Θερμές αέριες μάζες βγαίνουν από το σπήλαιο της Κάκαινας στη Βουνάσα! Δείτε το βίντεο

zrtyrszjtysryjsrtyjkstyikst

Με έκπληξη, παρέα Ελατιωτών που βρέθηκε στο πλάτωμα της Κάκαινας στη Βουνάσα, σε υψόμετρο 1000 μ. και με θερμοκρασία χαμηλότερη των -10 oC (κατά την εκτίμησή τους -15 oC) το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017, είδε να βγαίνουν θερμές αέριες μάζες από το παρακείμενο γνωστό σπήλαιο, επαναφέροντας στην επικαιρότητα την πεποίθηση πολλών κατοίκων του χωριού, ότι πρόκειται για ένα σπήλαιο μεγάλο και ανεξερεύνητο στο μεγαλύτερο τμήμα του!

Ανατρέχοντας στο ιστορικό του σπηλαίου της Κάκαινας, διαπιστώνουμε ότι έχει εξερευνηθεί μέχρι βάθους 18μ. από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ν. Λελούδας, Κ. Τσικόπουλος, Σπ. Παυλίδης) από το 1985, με την σχετική έκθεση αυτοψίας να αναφέρει ότι «θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη συνέχειας σε βάθος ή σε οριζόντια μορφή» και «ενδείκνυται η συνέχιση της διενέργειας της ανασκαφής, ώστε να διαπιστωθεί με πλήρη βεβαιότητα η ενδεχόμενη αξία του από άποψη τουριστικής αξιοποίησης».

Σε νεότερη εξέταση των σπηλαίων της περιοχής από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος (Ε.ΠΑ.ΣΠΗ.Β.Ε.) τον Αύγουστο του 2011, εκτίμησαν για το σπήλαιο της Κάκαινας ότι «θα πρέπει να γίνει απόφραξη στα 5-6 μέτρα από την είσοδο και περαιτέρω διερεύνηση».

Το σημερινό συμβάν, θα μπορέσει να δώσει το έναυσμα για μια εκ νέου σε βάθος διερεύνηση του σπηλαίου της Κάκαινας στη Βουνάσα;

*Παρέα Ελατιωτών, από τους Σάκη Νταρντούμπα, Βασίλη Αντωνόπουλο και Φόρη Γκούμα.

mikrovalto.gr
(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Φόρης Γκούμας)

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θερμές αέριες μάζες βγαίνουν από το σπήλαιο της Κάκαινας στη Βουνάσα! Δείτε το βίντεο

  1. Μιλτος Μπελιδης

    - Edit

    Απαντήστε

    Όλα τα σπήλαια – βάραθρα έχουν σταθερή θερμοκρασία που είναι ο μέσος όρος της περιοχή. Στον νομό κοζάνης γενικά η θερμοκρασίες τον σπηλαίων είναι περίπου στους +15 βαθμούς κελσίου και υγρασία απο 90% εως 100%. Οπότε όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15 η διαφορά θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν αυτό το άχνισμα το οποιο θα το δείτε στα περισότερα σπήλαια – βάραθρα της περιοχής.

Σχολιάστε