Ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο λόγω παγετού στη Δυτική Μακεδονία



vctytkdskdsjrsrjtsjrt

Μειωμένη είναι η παραγωγή γάλακτος στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, με το ποσοστό να κυμαίνεται από 30% έως 50 % τόσο στο αγελαδινό γάλα όσο και στο αιγοπρόβειο. Μεγάλες καταστροφές από τον παγετό έχει υποστεί και η φυτική παραγωγή με τα οπωροκηπευτικά να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά ενώ αρκετές ήταν οι ζημιές που έχουν υποστεί και θερμοκήπια.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Καστοριάς και εκπρόσωπος συντονιστικού του μπλόκου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Μόσχος, σημειώνοντας ακόμα ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών, καθώς χάθηκαν νεογέννητα αρνιά και μοσχάρια, υπήρξαν λίγες ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ύδρευση και την άρδευση.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο οι ζημιές στις καλλιέργειες αγγίζουν το 100% σε πολλά προϊόντα μεταξύ αυτών σπανάκια και σιτηρά ενώ έχουν παγώσει σε πολλές περιοχές οι αποθηκευμένες πατάτες. Μάλιστα κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις η μείωση της παραγωγής του γάλακτος καθώς επίσης να αξιοποιηθούν και υπάρχοντα κονδύλια της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τις 23 Ιανουαρίου 2017, αναμένεται σήμερα να ληφθούν οι αποφάσεις από την Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, με το ενδεχόμενο όμως αλλαγής στην ημερομηνία καθώς δεν κατέστη δυνατή το προηγούμενο διάστημα η συνάντηση, λόγω της κακοκαιρίας

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.