Τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο γιόρτασαν οι κάτοικοι του Αγίου Χαραλάμπου στον Ελλήσποντο Κοζάνης



lk7y5kd675sk6s6js6ijsk67d7k

Με ευλάβεια, αγάπη και σεβασμό γιόρτασαν και τίμησαν τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Χαράλαμπου στον Ελλήσποντο Κοζάνης, μαζί με πάρα πολλούς προσκυνητές που προσήλθαν από τα γύρω χωριά και από την ευρύτερη περιοχή για να προσκυνήσουν και να εορτάσουν την Μνήμη του Αγίου Χαραλάμπου μαζί με τους κατοίκους του χωριού.

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης ενημερώνει πως το απόγευμα της Πέμπτης 09 Φεβρουαρίου 2017, παραμονή της Εορτής του Αγίου Χαραλάμπου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου από τον Ιερέα της ομώνυμης Ενορίας του χωριού πατήρ Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, συνοδευόμενος και από άλλους Ιερείς των χωριών της περιοχής του Ελλησπόντου, από την Ενορία Αγίας Τριάδας Δρεπάνου ο Αρχιερατικός μας Επίτροπος πατήρ Νικόδημος Τριανταφυλλίδης, από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου ο πατήρ Ιορδάνης Τεντζίδης, από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Πολυμύλου ο πατήρ Βασίλειος Παπαντώνης και από την Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού ο πατήρ Αθανάσιος Γεωργιάδης.

Στον Εσπερινό οι Αρτοκλασίες των προσκυνητών ξεπέρασαν τις δώδεκα και προσφέρθηκαν πολλές προσφορές από άρτους, λάδι και κρασί για την τελετή της Αρτοκλασίας τους.

Λίγο πριν το τέλος του Εσπερινού ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Νικόδημος Τριανταφυλλίδης με απλά λόγια μίλησε για την ζωή, τα θαύματα και τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χαραλάμπου, για το μεγαλείο της ταπείνωσης του και της προσφοράς του ιδιαίτερα στους ανθρώπους που τον Τιμούν και σε τόπους όπου υπάρχει Ναός αφιερωμένος σε αυτόν και όπου υπάρχουν τα Άγια Λείψανα του κατόπιν δικής του παράκλησις στον Θεό, για την μεγάλη και ακλόνητη Πίστη του στα οδυνηρά Μαρτύρια που πέρασε σε ηλικία μάλιστα 113 ετών, έχοντας μόνο σύμμαχο του τον Χριστό να τον δίνει δύναμη, υπομονή και αγάπη.

Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Χαραλάμπου την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου, με την συμμετοχή του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτη πατέρα Χριστόφορο Αγγελόπουλο, του Ιερέα του χωριού πατέρα Κωνσταντίνο, του πατέρα Ιορδάνη, του πατέρα Βασιλείου, του πατέρα Αθανασίου, του πατέρα Γεώργιου Τοτουντζίδη (πολλά χρόνια Ιερέας στην Ενορία της Ακρινής), του πατέρα Αθανάσιου Χατζημανώλη από την Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης Καπνοχωρίου και του Διάκου Μαξίμου.

Ο Πρωτοσύγκελος μίλησε για το έργο και το κήρυγμα του Αγίου Χαραλάμπου και την γενναιότητα που επέδειξε μαρτυρώντας για την Πίστη του στον Χριστό παρόλη την μεγάλη ηλικία του.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μίλησε στους παρευρισκόμενους προσκυνητές για την αλύγιστη πίστη του Αγίου Χαραλάμπου, κάνοντας αναφορά σε ένα θαύμα του Αγίου κατά την περίοδο της Κατοχής των Γερμανών, όπου με την παρουσία, την παρρησία και την μεσιτεία του Αγίου Χαραλάμπου στον Γερμανό Διοικητή, έσωσε τους κατοίκους μιας κωμόπολης κοντά στα Καλάβρυτα από αντίποινα θανάτου των Ναζί.

Αναφορά έκανε και για τις δύσκολες ημέρες που περνάει η Πατρίδα μας και ο Λαός της, μιλώντας για έλλειψη σε όλα τα επίπεδα από πνευματική μελέτη, γνώση και «τροφή» της Πίστης μας, έχοντας ως αποτέλεσμα την εύκολη επιβολή του πειρασμού, της αδυναμίας του ανθρώπου και της πτώσης μας με την πρώτη δυσκολία.

Αφού έδωσε τις ευχές του στους εορταζόμενους, ευχήθηκε να μείνουμε όσο γίνεται πιο δυνατοί στην Πίστη μας και στον Χριστό μας και να μην χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό και την Παναγία, προστατεύοντας με τις προσευχές μας και με τα παραδείγματα των Αγίων και του ίδιου του Χριστού, όσο μπορούμε καλύτερα τους νέους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του (προς)κάλεσε όλους τους προσκυνητές να παραβρεθούν στην κουρά του (εορταζόμενου) Χαράλαμπου Ανδρεάδη (κάτοικο Τετραλόφου) σε μεγαλόσχημο Μοναχό στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00 μ.μ. το απόγευμα, κατά την διάρκεια του Εσπερινού την παραμονή της Εορτής της Α΄& Β΄εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού στο Ιερό Κάθισμα του Προδρόμου στην Νέα Νικόπολη και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (της Τυρινής) το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα Κοζάνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η χειροτονία του σε Διάκο.

Τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, βλέποντας με χαρά και αγάπη την παρουσία πολλών νέων στην εκκλησία, σε συνέχεια και των παραπάνω γεγονότων, έκανε λόγο για την Ιεροσύνη, την μεγάλη χαρά και Τιμή με την σημαντικότητα και Ιερότητα του Έργου του Ιερέα, ειδικά αυτές τις περιόδους όπου η ανάγκη για Ιερείς και Αγίους όπως ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πιο μεγάλη και επιτακτική, όχι τόσο για τον Χριστό όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά για εμάς τους Ανθρώπους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.