) είχαμε μείωση μισθών που έφτασαν και το 50% και τη στιγμή αυτή πληρώνονται με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ χωρίς να καλύπτονται από σύμβαση. Στις εργολαβίες ισχύει η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 κάτω των 25. Στο συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων είναι καθεστώς η απλήρωτη εργασία μιας οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι ρήτρα που επιτρέπει τη ΔΕΗ να πληρώνει μετά από 85 μέρες από την εκτέλεση ενός έργου, μεταφέρουν την καθυστέρηση στους εργαζόμενους αφήνοντας τους απλήρωτους για 3 και πλέον μήνες. Ταυτόχρονα το καθεστώς των εργολαβιών (γνωστό στην περιοχή σαν δουλεμπόριο) καταστρατηγεί ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα των εργαζομένων (απλήρωτες υπερωρίες, προσαυξήσεις σαβ/κου, δώρα, επιδόματα κ.α) με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων να ζει στη φτώχια και την εξαθλίωση, σε καθεστώς τρομοκρατίας, μιας και εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις σε εργαζόμενους που έχουν διεκδικήσει τα δικαιώματα τους.

– Χειροτέρευσαν οι όροι εργασίας του συνόλου των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας. Ταυτόχρονα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας συνεχώς περιορίζονται εξυπηρετώντας τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα/ εργοδοτικά εγκλήματα το διάστημα από το Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα είναι10, ενώ πολλά είναι τα παραλίγο θανατηφόρα και εκατοντάδες οι μικροτραυματισμοί που πολλοί δεν γίνονται γνωστοί.

– Ο λαός πληρώνει ακριβά το ρεύμα, ενώ βλέπει το εισόδημα του συνεχώς να πέφτει από τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι φτωχοί αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να μεγαλώνει και λόγω ακριβής κιλοβατώρας που συμβάλει στο ξεκλήρισμα τους. Παράλληλα λόγω της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος για μεγαλύτερα κέρδη επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι διαβίωσης για το λαό της περιοχής (ποιότητα νερού, καρκίνοι κ.α) μιας και βλέπουν την μόλυνση και τη ρύπανση να αυξάνονται.

Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις ανέδειξε όλα τα παραπάνω ζητήματα και απαίτησε τη λύση τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε από τη διοίκηση να δεσμευτεί για τη λύση των παραπάνω ζητημάτων και επιφυλασσόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους (κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας κ.α) για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Απαιτούμε:
Προκήρυξη όλων των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων με ανθρώπινα ωράρια, με αυξήσεις μισθών. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Κατάργηση των εργολαβιών.

Υπογραφή Σ.Σ.Ε για το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα , εργαζόμενοι στις εργολαβίες, δίμηνα) με βασικό μισθό κάτω των 751ευρώ. Να δοθεί τώρα τέλος στον αισχρό διαχωρισμό σε άνω και κάτω των 25 ετών.

Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Να διασφαλιστεί με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε ώστε κανένας εργαζόμενος στις εργολαβίες να μην μένει απλήρωτος. Σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων από τους εργολάβους να πληρώνει η ΔΕΗ, αφού πιστοποιηθούν τα ημερομίσθια τους.
Λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Ρεύμα φθηνό για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά και όχι για τους βιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,

Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (Ποντοκώμης, Ακρινής, Αγ. Αναργύρων) με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε. Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το Κράτος. Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογική μελέτης. Να τηρηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια (προστασία υδροφόρου ορίζοντα, πανίδας και χλωρίδας).

Το σωματείο μας έχει ξεκάθαρο ότι όσο η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και είναι αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων όπως η ΔΕΗ Α.Ε. η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού θα συνεχίζεται. Παλεύουμε η ενέργεια να σταματήσει να είναι εμπόρευμα , να γίνει κοινωνικό αγαθό.

Ο Πρόεδρος                            Ο γεν.γραμματέας

Ταταρίδης Πέτρος                Μουμουλίδης Γεώργιος

Σχολιάστε